Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

Piramida zdrowego żywienia

Opracowana w 2005 r. nowa piramida żywienia, nazwana piramidą  zdrowego żywienia, jest odzwierciedleniem najbardziej aktualnych badań nad żywieniem prowadzonych na Harvard School of Public Health oraz Harvard Medical School. Pierwsza piramida żywienia została opracowana w 1992 r. w Stanach Zjednoczonych, od tamtego czasu, wraz ze zmianą poglądów na temat zdrowego odżywiania, piramida ulegała modyfikacjom.

Aby odżywiać się świadomie, trzeba wiedzieć jakich produktów unikać, a jakie powinny być podstawą codziennej diety. Poniżej omówienie poszczególnych poziomów nowej piramidy zdrowego żywienia.

Fundament

U podstaw zdrowego żywienia leży codzienna aktywność fizyczna oraz kontrola wagi. Ruch zdecydowanie podnosi szansę utrzymania dobrego zdrowia, ponadto wpływa na to, jak organizm przetwarza pożywienie.

I poziom. Potrawy pełnoziarniste, tłuszcze roślinne

Potrawy pełnoziarniste (ciemne pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ryż niełuskany) powinny znaleźć się prawie w każdym posiłku. Są one najlepszym źródłem węglowodanów, będących głównym źródłem energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu.
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem pożywienia, nie należy ich więc eliminować z diety. Należy spożywać zdrowe tłuszcze roślinne: oliwę z oliwek, olej słonecznikowy oraz tłuszcze znajdujące się w orzechach, migdałach lub rybach. Należy unikać tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) oraz tłuszczów trans powstających podczas utwardzania tłuszczy roślinnych (margaryny).

II poziom. Warzywa, owoce

Warzywa spożywamy bez ograniczeń, owoce 2-3 razy dziennie. Są one źródłem wielu niezbędnych mikroelementów i witamin oraz są z reguły niskokaloryczne. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu oraz zapobiega różnego rodzaju nowotworom.

Zaleca się umiarkowane spożywanie alkoholu (najlepiej w postaci czerwonego wina). Zgodnie z najnowszymi badaniami miarkowane spożycie alkoholu powoduje obniżenie ryzyka chorób serca. Jednak nadmierne jego spożycie wywołuje wiele negatywnych skutków ubocznych.

III poziom. Warzywa strączkowe,  orzechy

Warzywa strączkowe i orzechy należy spożywać 1-3 razy dziennie. Są one bardzo dobrymi źródłami białek, błonnika i minerałów. Warto je jeść codziennie w małych ilościach, gdyż zazwyczaj są bardzo kaloryczne.

IV poziom. Ryby, drób, jaja

Produkty z tej grupy należy spożywać najwyżej raz dziennie. Drób oraz ryby są dobrym źródłem białka, gdyż  zawierają mało tłuszczów nasyconych. Białko jest niezbędne  – stanowi podstawowy budulec organizmu człowieka.

Nawet przy najlepiej skomponowanej diecie mogą wystąpić niedobory niektórych mikroelementów lub witamin. Zaleca się więc spożywanie jednej tabletki multiwitaminowej wraz z głównym posiłkiem.

V poziom. Produkty mleczne

Produkty mleczne (mleko, maślanka, kefir, sery), jako źródło wapnia (budulec kości), są w żywieniu niezbędne. Należy je spożywać 1-2 razy dziennie (ewentualnie wapń w postaci suplementów).

VI poziom. Czerwone mięso, masło, biały chleb, ziemniaki, biały ryż, słodycze

Zaleca się bardzo umiarkowane spożywanie produktów z tej grupy. Bez szkody dla zdrowia mogą być one wyeliminowane z diety. Czerwone mięso i masło, jako produkty zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych są źródłem złego cholesterolu. Biały chleb, ziemniaki, biały ryż oraz słodycze powodują duże skoki poziomu cukru we krwi, a to pociąga za sobą skłonność do tycia. 

Autor: Ewa Sze