Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

Przegląd tatuaży z Instagrama

Przegląd tatuaży z Instagrama

20 minut JOGI na dobry sen

20 minut JOGI na dobry sen

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

TOP 5 dziewczyńskich seriali

TOP 5 dziewczyńskich seriali

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Piramida zdrowego żywienia

Opracowana w 2005 r. nowa piramida żywienia, nazwana piramidą  zdrowego żywienia, jest odzwierciedleniem najbardziej aktualnych badań nad żywieniem prowadzonych na Harvard School of Public Health oraz Harvard Medical School. Pierwsza piramida żywienia została opracowana w 1992 r. w Stanach Zjednoczonych, od tamtego czasu, wraz ze zmianą poglądów na temat zdrowego odżywiania, piramida ulegała modyfikacjom.

Aby odżywiać się świadomie, trzeba wiedzieć jakich produktów unikać, a jakie powinny być podstawą codziennej diety. Poniżej omówienie poszczególnych poziomów nowej piramidy zdrowego żywienia.

Fundament

U podstaw zdrowego żywienia leży codzienna aktywność fizyczna oraz kontrola wagi. Ruch zdecydowanie podnosi szansę utrzymania dobrego zdrowia, ponadto wpływa na to, jak organizm przetwarza pożywienie.

I poziom. Potrawy pełnoziarniste, tłuszcze roślinne

Potrawy pełnoziarniste (ciemne pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ryż niełuskany) powinny znaleźć się prawie w każdym posiłku. Są one najlepszym źródłem węglowodanów, będących głównym źródłem energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu.
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem pożywienia, nie należy ich więc eliminować z diety. Należy spożywać zdrowe tłuszcze roślinne: oliwę z oliwek, olej słonecznikowy oraz tłuszcze znajdujące się w orzechach, migdałach lub rybach. Należy unikać tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) oraz tłuszczów trans powstających podczas utwardzania tłuszczy roślinnych (margaryny).

II poziom. Warzywa, owoce

Warzywa spożywamy bez ograniczeń, owoce 2-3 razy dziennie. Są one źródłem wielu niezbędnych mikroelementów i witamin oraz są z reguły niskokaloryczne. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu oraz zapobiega różnego rodzaju nowotworom.

Zaleca się umiarkowane spożywanie alkoholu (najlepiej w postaci czerwonego wina). Zgodnie z najnowszymi badaniami miarkowane spożycie alkoholu powoduje obniżenie ryzyka chorób serca. Jednak nadmierne jego spożycie wywołuje wiele negatywnych skutków ubocznych.

III poziom. Warzywa strączkowe,  orzechy

Warzywa strączkowe i orzechy należy spożywać 1-3 razy dziennie. Są one bardzo dobrymi źródłami białek, błonnika i minerałów. Warto je jeść codziennie w małych ilościach, gdyż zazwyczaj są bardzo kaloryczne.

IV poziom. Ryby, drób, jaja

Produkty z tej grupy należy spożywać najwyżej raz dziennie. Drób oraz ryby są dobrym źródłem białka, gdyż  zawierają mało tłuszczów nasyconych. Białko jest niezbędne  – stanowi podstawowy budulec organizmu człowieka.

Nawet przy najlepiej skomponowanej diecie mogą wystąpić niedobory niektórych mikroelementów lub witamin. Zaleca się więc spożywanie jednej tabletki multiwitaminowej wraz z głównym posiłkiem.

V poziom. Produkty mleczne

Produkty mleczne (mleko, maślanka, kefir, sery), jako źródło wapnia (budulec kości), są w żywieniu niezbędne. Należy je spożywać 1-2 razy dziennie (ewentualnie wapń w postaci suplementów).

VI poziom. Czerwone mięso, masło, biały chleb, ziemniaki, biały ryż, słodycze

Zaleca się bardzo umiarkowane spożywanie produktów z tej grupy. Bez szkody dla zdrowia mogą być one wyeliminowane z diety. Czerwone mięso i masło, jako produkty zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych są źródłem złego cholesterolu. Biały chleb, ziemniaki, biały ryż oraz słodycze powodują duże skoki poziomu cukru we krwi, a to pociąga za sobą skłonność do tycia. 

Autor: Ewa Sze