Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

FACECI WYLICZAJĄ: 8 prostych sposobów na opanowanie sztuki 69 (seksu oralnego)

FACECI WYLICZAJĄ: 8 prostych sposobów na opanowanie sztuki 69 (seksu oralnego)

FACECI TYPUJĄ: W tych kolorach każda kobieta KUSI I PRZYCIĄGA UWAGĘ!

FACECI TYPUJĄ: W tych kolorach każda kobieta KUSI I PRZYCIĄGA UWAGĘ!

14 ważnych zasad dotyczących związków, których każda para powinna przestrzegać!

14 ważnych zasad dotyczących związków, których każda para powinna przestrzegać!

12 facetów o tym, dlaczego uwielbiają KOCHAĆ SIĘ z puszystymi kobietami!

12 facetów o tym, dlaczego uwielbiają KOCHAĆ SIĘ z puszystymi kobietami!

15 łatwych pozycji seksualnych z Kamasutry, które każda para wypróbować!

15 łatwych pozycji seksualnych z Kamasutry, które każda para wypróbować!

10 MĘŻCZYZN dzieli się swoimi opowieściami o przerażających PARTNERKACH!

10 MĘŻCZYZN dzieli się swoimi opowieściami o przerażających PARTNERKACH!

Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć o ORGAZMIE ANALNYM!

Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć o ORGAZMIE ANALNYM!

12 FACETÓW ujawnia całkowicie nieseksualne rzeczy, które najbardziej pociągają ich w kobietach!

12 FACETÓW ujawnia całkowicie nieseksualne rzeczy, które najbardziej pociągają ich w kobietach!

15 żałosnych i dziwnych powodów, przez które FACECI Z NAMI ZRYWAJĄ!

15 żałosnych i dziwnych powodów, przez które FACECI Z NAMI ZRYWAJĄ!

15 nietypowych rzeczy, które sprawią że pokochacie się NAJMOCNIEJ NA ŚWIECIE!

15 nietypowych rzeczy, które sprawią że pokochacie się NAJMOCNIEJ NA ŚWIECIE!

MĘSKIM ZDANIEM: Gdy facet jest znudzony seksem wypróbujcie te pozycje…!

MĘSKIM ZDANIEM: Gdy facet jest znudzony seksem wypróbujcie te pozycje…!

GORĄCA LISTA męskich fantazji erotycznych! Zrealizujesz je czy się boisz?

GORĄCA LISTA męskich fantazji erotycznych! Zrealizujesz je czy się boisz?

13 dowodów na to, że FACET BUJA SIĘ W TOBIE, ale o tym nie powie bo BOI SIĘ PORAŻKI!

13 dowodów na to, że FACET BUJA SIĘ W TOBIE, ale o tym nie powie bo BOI SIĘ PORAŻKI!

CHOĆ RAZ W ŻYCIU ubierz się tak do łóżka, a on ODLECI Z POŻĄDANIA! Gotowe zestawy!

CHOĆ RAZ W ŻYCIU ubierz się tak do łóżka, a on ODLECI Z POŻĄDANIA! Gotowe zestawy!

Sprawdź co oznacza to w jaki sposób MĘŻCZYZNA CIĘ PRZYTULA!

Sprawdź co oznacza to w jaki sposób MĘŻCZYZNA CIĘ PRZYTULA!

15 nowych pozycji seksualnych dla ,,bardzo niegrzecznych kochanków”

15 nowych pozycji seksualnych dla ,,bardzo niegrzecznych kochanków”

Piwo w letniej kuchni

Piwo to nie tylko napój alkoholowy, ale także dodatek do licznych potraw. Można z niego przygotować polewkę piwną, marynatę do dań grillowych, zalewę do mięs oraz sos do dziczyzny i ryb. Piwo bywa też wykorzystywane jako środek spulchniający do ciast typu naleśnikowego.

Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę:
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym gruzłami twaróg posiekany pływa.

Ten fragment Pana Tadeusza dowodzi, że piwo od wieków traktowane było nie tylko jako trunek, towarzyszący przyjęciom i biesiadom, ale także jako dodatek do licznych potraw, uzupełniający i podkreślający ich smak. Co więcej, wbrew pozorom przygotowanie takich dań nie jest wcale trudne. Do takiej polewki piwnej potrzebujemy jedynie:

  • ok.3 litrów jasnego piwa,
  • litr wody,
  • 4 goździki,
  • laskę kory cynamonowej,
  • 4 żółtka,
  • 100g cukru,
  • 500 g tłustego twarogu.

Kiedy woda z piwem i korzeniami się zagotuje, dodajemy do niej utarte żółtka z cukrem. Talerz, na którym rozłożony będzie pokrojony w kostkę twaróg zalewamy zupą, posypujemy cynamonem i gotowe.

Poza polewkami, złocisty napój używany być może również jako zalewa i sos, szczególnie w przypadku dziczyzny i ryb. Zarówno do zup jak i dań mięsnych, stosuje się przeważnie piwo jasne, jednak w niektórych regionach Europy dania wzbogacane są piwem ciemnym. Niemieckie gospodynie domowe na przykład nie wyobrażają sobie kurczaka uduszonego inaczej niż w mieszance piw ciemnych z szampanem.

Holenderska wołowina natomiast smakuje wybornie w zalewie z piwa jasnego i octu winnego lub soku z cytryny. Innym, wyjątkowo prostym, ale także bardzo efektownym przepisem na kurczaka jest nadzianie go na wypełnioną do połowy puszkę piwa, otwartą wcześniej otwieraczem do konserw. W piekarniku podgrzane piwo nasącza i aromatyzuje mięso sprawiając, że jest ono niezwykle delikatne i soczyste.

Zaskakującą propozycją użycia trunku z bąbelkiem jest zastosowanie go jako środka spulchniającego do ciast typu naleśnikowego, w których można następnie zapiekać mięsa lub warzywa. Najbardziej jednak popularnym sposobem wykorzystania piwa, poza bezpośrednim spożyciem oczywiście, wydaje się być użycie go jako marynaty. Szczególnie teraz, kiedy sezon grillowy w pełni, aż grzech byłoby nie spróbować tak przyrządzonych mięs. Steki, żeberka i karkówki uzyskują niezwykle intensywny aromat jeśli spędzą kilka godzin w zalewie przygotowanej z jasnego piwa, liści laurowych, ziół, czosnku, soli, pieprzu i oleju. Bardziej wymagające podniebienia nie pogardzą z pewnością gulaszem z karkówki w piwie i miodzie, czy złotą golonką w zalewie piwno – miodowej.

Browar Namysłów, producent marki ZAMKOWE doradza: rozkoszując się letnią porą wypoczynku warto spojrzeć na złocisty napój nieco z innej strony i dostrzec w nim poza chłodzącym trunkiem także niedoceniane często właściwości aromatyzujące wszelkie potrawy i wzbogacające smak przeróżnych dań. W końcu sam Platon zwykł mawiać: Mądry był ten, kto wymyślił piwo.