Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

Piwo w letniej kuchni

Piwo to nie tylko napój alkoholowy, ale także dodatek do licznych potraw. Można z niego przygotować polewkę piwną, marynatę do dań grillowych, zalewę do mięs oraz sos do dziczyzny i ryb. Piwo bywa też wykorzystywane jako środek spulchniający do ciast typu naleśnikowego.

Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę:
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym gruzłami twaróg posiekany pływa.

Ten fragment Pana Tadeusza dowodzi, że piwo od wieków traktowane było nie tylko jako trunek, towarzyszący przyjęciom i biesiadom, ale także jako dodatek do licznych potraw, uzupełniający i podkreślający ich smak. Co więcej, wbrew pozorom przygotowanie takich dań nie jest wcale trudne. Do takiej polewki piwnej potrzebujemy jedynie:

  • ok.3 litrów jasnego piwa,
  • litr wody,
  • 4 goździki,
  • laskę kory cynamonowej,
  • 4 żółtka,
  • 100g cukru,
  • 500 g tłustego twarogu.

Kiedy woda z piwem i korzeniami się zagotuje, dodajemy do niej utarte żółtka z cukrem. Talerz, na którym rozłożony będzie pokrojony w kostkę twaróg zalewamy zupą, posypujemy cynamonem i gotowe.

Poza polewkami, złocisty napój używany być może również jako zalewa i sos, szczególnie w przypadku dziczyzny i ryb. Zarówno do zup jak i dań mięsnych, stosuje się przeważnie piwo jasne, jednak w niektórych regionach Europy dania wzbogacane są piwem ciemnym. Niemieckie gospodynie domowe na przykład nie wyobrażają sobie kurczaka uduszonego inaczej niż w mieszance piw ciemnych z szampanem.

Holenderska wołowina natomiast smakuje wybornie w zalewie z piwa jasnego i octu winnego lub soku z cytryny. Innym, wyjątkowo prostym, ale także bardzo efektownym przepisem na kurczaka jest nadzianie go na wypełnioną do połowy puszkę piwa, otwartą wcześniej otwieraczem do konserw. W piekarniku podgrzane piwo nasącza i aromatyzuje mięso sprawiając, że jest ono niezwykle delikatne i soczyste.

Zaskakującą propozycją użycia trunku z bąbelkiem jest zastosowanie go jako środka spulchniającego do ciast typu naleśnikowego, w których można następnie zapiekać mięsa lub warzywa. Najbardziej jednak popularnym sposobem wykorzystania piwa, poza bezpośrednim spożyciem oczywiście, wydaje się być użycie go jako marynaty. Szczególnie teraz, kiedy sezon grillowy w pełni, aż grzech byłoby nie spróbować tak przyrządzonych mięs. Steki, żeberka i karkówki uzyskują niezwykle intensywny aromat jeśli spędzą kilka godzin w zalewie przygotowanej z jasnego piwa, liści laurowych, ziół, czosnku, soli, pieprzu i oleju. Bardziej wymagające podniebienia nie pogardzą z pewnością gulaszem z karkówki w piwie i miodzie, czy złotą golonką w zalewie piwno – miodowej.

Browar Namysłów, producent marki ZAMKOWE doradza: rozkoszując się letnią porą wypoczynku warto spojrzeć na złocisty napój nieco z innej strony i dostrzec w nim poza chłodzącym trunkiem także niedoceniane często właściwości aromatyzujące wszelkie potrawy i wzbogacające smak przeróżnych dań. W końcu sam Platon zwykł mawiać: Mądry był ten, kto wymyślił piwo.