Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

11 podniecających zdań, które działają na facetów bardziej niż COKOLWIEK INNEGO

11 podniecających zdań, które działają na facetów bardziej niż COKOLWIEK INNEGO

FACECI MÓWIĄ: 10 momentów, kiedy kobiety robią z siebie POŚMIEWISKO

FACECI MÓWIĄ: 10 momentów, kiedy kobiety robią z siebie POŚMIEWISKO

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

Zadanie pytania o to, czy pizza powinna mieć cienkie czy grube ciasto jest niczym włożenie kija w mrowisko. Ile osób, tyle opinii – zwłaszcza w Polsce, gdzie swoich fanów ma zarówno typowo włoska pizza, jak i bardziej amerykańska serwowana w takich lokalach jak np. Pizza Hut. Spróbujmy jednak podjąć wyzwanie i wyliczyć zalety obu wersji, które przyciągają miłośników dobrego jedzenia. Przy okazji podpowiemy Ci, jak przygotować każdą z nich.

Historia pizzy sięga XIX-wiecznych Włoch. To tutaj, a dokładniej w Neapolu, powstała pierwsza Margherita – na cienkim cieście, z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią. Ale można powiedzieć, że ten specjał ma dwie stolice. Drugą jest USA. Właśnie po drugiej stronie Atlantyku, na nowojorskim Brooklynie narodziła się pizza na cieście grubym – typowe amerykańskie comfort food, którego również nie sposób nie kochać. Różnica między obiema wersjami sprowadza się przede wszystkim właśnie do grubości ciasta. Która jest lepsza?

Cienkie ciasto – tradycyjne i niezwykle chrupiące

Podróż do Włoch dla polskiego miłośnika pizzy może być nie lada zaskoczeniem. A to dlatego, że wiele spośród rodzimych pizzerii serwuje ten specjał w wersji rodem z USA. A w słonecznej Italii? Tu pizza jest cieniutka i przygotowywana z dużą nonszalancją. Prostota i dobra jakość składników to klucz do jej niepowtarzalnego smaku. Ale jeśli w tradycyjnej trattorii w Salerno, Neapolu czy Wenecji poprosisz o tę grubą z serem w rantach, możesz spotkać się z dużym zaskoczeniem kelnera. We Włoszech ciasto grube być nie może. Jest kruche i aromatyczne, z delikatnym posmakiem oliwy z oliwek. Bo we włoskiej pizzy gwiazdą jest całe danie, a nie tylko ciasto.

Jakie są zalety takiej pizzy? Przede wszystkim – jest mniej kaloryczna niż jej kuzynka zza oceanu, ale co za tym idzie – mniej sycąca. Aby się nią porządnie najeść, np. po całym dniu zwiedzania, nie wystarczą Ci dwa czy trzy kawałki. Warto też pamiętać, że klasyczną włoską pizzę zazwyczaj każdy zamawia osobno, dla siebie. To zatem dobra opcja, jeśli nie lubisz się dzielić lub prowadzić długiej dyskusji ze znajomymi, jakie dodatki wybrać, zamawiając jedzenie w Pizza Hut czy innym lokalu.

Grube ciasto – dwa razy więcej przyjemności!

Grube, puszyste ciasto jest tym, które pokochały miliony Polaków. To właśnie ono cieszy się największą popularnością w Pizza Hut oraz innych lubianych lokalach. Dlaczego? Bo jest przepyszne od pierwszego kęsa i doskonale zaspokaja głód. Wystarczą Ci 2-3 kawałki, aby porządnie się najeść. Dlatego zamówienie jednej, dużej pizzy na kilka osób to naprawdę korzystna opcja. W typowo amerykańskiej odmianie włoskiego dania to ciasto odgrywa główną rolę. Efekt? Możesz się naprawdę nacieszyć jego bogatym, fenomenalnym smakiem. Trzeba przyznać, że trudno mu się oprzeć!

Pizza na grubym cieście jest specjalnością Amerykanów. Aby skosztować jej w najbardziej oryginalnej wersji, możesz wybrać się do Nowego Jorku. To tutaj, a zwłaszcza na Brooklynie, znajdziesz całe mnóstwo miejsc, gdzie czeka na Ciebie od ręki. Kawałek kupisz nawet za jednego dolara!

Jak przyrządzić grube i cienkie ciasto na pizzę?

Masz już swoje ulubione ciasto: grube lub cienkie? A może chcesz przetestować obie grubości i jeszcze raz podjąć werdykt? Możesz to zrobić w domowym zaciszu, ponieważ ciasto na obie pizze przyrządzisz równie łatwo. Właściwie można powiedzieć, że to to samo ciasto. Jedyna różnica polega na tym, w jaki sposób rozwałkujesz je na blasze czy też w formie. A oto, jak je przyrządzić. Potrzebujesz:

  •  ok. 500 g mąki typu 00, którą w polskich warunkach możesz z powodzeniem zastąpić mąką tortową (typ 450) – im bardziej zmielona, tym lepiej,
  •  1,5 łyżeczki soli,
  •  30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych,
  •  270 ml ciepłej wody,
  •  odrobiny oliwy z oliwek,
  •  łyżeczki cukru.

Mąkę przesiej do głębszej miski i wsyp sól. W małej miseczce lub kubeczku zmieszaj część ciepłej wody z drożdżami i cukrem. Pozwól drożdżom „popracować” przez kilka minut, a w międzyczasie wlej pozostałą część wody do mąki z solą i rozpocznij ugniatanie. Krok po kroku dodaj drożdże oraz odrobinę oliwy i zagnieć ciasto tak, aby zrobiło się puszyste, elastyczne i jednolite. Lekko zwilż kulę ciasta wodą, przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie Twoje ciasto urośnie i będzie gotowe do pieczenia.

  • Jeżeli zależy Ci na tym, aby pizza była cienka, jedną standardową formę wypełnisz, sięgając po ok. 1/4 porcji przygotowanego ciasta. Rozwałkuj je cienko i nałóż składniki. Piecz przez ok. 7-8 minut na najniższym poziomie piekarnika w temperaturze ok. 230 st. C.
  • Jeśli pizza ma być gruba, jeden placek przygotuj z połowy ciasta, dodatkowo zawijając ranty. Piecz na niskim poziomie piekarnika w temperaturze ok. 230 st. C przez ok. 13-14 minut, sprawdzając stan upieczenia w trakcie.

A potem… przetestuj, która z nich bardziej Ci smakuje. I pamiętaj: nie ma jednej, dobrej odpowiedzi. Pizzę można przyrządzać na tyle sposobów, że możesz wybrać ten, który najbardziej odpowiada Twoim kubkom smakowym.