Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Polacy – mięsożercy

Czy wiesz, że Polska zajmuje 12 miejsce pod względem spożycia mięsa. Najchętniej jedzona jest wieprzowina oraz drób, a najmniej spożywamy wołowiny. Dlaczego tak się dzieje?

Najnowsze badania, opublikowane w książce ,,Who Eats What’ wskazują, że Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa. Zajmujemy bowiem wysokie, 12 miejsce.

Na pierwszej pozycji uplasowała się Argentyna ze spożyciem mięsa na poziomie ponad 115kg na osobę; Polacy natomiast rocznie zjadają ,,jedynie’ 74 kg . Z badań wynika, że naszym ulubionym rodzajem mięsa jest wieprzowina, zjadamy jej bowiem rocznie około 40 kg. Cały czas wzrasta spożycie drobiu, uważanego przez konsumentów za mięso niedrogie i zdrowe. Najmniej spożywamy wołowiny – średnio około 3 kg. Powodem może być jej wysoka cena . A dlaczego Polacy tak bardzo kochają mięso?

Odpowiedzią prawdopodobnie jest historia i związana z nią tradycyjna kuchnia słowiańska. Nasi przodkowie, nie mając dostępu do źródeł białka, takich jak np. mieszkańcy krajów śródziemnomorskich (ryby, orzechy, oliwa z oliwek), musieli uzupełniać je białkiem zwierzęcym, takim które ,,było pod ręką’, a pochodziło przede wszystkim z trzody chlewnej, bydła oraz dziczyzny. Instynkt podpowiadał nam, że białko zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu; dziś wiemy, że dostarcza ono łatwo przyswajalnych witamin z grupy B oraz minerałów: żelaza, selenu i cynku. Instynkt samozachowawczy, nakazujący naszym przodkom korzystanie z zasobności lasów w dziczyznę, w XXI wieku przekształcił się w rozsmakowanie w tradycyjnych słowiańskich potrawach, bazujących głównie na mięsie Co więcej, przygotowanie typowej staropolskiej potrawy nie wiąże się już ze spędzaniem wielu godzin w kuchni: polski przemysł mrożonkowy zdaje się odpowiadać na zapotrzebowania konsumentów i podążać za wzrastającym popytem na dania mięsne, – oferując pierogi, kartacze i pyzy.

Powrót do tradycyjnych smaków wiąże się z powrotem do tradycyjnych metod produkcji. Dlatego też dużym zaufaniem klientów cieszą się firmy, specjalizujące się w ręcznej -produkcji produktów głęboko mrożonych (np. Jawo).

Pierogi z mięsem i kartacze to właśnie jedne z najlepiej sprzedających się produktów naszej firmy – przyznaje właściciel Jawo, Jan Dziembor. Obrazuje to pewne preferencje żywieniowe Polaków. My natomiast rozumiemy, że mają oni coraz mniej czasu, dlatego staramy się, aby na ich stołach pojawiały się prawdziwie domowe i naturalne produkty.

Białko zwierzęce jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, starajmy się jednak zachowywać zdrową równowagę pomiędzy spożywanymi rodzajami mięs. Wołowina jest gatunkiem, posiadającym największą zawartość łatwo przyswajalnej witaminy B12, niewątpliwie największym atutem wieprzowiny są wysokie walory smakowe oraz niska cena, drób posiada wysoką wartość odżywczą przy stosunkowo małej zawartości tłuszczu; ryby zaś są skarbnicą białka i witaminy D… Biorąc pod uwagę zalety wszystkich rodzajów mięs pamiętajmy, że tylko zbilansowana dieta pozwoli nam czerpać garściami z dobrodziejstw odżywczych każdego rodzaju posiłków.

Więcej na: www.jawo.pl