Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

9 KOBIET, które mają małe szanse na PRAWDZIWĄ MIŁOŚĆ

9 KOBIET, które mają małe szanse na PRAWDZIWĄ MIŁOŚĆ

12 gwiazd, które jeszcze niedawno były SEKS BOMBAMI, a teraz wyglądają okropnie

12 gwiazd, które jeszcze niedawno były SEKS BOMBAMI, a teraz wyglądają okropnie

12 pozycji seksualnych, które powinna znać każda GORĄCA KOCHANKA!

12 pozycji seksualnych, które powinna znać każda GORĄCA KOCHANKA!

5 kompromitujących rzeczy, które ośmieszą cię przed każdym mężczyzną

5 kompromitujących rzeczy, które ośmieszą cię przed każdym mężczyzną

UWAGA! 6 sygnałów, że twój facet kocha nadal swoją byłą

UWAGA! 6 sygnałów, że twój facet kocha nadal swoją byłą

Pomarańczowa pokusa z marcepanem

Przepis kulinarny na efektowne ciasto.  Przygotowanie tego deseru jest pracochłonne, ale efekt jest zdumiewający. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Polecamy ten przepis na duże przyjęcia!

Składniki na kruche ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła 
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Składniki na masę pomarańczową:

  • 5 pomarańczy (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy) 
  • 100 g masy marcepanowej

Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Z 2 pomarańczy i cytryny otrzeć skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować blenderem (nie musi powstać z tego mus – ważne, by były bardzo drobne części). Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 60 minut, by zrobiła się z nich konfitura – masa zgęstnieje, woda wyparuje. Pod koniec gotowania wsypać galaretkę cytrynową. Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 3 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę – lub nawet trochę dłużej – pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop. Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia.