Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Przystawki po turecku

Meze to potrawa lub zestaw dań podawanych jako przystawka. Tureckie meze słyną z pożywności i różnorodności składników. Faszerowane liście winogron, smażona cukinia w sosie jogurtowo-czosnkowym, czy wątróbki cielęce z cebulą i zieloną pietruszką to tylko niektóre z propozycji warszawskiej restauracji Maho.

Posiłek w restauracji zwykle zaczynamy od przystawki, traktując ją jedynie jako preludium do dalszej uczty. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach kulinarnych, przekąski są równie sycące niczym dania główne. Popularne w kuchni tureckiej meze słyną z pożywności i różnorodności składników.

Tradycyjnego tureckiego posiłku nie można sobie wyobrazić bez przystawek. W Turcji istnieją nawet restauracje zwane meyhane, które specjalizują się wyłącznie w takich daniach. Meze to potrawy zarówno na zimno, jak i na ciepło, a ich skład zależy od wyobraźni przyrządzającego, dlatego nie ma tu ograniczeń i wykorzystuje się wszelkie dostępne składniki. Tureccy kucharze potrafią nawet z kilku prostych produktów skomponować nie lada przysmak.

Z założenia przystawki są to mniejsze dania, które mają tylko rozbudzić nasz apetyt i zachęcić do zamówienia większego posiłku. Jednak te tureckie są wyjątkowo treściwe, często wystarczają za cały obiad. W restauracji Maho możemy wybierać wśród kilkunastu rodzajów mniej lub bardziej złożonych meze. Wymienić tu można na przykład: dolma – faszerowane liście winogron, kozde patlican – smażoną cukinię w sosie jogurtowo-czosnkowym, arnavut cieri – wątróbki cielęce z cebulą i zieloną pietruszką, bądź bardziej wyrafinowane jak tereyada karides – czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem grzybów, pieprzu, chilli i czosnku. Oprócz smakowitych składników, posiłki te zachęcają również swoją ceną, jest to koszt od 10 do 35 zł.