Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Wybór nowości książkowych dla dzieci – idealny prezent na DZIEŃ DZIECKA 2018

Wybór nowości książkowych dla dzieci – idealny prezent na DZIEŃ DZIECKA 2018

Wybór najlepszych gier planszowych na DZIEŃ DZIECKA

Wybór najlepszych gier planszowych na DZIEŃ DZIECKA

6 kosmetyków, które możesz zrobić sama na DZIEŃ MATKI

6 kosmetyków, które możesz zrobić sama na DZIEŃ MATKI

10 fryzur dla bardzo krótkich włosów

10 fryzur dla bardzo krótkich włosów

Przegląd #messybun na Instagramie

Przegląd #messybun na Instagramie

Tatuaż na dłoni – 6 inspiracji na wzór

Tatuaż na dłoni – 6 inspiracji na wzór

Pozycje seksualne do przetestowania w WANNIE i pod prysznicem

Pozycje seksualne do przetestowania w WANNIE i pod prysznicem

7 gwiazd, które mają bardzo ORYGINALNĄ urodę

7 gwiazd, które mają bardzo ORYGINALNĄ urodę

Tak wyglądają GWIAZDY, gdy nie stoją na czerwonym dywanie

Tak wyglądają GWIAZDY, gdy nie stoją na czerwonym dywanie

Naturalność KONTRA operacje plastyczne – porównanie gwiazd w tym samym wieku

Naturalność KONTRA operacje plastyczne – porównanie gwiazd w tym samym wieku

10 aktorów, którzy udowadniają, że BRODA jest zawsze sexy

10 aktorów, którzy udowadniają, że BRODA jest zawsze sexy

11 szczerych zdjęć, które pokazują, jak naprawdę wygląda MACIERZYŃSTWO

11 szczerych zdjęć, które pokazują, jak naprawdę wygląda MACIERZYŃSTWO

Joga w łóżku – idealna zaraz po przebudzeniu się

Joga w łóżku – idealna zaraz po przebudzeniu się

Oto najlepiej dobrane pary do ŁÓŻKA ze względu na ZNAKI ZODIAKU

Oto najlepiej dobrane pary do ŁÓŻKA ze względu na ZNAKI ZODIAKU

Te książki warto kupić w MAJU

Te książki warto kupić w MAJU

13 części KOBIECEGO CIAŁA, na punkcie których wariują FACECI

13 części KOBIECEGO CIAŁA, na punkcie których wariują FACECI

Sałatka z czerwonego ryżu z fetą

Czerwony ryż popularny jest w Tajlandii i na Filipinach. We Francji uprawiany jest jako ryż BIO. W Polsce również można spotkać na półkach sklepowych jego ekologiczną odmianę marki Bio Raj. Przygotuj sałatkę z czerwonego ryżu z fetą, a też docenisz jego wyjątkowy smak.

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?

Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy rzeki Jangcy, z czasem jednak dotarł do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, Hiszpanii i Włoch – i wówczas trafił na stoły całej Europy. Do dziś ryż jest symbolem szczęścia i dostatku, chociaż od dawna przestał być towarem luksusowym. Łatwość uprawy i mnogość odmian czyni z niego podstawowy składnik wyżywienia aż 1/3 populacji świata.
Choć zasadniczo istnieją dwa gatunki ryżu uprawnego (oryza sativa i oryza glaberina), to bogactwo lokalnych odmian występujących m.in. w Chinach, Korei, Japonii czy Tajlandii sprawia, że naukowcy doliczyli się ponad 8 000 rodzajów tego zboża.

Najprostsza systematyka ryżu opiera się na jego wyglądzie. Ze względu na kształt ziarenek wyróżniamy ryż długoziarnisty (grupa indyjska), średnioziarnisty i krótkoziarnisty (grupa japońska). Z każdego z tych trzech rodzajów, poprzez odpowiednie oczyszczenie i przetworzenie, uzyskuje się ryż o różnych barwach i wartości odżywczej. A to dopiero początek wielopoziomowej piramidy ryżowej. W grupie indyjskiej znajdziemy m.in. ryż Basmati, aromatyczny czy Patna, a w grupie japońskiej ryż kleisty, mleczny, słodki, Nishiki, Ribe, czarny, czerwony… Odmian jest naprawdę sporo. Dziś przyjrzymy się bliżej właśnie temu ostatniemu – ryżowi czerwonemu.

Czerwona odmiana to niepolerowany ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Podobnie jak ryż czarny, jest on bardziej kleisty niż łuskany. Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. We francuskim regionie Carmarque uprawiany jest jako ryż BIO. Także w Polsce możemy spotkać ekologiczną odmianę ryżu czerwonego – np. marki Bio Raj. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.

Odmiana ta, choć dopiero pracuje na swoją popularność, wśród znawców ryżu ceniona jest za smak oraz wspaniałe działanie zdrowotne. Posiada niezwykłe właściwości odżywcze i odgrywa kluczową rolę w zbalansowanej diecie. Korzystnie działa na serce, zapewnia promiennych wygląd skóry i poprawia wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską (traktaty ajurwedyjskie), która uważa tę odmianę ryżu za najbardziej wartościowe zboże, czerwony ryż leczy także duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia. Ponadto poprawia witalność, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność, a do tego jest bardzo lekkostrawny.

Z pewnością warto po niego sięgnąć, choćby dla odmiany.

Bio Raj poleca: Sałatka z czerwonego ryżu z fetą (Delia Smith "How to cook")

Składniki:

  • 25 dag czerwonego ryżu Bio Raj,
  • 20 dag fety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 570 ml wrzącej wody,
  • 2 szalotki,
  • 5 dag rukoli
  • 3 dymki ze szczypiorem,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Posolony ryż zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Odstawić na 15 minut, w tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki oraz pokroić rukolę. Cebule umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.

Sos:
przy pomocy moździerza dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. Dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć.

Ciepły ryż przełożyć do salaterki i połączyć z sosem. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rukolę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem. Smacznego!

www.biohurt.pl