Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

Sałatka z czerwonego ryżu z fetą

Czerwony ryż popularny jest w Tajlandii i na Filipinach. We Francji uprawiany jest jako ryż BIO. W Polsce również można spotkać na półkach sklepowych jego ekologiczną odmianę marki Bio Raj. Przygotuj sałatkę z czerwonego ryżu z fetą, a też docenisz jego wyjątkowy smak.

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?

Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy rzeki Jangcy, z czasem jednak dotarł do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, Hiszpanii i Włoch – i wówczas trafił na stoły całej Europy. Do dziś ryż jest symbolem szczęścia i dostatku, chociaż od dawna przestał być towarem luksusowym. Łatwość uprawy i mnogość odmian czyni z niego podstawowy składnik wyżywienia aż 1/3 populacji świata.
Choć zasadniczo istnieją dwa gatunki ryżu uprawnego (oryza sativa i oryza glaberina), to bogactwo lokalnych odmian występujących m.in. w Chinach, Korei, Japonii czy Tajlandii sprawia, że naukowcy doliczyli się ponad 8 000 rodzajów tego zboża.

Najprostsza systematyka ryżu opiera się na jego wyglądzie. Ze względu na kształt ziarenek wyróżniamy ryż długoziarnisty (grupa indyjska), średnioziarnisty i krótkoziarnisty (grupa japońska). Z każdego z tych trzech rodzajów, poprzez odpowiednie oczyszczenie i przetworzenie, uzyskuje się ryż o różnych barwach i wartości odżywczej. A to dopiero początek wielopoziomowej piramidy ryżowej. W grupie indyjskiej znajdziemy m.in. ryż Basmati, aromatyczny czy Patna, a w grupie japońskiej ryż kleisty, mleczny, słodki, Nishiki, Ribe, czarny, czerwony… Odmian jest naprawdę sporo. Dziś przyjrzymy się bliżej właśnie temu ostatniemu – ryżowi czerwonemu.

Czerwona odmiana to niepolerowany ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Podobnie jak ryż czarny, jest on bardziej kleisty niż łuskany. Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. We francuskim regionie Carmarque uprawiany jest jako ryż BIO. Także w Polsce możemy spotkać ekologiczną odmianę ryżu czerwonego – np. marki Bio Raj. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.

Odmiana ta, choć dopiero pracuje na swoją popularność, wśród znawców ryżu ceniona jest za smak oraz wspaniałe działanie zdrowotne. Posiada niezwykłe właściwości odżywcze i odgrywa kluczową rolę w zbalansowanej diecie. Korzystnie działa na serce, zapewnia promiennych wygląd skóry i poprawia wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską (traktaty ajurwedyjskie), która uważa tę odmianę ryżu za najbardziej wartościowe zboże, czerwony ryż leczy także duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia. Ponadto poprawia witalność, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność, a do tego jest bardzo lekkostrawny.

Z pewnością warto po niego sięgnąć, choćby dla odmiany.

Bio Raj poleca: Sałatka z czerwonego ryżu z fetą (Delia Smith "How to cook")

Składniki:

  • 25 dag czerwonego ryżu Bio Raj,
  • 20 dag fety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 570 ml wrzącej wody,
  • 2 szalotki,
  • 5 dag rukoli
  • 3 dymki ze szczypiorem,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Posolony ryż zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Odstawić na 15 minut, w tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki oraz pokroić rukolę. Cebule umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.

Sos:
przy pomocy moździerza dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. Dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć.

Ciepły ryż przełożyć do salaterki i połączyć z sosem. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rukolę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem. Smacznego!

www.biohurt.pl