Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

6 dowodów na to, że on cię wykorzystuje emocjonalnie!

6 dowodów na to, że on cię wykorzystuje emocjonalnie!

8 fryzur i makijaży, których FACECI nienawidzą

8 fryzur i makijaży, których FACECI nienawidzą

12 Męskich Potrzeb w Związku, dzięki którym każdy FACET będzie szczęśliwy

12 Męskich Potrzeb w Związku, dzięki którym każdy FACET będzie szczęśliwy

TOP 13 pragnień w ŁÓŻKU, o które FACECI boją się nas prosić

TOP 13 pragnień w ŁÓŻKU, o które FACECI boją się nas prosić

U W A G A – 12 rzeczy, o które facet jest PIEKIELNIE zazdrosny

U W A G A – 12 rzeczy, o które facet jest PIEKIELNIE zazdrosny

16 pozycji do łóżka – idealne na MIKOŁAJKI

16 pozycji do łóżka – idealne na MIKOŁAJKI

10 NIESPODZIEWANYCH zachowań kobiet, które bardzo PODNIECAJĄ FACETÓW

10 NIESPODZIEWANYCH zachowań kobiet, które bardzo PODNIECAJĄ FACETÓW

Sałatka z czerwonego ryżu z fetą

Czerwony ryż popularny jest w Tajlandii i na Filipinach. We Francji uprawiany jest jako ryż BIO. W Polsce również można spotkać na półkach sklepowych jego ekologiczną odmianę marki Bio Raj. Przygotuj sałatkę z czerwonego ryżu z fetą, a też docenisz jego wyjątkowy smak.

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?

Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy rzeki Jangcy, z czasem jednak dotarł do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, Hiszpanii i Włoch – i wówczas trafił na stoły całej Europy. Do dziś ryż jest symbolem szczęścia i dostatku, chociaż od dawna przestał być towarem luksusowym. Łatwość uprawy i mnogość odmian czyni z niego podstawowy składnik wyżywienia aż 1/3 populacji świata.
Choć zasadniczo istnieją dwa gatunki ryżu uprawnego (oryza sativa i oryza glaberina), to bogactwo lokalnych odmian występujących m.in. w Chinach, Korei, Japonii czy Tajlandii sprawia, że naukowcy doliczyli się ponad 8 000 rodzajów tego zboża.

Najprostsza systematyka ryżu opiera się na jego wyglądzie. Ze względu na kształt ziarenek wyróżniamy ryż długoziarnisty (grupa indyjska), średnioziarnisty i krótkoziarnisty (grupa japońska). Z każdego z tych trzech rodzajów, poprzez odpowiednie oczyszczenie i przetworzenie, uzyskuje się ryż o różnych barwach i wartości odżywczej. A to dopiero początek wielopoziomowej piramidy ryżowej. W grupie indyjskiej znajdziemy m.in. ryż Basmati, aromatyczny czy Patna, a w grupie japońskiej ryż kleisty, mleczny, słodki, Nishiki, Ribe, czarny, czerwony… Odmian jest naprawdę sporo. Dziś przyjrzymy się bliżej właśnie temu ostatniemu – ryżowi czerwonemu.

Czerwona odmiana to niepolerowany ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Podobnie jak ryż czarny, jest on bardziej kleisty niż łuskany. Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. We francuskim regionie Carmarque uprawiany jest jako ryż BIO. Także w Polsce możemy spotkać ekologiczną odmianę ryżu czerwonego – np. marki Bio Raj. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami.

Odmiana ta, choć dopiero pracuje na swoją popularność, wśród znawców ryżu ceniona jest za smak oraz wspaniałe działanie zdrowotne. Posiada niezwykłe właściwości odżywcze i odgrywa kluczową rolę w zbalansowanej diecie. Korzystnie działa na serce, zapewnia promiennych wygląd skóry i poprawia wzrok. Zgodnie z tradycyjną medycyną indyjską (traktaty ajurwedyjskie), która uważa tę odmianę ryżu za najbardziej wartościowe zboże, czerwony ryż leczy także duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia. Ponadto poprawia witalność, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wspomaga odporność, a do tego jest bardzo lekkostrawny.

Z pewnością warto po niego sięgnąć, choćby dla odmiany.

Bio Raj poleca: Sałatka z czerwonego ryżu z fetą (Delia Smith "How to cook")

Składniki:

  • 25 dag czerwonego ryżu Bio Raj,
  • 20 dag fety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 570 ml wrzącej wody,
  • 2 szalotki,
  • 5 dag rukoli
  • 3 dymki ze szczypiorem,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 płaskie łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
Posolony ryż zalać wrzącą wodą. Po zagotowaniu przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Odstawić na 15 minut, w tym czasie obrać i posiekać drobno szalotki oraz pokroić rukolę. Cebule umyć, osuszyć i drobno posiekać razem ze szczypiorem. Odłożyć wszystko na bok.

Sos:
przy pomocy moździerza dokładnie rozetrzeć wyciśnięty czosnek z solą. Dodać gorczycę, rozcierając cały czas. Dodać ocet i pieprz, po czym dokładnie wymieszać. W tym momencie dodać oliwę i dokładnie utrzeć.

Ciepły ryż przełożyć do salaterki i połączyć z sosem. Odłożyć na bok do całkowitego wystygnięcia, po czym dodać szalotkę i rukolę. Wymieszać jeszcze raz, przełożyć na półmisek, posypać pokruszoną fetą i cebulką ze szczypiorem. Smacznego!

www.biohurt.pl