Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Czy watro skrócić włosy? Te zdjęcia przekonają cię, że tak!

Czy watro skrócić włosy? Te zdjęcia przekonają cię, że tak!

IDEALNE TOREBKI NA LATO! (plecione,koszyki,haftowane)

IDEALNE TOREBKI NA LATO! (plecione,koszyki,haftowane)

Najmodniejsze stroje KĄPIELOWE 2018 (wyszczuplają,optycznie powiększają biust)

Najmodniejsze stroje KĄPIELOWE 2018 (wyszczuplają,optycznie powiększają biust)

15 rzeczy, które według CIEBIE ODBIERAJĄ CI URODĘ, a według FACETÓW DODAJĄ CI UROKU!

15 rzeczy, które według CIEBIE ODBIERAJĄ CI URODĘ, a według FACETÓW DODAJĄ CI UROKU!

5 produktów spożywczych, które warto zjeść po TRENINGU FIZYCZNYM

5 produktów spożywczych, które warto zjeść po TRENINGU FIZYCZNYM

Domowa odżywka do paznokci z oliwy z oliwek i cytryny

Domowa odżywka do paznokci z oliwy z oliwek i cytryny

Maska do włosów suchych z AWOKADO – zrób ją sama!

Maska do włosów suchych z AWOKADO – zrób ją sama!

MĘŻCZYŹNI PRZESTRZEGAJĄ: Jeśli wypowiesz to zdanie jesteś dla nas SKREŚLONA

MĘŻCZYŹNI PRZESTRZEGAJĄ: Jeśli wypowiesz to zdanie jesteś dla nas SKREŚLONA

10 komedii, które ROZŚMIESZĄ CIĘ DO ŁEZ!

10 komedii, które ROZŚMIESZĄ CIĘ DO ŁEZ!

Te sztuczki POKOCHA KAŻDA PANI DOMU! (przepis na naturalne środki czystości)

Te sztuczki POKOCHA KAŻDA PANI DOMU! (przepis na naturalne środki czystości)

DŻINSOWE SPODENKI- jak nosić, do czego pasują (gotowe stylizacje)

DŻINSOWE SPODENKI- jak nosić, do czego pasują (gotowe stylizacje)

FACECI WYLICZAJĄ- dziewczyny nie pytajcie nas o to, bo łamiecie NAM SERCA!

FACECI WYLICZAJĄ- dziewczyny nie pytajcie nas o to, bo łamiecie NAM SERCA!

15 ubrań, które powinnaś JUŻ DZIŚ WYRZUCIĆ Z SZAFY!

15 ubrań, które powinnaś JUŻ DZIŚ WYRZUCIĆ Z SZAFY!

Sprytne triki, które pomogą UTRZYMAĆ PORZĄDEK W DOMU!

Sprytne triki, które pomogą UTRZYMAĆ PORZĄDEK W DOMU!

TATUAŻE  – te wzory warto sobie zrobić w te wakacje!

TATUAŻE – te wzory warto sobie zrobić w te wakacje!

8 najlepszych STYLIZACJI gwiazd – seksowne i łatwe do zgapienia

8 najlepszych STYLIZACJI gwiazd – seksowne i łatwe do zgapienia

Sezon na grzyby

Marynowane grzyby – przygotowywane według tradycyjnych receptur – zajmują zaszczytne miejsce wśród domowych przetworów. Oprócz wspaniałego aromatu, wyróżniają je liczne właściwości odżywcze. O tym, jak istotne jest, by grzyby znalazły się w codziennym menu, mówi Jerzy Misiak, Prezes Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”.

Pierwsze grzyby znajdziemy już wiosną, jednak największy ich urodzaj rozpoczyna się pod koniec lata i trwa do później jesieni. Najwięcej pojawia się tuż po obfitym deszczu. Świeżo zebrane możemy ugotować, zamrozić czy ususzyć. Jednak najpopularniejszą metodą obróbki grzybów jest marynowanie.

Borowiki, kurki czy prawdziwki są źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP, dlatego warto dodawać je do codziennych posiłków. Grzyby, bogate w substancje odżywcze, powinny zostać jak najszybciej przetworzone. Pozostawienie ich nieoczyszczonych może doprowadzić do wytworzenia się substancji toksycznych – mówi Jerzy Misiak, Prezes WSP „Społem”. Smak grzybów marynowanych zależy od sposobu ich przygotowania. Ważny jest zarówno sam proces ich obróbki, jak i odpowiednio przygotowana zalewa czy wykorzystane przyprawy. Dlatego warto skorzystać z tradycyjnego przepisu, który zagwarantuje nam niepowtarzalny smak. Pierwszym krokiem powinno być ugotowanie oczyszczonych grzybów w posolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Wówczas możemy przygotować zalewę, od której zależy trwałość i smak wyrobu. Wodę z dodatkiem soli i cukru gotujemy, na koniec dodając około 200 ml octu. Możemy wykorzystać jeden kilku ich rodzajów znajdujących się w bogatej ofertcie Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”: klasyczny – spirytusowy bądź smakowy – czosnkowy, estragonowy czy koperkowy. Gorącą marynatę dodajemy do słoików wypełnionych grzybami i aromatycznymi ziołami takimi, jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i goździki. Możemy także dodać kawałek chrzanu ub małe cebulki. Sprawdzony przepis to podstawa, a także klucz do stworzenia wyśmienitych domowych przetworów.