Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

7 wstydliwych pytań, których NIGDY nie powinnaś zadawać mężczyźnie

7 wstydliwych pytań, których NIGDY nie powinnaś zadawać mężczyźnie

8 sposobów, by facet oszalał na twoim punkcie

8 sposobów, by facet oszalał na twoim punkcie

UWAGA! 8 pozycji seksualnych znienawidzonych przez mężczyzn

UWAGA! 8 pozycji seksualnych znienawidzonych przez mężczyzn

14 rzeczy, które robi każdy FACET zaraz po rozstaniu z dziewczyną

14 rzeczy, które robi każdy FACET zaraz po rozstaniu z dziewczyną

12 pewnych znaków, że ten FACET tęskni za twoim TOWARZYSTWEM

12 pewnych znaków, że ten FACET tęskni za twoim TOWARZYSTWEM

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

Sezon na jabłka rozpoczęty!

Jabłko spożywa się na surowo lub poddaje obróbce kulinarnej. Są one soczyste, pełne witamin i smaczne. Lubią je dzieci, jak i dorośli. Jednak najpyszniejsze są w szarlotce z kruchym ciastem.

Nareszcie są! Soczyste, pachnące i kipiące od witamin jabłka – smaczne owoce, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Jednak tym, od czego naprawdę rozpoczyna się sezon na jabłka, jest pyszna szarlotka z świeżymi owocami i kruszonką. Takiego przysmaku nie odmówi sobie żaden rasowy ‚jabłkożerca’.

Na świecie znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek, różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem i smakiem. Twarde, soczyste i słodkie odmiany, takie jak lobo, delikates, spartan, jonagold, koksa pomarańczowa, ligol, rubin, gala, golden delicious, idared czy mekintosz jadamy głównie na surowo. Natomiast do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się odmiany kwaśniejsze i takie, które szybko się rozgotowują, np. antonówka, reneta.

Smaczne jak samo zdrowie
Niezależnie od tego, czy zamierzamy schrupać surowe jabłko, czy też raczej uczynić z niego składnik ciasta, powinniśmy zdecydowanie postawić na owoce krajowe. Polska ma znakomity klimat i gleby sprzyjające uprawie jabłek, które dzięki temu mają niepowtarzalny smak. Polskie jabłka zwykle nie są przesadnie duże, lecz dzięki temu ich smak i zapach jest skoncentrowany i bardzo intensywny. Powinniśmy z tego korzystać, gdyż właśnie teraz są one najświeższe i najzdrowsze.

Jabłeczna tradycja kulinarna

W polskiej kuchni jabłka są składnikiem wielu potraw. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, surówek i bigosów, doskonale pasują również do dań na słodko, takich jak ryż zapiekany z jabłkami albo racuchy. Królową dań opartych na jabłkach zdecydowanie jednak jest szarlotka.
– Praktycznie w każdym domu funkcjonuje tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Czasem ciasto jest pokryte chrupiącą kruszonką, czasem jej tajemnym składnikiem są rodzynki lub skórka pomarańczowa. Wiadomo, każda gospodyni ma swoje tajemnice… – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych ‚Bielmar’.

Warto czasem poeksperymentować, jednak domownikom zawsze najlepiej smakują sprawdzone wypieki. Dlatego z portalu WypiekiUdane.pl wybraliśmy absolutną klasykę, czyli przepis na… szarlotkę.

Szarlotka

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 margaryny Palma z Murzynkiem,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych na drobne plastry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki cukru.


Sposób przyrządzenia:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  2. Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto.
  3. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C

Smacznego!