Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Suflet szpinakowy

W rondlu o grubym dnie roztopić 30 g masła, wrzucić posiekaną dymkę i dusić do miękkości. Następnie dodać dokładnie umyte i pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Przyprawić szczyptą soli i smażyć bez przykrycia aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia. 
W drugim rondlu rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i dolewając stopniowo mleko energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Postawić na ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wciąż mieszając zagotować, aby zgęstniał. Chwilę studzić, po czym dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Do sosu beszamelowego dodać szpinak i 3/4 startego sera, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dużą łopatką dodawać do sosu, delikatnie mieszając, aby dokładnie połączyć. Nakładać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na koniec lekko postukać, aby wyrównać masę, posypać z wierzchu resztą sera. Papierowym ręcznikiem wytrzeć brzegi foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 15 minut do chwili, gdy suflet wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.