Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 stylizacji z wykorzystaniem kapelusza

10 stylizacji z wykorzystaniem kapelusza

Oto najpopularniejsza pozycja seksualna na świecie. Wcale NIE MISJONARSKA!

Oto najpopularniejsza pozycja seksualna na świecie. Wcale NIE MISJONARSKA!

TOP 5 fryzur dla bardzo długich włosów

TOP 5 fryzur dla bardzo długich włosów

Tatuaże – zwierzęta. Oto najciekawsze wzory

Tatuaże – zwierzęta. Oto najciekawsze wzory

5 nawyków pielęgnacyjnych, które są zbawienne dla Twojej skóry LATEM

5 nawyków pielęgnacyjnych, które są zbawienne dla Twojej skóry LATEM

40 energicznych piosenek – idealnych do biegania

40 energicznych piosenek – idealnych do biegania

6 najlepszych seriali Netflixa, które trzeba obejrzeć

6 najlepszych seriali Netflixa, które trzeba obejrzeć

JOGA – pozycja lotosu krok po kroku

JOGA – pozycja lotosu krok po kroku

TOP 5 pozycji dla leniwych kobiet

TOP 5 pozycji dla leniwych kobiet

TOP 7 pozycji do przetestowania w tym tygodniu

TOP 7 pozycji do przetestowania w tym tygodniu

5 wakacyjnych stylizacji – idealne na plażę

5 wakacyjnych stylizacji – idealne na plażę

Oryginalne pomysły na minimalistyczny manicure

Oryginalne pomysły na minimalistyczny manicure

Czerwcowy przegląd fryzur – 10 inspiracji na nowe włosy

Czerwcowy przegląd fryzur – 10 inspiracji na nowe włosy

6 celebrytek, które pokazały za dużo!

6 celebrytek, które pokazały za dużo!

10 celebrytek, które zapomniały o makijażu

10 celebrytek, które zapomniały o makijażu

12 przedmiotów, które pamiętają tylko dzieci lat 90-tych

12 przedmiotów, które pamiętają tylko dzieci lat 90-tych

Święto pieroga

Czy wiesz, że ojczyzną pierogów są Chiny? Nazywane są one tam jiaozi i je się je podczas narodowych świąt. Współcześnie pierogi są jednym z popularniejszych dań obiadowych. Dostępne są na rynku również jako produkt gotowy np. ręcznie lepione pierogi firmy Jawo.

Wraz z początkiem września większość miast polskich zamienia się w wielki smakowity bufet, pełen różnego rodzaju lepionych cudeniek, wypełnionych po brzegi znakomitym farszem. Święto pieroga, bo o nim mowa, z pewnością i w tym roku przyciągnie wielu amatorów tego smakowitego dania.

Pomimo, że pierogi uznajemy za nasze danie narodowe , nie możemy zapominać, że ich ojczyzną jest Daleki Wschód, a dokładniej Chiny, gdzie nazywa się je jiaozi i spożywa podczas narodowych świąt, np. z okazji obchodów Nowego Roku. Obyczaj każe, aby w niektórych ukryć monetę. Kto ją znajdzie, może liczyć na pomyślność w nadchodzących dwunastu miesiącach.

Z Dalekiego Wschodu do Europy pierogi przywiózł prawdopodobnie Marco Polo, a w XIII wieku dotarły one także do Polski, gdzie dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi zrobiły zawrotną karierę. W odróżnieniu jednak od chińskich i włoskich, pieczonych lub smażonych w głębokim tłuszczu, nasze pierogi gotowano tak, jak ma to miejsce dzisiaj. Coraz większa popularność cudeniek z falbanką pociągnęła za sobą ich specjalizację. Podczas wesel podawano kurniki, czyli duże pierogi, koniecznie z nadzieniem z dodatkiem mięsa drobiowego, żałobników na stypie natomiast częstowano tzw. knyszami. Koladki przygotowywane były tuż po nowym roku, a sanieżki i socznie ozdabiały imieninowe i urodzinowe stoły.

Dziś pierogi, ponownie przeżywające swój renesans, są jednym z najpopularniejszych dań obiadowych. Neutralne ciasto można bowiem nadziać dosłownie wszystkim: od mięsa, sera i ziemniaków, aż po słodkie owoce, twarożek i bakalie. Niestety, coraz rzadziej mamy możliwość własnoręcznego przygotowania pierogów. Przyczyną jest oczywiście brak czasu. Ciasto musi być bowiem długo wyrabiane, potem należy dokładnie wykrajać odpowiedniej wielkości koła, a następnie cierpliwie sklejać brzegi. A nasze poświęcenie nie zawsze przekłada się na wymierne efekty. Chwila nieuwagi lub słabiej sklejone ciasto i cały farsz z pieroga wypływa podczas gotowania do wody.

Względy te zadecydowały o coraz szybszym rozwoju różnych firm i restauracji, specjalizujących się m.in. w wyrobach pierogarskich. Pamiętajmy jednak, aby przy wyborze gotowych artykułów zwracać uwagę na składniki, w których są wykonane. Polecane są produkty nie zawierające konserwantów ani sztucznych barwników (np. ręcznie lepione pierogi firmy Jawo). Po pierwsze ich smak nie różni się od tych, robionych w domu, po drugie kupując polskie produkty przyczyniamy się do rozwoju rodzimej gospodarki.
Teraz z niewielką pomocą firm takich jak Jawo, Święto Pieroga możemy obchodzić codziennie!

www.jawo.pl