Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 genialnych stylizacji do PRACY! Wzbudzisz zainteresowanie!

10 genialnych stylizacji do PRACY! Wzbudzisz zainteresowanie!

15 rzeczy, które usłyszysz od FACETA, tylko wtedy gdy naprawdę mu się spodobałaś!

15 rzeczy, które usłyszysz od FACETA, tylko wtedy gdy naprawdę mu się spodobałaś!

Te makijaż SZPECĄ do granic możliwości! UWAGA! Przerażające zdjęcia!

Te makijaż SZPECĄ do granic możliwości! UWAGA! Przerażające zdjęcia!

15 komplementów, których WYCZEKUJE każdy FACET! (rozmiłuj go w sobie!)

15 komplementów, których WYCZEKUJE każdy FACET! (rozmiłuj go w sobie!)

Szukasz wartościowego, normalnego faceta? Poznasz go w TYCH miejscach!

Szukasz wartościowego, normalnego faceta? Poznasz go w TYCH miejscach!

9 piosenek, które sprawią, że WASZ SEX będzie bardziej romantyczny!

9 piosenek, które sprawią, że WASZ SEX będzie bardziej romantyczny!

Zaproponuj FACETOWI te rozwiązania w ŁÓŻKU, a on długo nie dojdzie do SIEBIE!

Zaproponuj FACETOWI te rozwiązania w ŁÓŻKU, a on długo nie dojdzie do SIEBIE!

20 rzeczy, które zaczyna robić CHŁOPAK, gdy zdaje sobie sprawę, że KOCHA CIĘ NA ZABÓJ!

20 rzeczy, które zaczyna robić CHŁOPAK, gdy zdaje sobie sprawę, że KOCHA CIĘ NA ZABÓJ!

SWETER na 20 sposobów- wyglądaj seksownie tej ZIMY!

SWETER na 20 sposobów- wyglądaj seksownie tej ZIMY!

Robiąc nagminnie TE rzeczy ZAGRAŻASZ SWOJEMU ZWIĄZKOWI! (on odejdzie od ciebie!)

Robiąc nagminnie TE rzeczy ZAGRAŻASZ SWOJEMU ZWIĄZKOWI! (on odejdzie od ciebie!)

Zdania, które powinnaś mówić FACETOWI bardzo często, abyście zawsze byli RAZEM!

Zdania, które powinnaś mówić FACETOWI bardzo często, abyście zawsze byli RAZEM!

TOP 10: najbardziej ŚMIAŁYCH sztuczek w łóżku na jakie czeka MĘŻCZYZNA!

TOP 10: najbardziej ŚMIAŁYCH sztuczek w łóżku na jakie czeka MĘŻCZYZNA!

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

Tajlandia – kraj tysiąca smaków

Królestwo Tajlandii to nie tylko raj na ziemi, ale również niebo w gębie. Bogactwo owoców, warzyw, różnorodność przypraw, ich niespotykana kolorystyka i aromat sprawiają, że kuchnia tajska nie ma sobie równych. W Tajlandii posiłki stanowią centralną część wszelkich spotkań towarzyskich. Oznacza to, iż jedzenie staje się często okazją społeczną samą w sobie lub powodem do świętowania. Wynika to częściowo ze względu na przyjazną naturę mieszkańców tej krainy. Krótka charakterystyka tajskich smaków Smaki współczesnej Tajlandii sięgają dalekiej przeszłości. Już w XIII wieku Tajowie ustalili co powinno być uważane za serce ich kuchni: różnego rodzaju mięsa i owoce morza w połączeniu z lokalnymi warzywami, ziołami oraz przyprawami. Później, dzięki wpływom chińskim, w Tajlandii pojawił się makaron wraz z najważniejszym narzędziem do gotowania – stalowym wokiem. Charakterystyczne w tajskiej kuchni, głównie za sprawą wpływów indyjskich, jest zielone, żółte oraz czerwone curry. Jednakże, jest to niemożliwe by pomylić tajskie curry z indyjskim. Chociaż tajskie curry zawiera wiele indyjskich przypraw w swoich pastach to nadal utrzymuje swój niepowtarzalny smak za sprawą miejscowych przypraw i składników, takich jak: tajska świeża bazylia, trawa cytrynowa oraz galangal ( tajski imbir). Innym czynnikiem, który wpłynął na smaki i aromaty tajskiej kuchni są oddziaływania krajów sąsiadujących, bądź położonych blisko Tajlandii, takich jak: Wietnam, Kambodża Indonezja, Laos, Birma i Malezja. Takie obfite i rozległe wpływy tworzą złożony smak dzisiejszej Tajlandii – jednej z najszybciej rozwijających się i najbardziej popularnych kuchni świata. Sposób konsumowania W większości krajów posiłek w restauracji składa się z przystawki, dania głównego i deseru, zamawianego indywidualnie. W Tajlandii nie ma czegoś takiego jak starter, nie istnieje też danie należące wyłącznie dla jednej osoby. Zgodnie z ogólną zasadą każdy zamawia taką samą liczbę dań i potrawy konsumowane są wspólnie. Tajowie wierzą, że jedzenie samemu przynosi pecha. Z tego powodu lepiej wybrać się na posiłek z kilkoma gośćmi, niżeli z jedną lub dwiema osobami. Wyrzucanie resztek w Tajlandii jest również niemile widziane. Według wierzeń, może to rozzłościć tajską boginię ryżu, która czuwa nad tym aby nie zapanował powszechny głód w kraju. Typowy tajski posiłek składa się z czterech głównych przypraw: słonej, słodkiej, kwaśnej i ostrej. W rzeczywistości tajskie dania nie są satysfakcjonujące dopóki nie łączą tych czterech podstawowych smaków. Kiedy jedzą poza domem, Tajowie zamawiają najczęściej różnorodne rodzaje mięs i ryb, warzywa, dania z makaronem i ewentualnie również zupy. Deser najczęściej składa się ze świeżych owoców, takich jak ananas lub coś bardziej egzotycznego, na przykład kolorowe ciastka ryżowe (smak zależny od regionów). Wprawdzie dawno temu Chińczycy wprowadzili w Tajlandii jedzenie pałeczkami, lecz dziś większość Tajów używa zwykłych sztućców, choć na swój specyficzny sposób. Tajskie sztućce składają się głównie z widelca oraz dużej łyżki. Łyżka trzymana jest w prawej dłoni i zastępuje nóż. Podczas jedzenia Tajowie nie łączą dań, lecz spożywają jedno po drugim po kolei, wraz z kopcem tajskiego ryżu, pachnącym zawsze gdzieś na boku. Miski w Tajlandii są spożywane tylko i wyłącznie do zup a nie do dań z ryżem tak jak w przypadku Chin. Formalna prezentacja żywności jest kolejnym ważnym aspektem tajskiej kultury. Tajska prezentacja jedzenia jest najbardziej wykwintnym sposobem podawania potraw na całym świecie. Talerze zdobią rzeźbione w kwiaty oraz inne elementy piękna warzywa i owoce. Do takiego dzieła używa się ostrego noża zanurzonego w lodowatej wodzie (lodowata woda zapobiega przebarwieniu warzyw). Słynna zupa Jedną z najbardziej znanych tajskich potraw na świecie jest zupa Tom Yum , zwana również zupą z trawy cytrynowej. Każdy kto odwiedził Tajlandię przyzna, iż jest ona wręcz symbolem tej krainy. Najczęściej podawana w formie ‘hot pot’ (na ogniu pod garnkiem). Istnieje wiele wersji Tom Yum, jednak najbardziej popularna jest zupa z krewetkami, zwana Tom Yum Kung (goong po tajsku oznacza krewetkę). Istnieje również wersja z kurczakiem, zwana Tom Yum Kai.