Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

5 typów kobiet, które mają największe szanse na MAŁŻEŃSTWO! Każdy facet chce mieć taką żonę…

5 typów kobiet, które mają największe szanse na MAŁŻEŃSTWO! Każdy facet chce mieć taką żonę…

10 sposobów, by Twój BYŁY zakochał się w Tobie ponownie!

10 sposobów, by Twój BYŁY zakochał się w Tobie ponownie!

10 dziwnych rzeczy, które faceci uwielbiają w kobietach. Wiedziałaś o tym?

10 dziwnych rzeczy, które faceci uwielbiają w kobietach. Wiedziałaś o tym?

Przegląd klasycznych płaszczy na jesień-zima 2017/2018

Przegląd klasycznych płaszczy na jesień-zima 2017/2018

10 makijaży, które obrzydzają FACETÓW

10 makijaży, które obrzydzają FACETÓW

9 miejsc na MĘSKIM ciele, których lepiej nie DOTYKAJCIE!

9 miejsc na MĘSKIM ciele, których lepiej nie DOTYKAJCIE!

5 rodzajów PIESZCZOT, o których marzy każdy mężczyzna

5 rodzajów PIESZCZOT, o których marzy każdy mężczyzna

5 zachowań, które zniechęcają Twojego faceta do SEKSU z tobą

5 zachowań, które zniechęcają Twojego faceta do SEKSU z tobą

OKIEM FACETÓW: 10 gestów, które ich najbardziej rozpalają

OKIEM FACETÓW: 10 gestów, które ich najbardziej rozpalają

13 oznak, że FACETOWI naprawdę na tobie ZALEŻY

13 oznak, że FACETOWI naprawdę na tobie ZALEŻY

7 cech kobiecego wyglądu, które uwielbiają WSZYSCY FACECI!

7 cech kobiecego wyglądu, które uwielbiają WSZYSCY FACECI!

5 rzeczy, które zdaniem mężczyzn kobiety powinny robić O WIELE CZĘŚCIEJ!

5 rzeczy, które zdaniem mężczyzn kobiety powinny robić O WIELE CZĘŚCIEJ!

12 pozycji seksualnych, które Was zaskoczą!

12 pozycji seksualnych, które Was zaskoczą!

Oto 12 rzeczy, które MUSICIE zrobić przed MAŁŻEŃSTWEM

Oto 12 rzeczy, które MUSICIE zrobić przed MAŁŻEŃSTWEM

Wybór redakcji: 5 filmów familijnych na wieczór

Wybór redakcji: 5 filmów familijnych na wieczór

Kurtki puchowe na zimę – 10 inspiracji

Kurtki puchowe na zimę – 10 inspiracji

Tamka 43 na Kuchnia+ Food Film Fest

Tegoroczna, czwarta edycja Kuchnia+ Food Film Fest już za nami. W programie wydarzenia, jak co roku, znalazły się liczne pokazy filmowe, spotkania z twórcami kina, dyskusje i degustacje. Partnerem wydarzenie była restauracja Tamka 43. Kino pełne smaku Przegląd filmowy organizowany przez kanał telewizyjny Kuchnia+ to jedno z najważniejszych i największych wydarzeń tego typu w Polsce. Nic więc dziwnego, że Kuchnia+ Food Film Fest gromadzi co roku setki pasjonatów kina oraz koneserów dobrego smaku, którzy z niecierpliwością czekają na możliwość uczestniczenia w pokazach filmowych i towarzyszących im degustacjach. Tegoroczna edycja wydarzenia odbywała się po raz pierwszy równolegle aż w trzech miastach – Warszawie, Gdyni i Poznaniu. Podczas trzydniowego festiwalu zaprezentowane zostały najciekawsze filmy fabularne i dokumentalne z całego świata, których tematem przewodnim są szeroko pojęte kulinaria i sensualny świat ludzkiego smaku. Kuchnia+ Food Film Festival 2012 był również niecodzienna szansą, by spotkać legendarnych mistrzów sztuki kulinarnej, których talent podziwia cały świat. Królewska uczta a’la Robert Trzópek Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43 jest jednym z nielicznych polskich kucharzy, który już po raz kolejny zaproszony został do udziału w Kuchnia+ Food Film Fest. Ten mistrz „haute cuisine”, jako jeden z gości specjalnych, wziął udział w dyskusji towarzyszącej pokazom filmów „Najlepszy kucharz świata” oraz „Ostatni walc w elBulli”. Dokumentalne produkcje dotyczyły bowiem kultowej hiszpańskiej restauracji, w której Trzópek zdobywał doświadczenie zawodowe. Najbardziej wyczekiwanym punktem tegorocznego festiwalu była projekcja filmu „Niebo w gębie”, po której odbyła się uroczysta kolacja z udziałem bohaterki obrazu, Dani?le Mazet-Delpeuch. Ta legendarna szefowa kuchni z paryskiego Pałacu Elizejskiego zasłynęła z umiłowania do tradycji i produktów regionalnych, które wprowadziła do menu Prezydenta François Mitterranda. O przygotowanie tej niezwykłej kolacji, organizatorzy Kuchnia+ Food Film Fest poprosili Roberta Trzópka. Czterodaniowa uczta, w której przyrządzaniu pomagali mu laureaci „Warsztatów Smaku” Kuchni+, odbyła się w Pałacu Prymasowskim. Specjalnie na tę okazję, Trzópek skomponował menu inspirowane daniami, którymi Dani?le Mazet-Delpeuch raczyła samego prezydenta Francji. Dla stu czterdziestu znamienitych gości, szef kuchni restauracji Tamka 43 przygotował balontine foie gras z galaretką z wina Sauternes i pieczywem kukurydzianym, chowder z wędzonego halibuta z koprem włoskim i kawiorem z łososia, jagnięcinę z puree z dyni, żurawiną i ziołami oraz napoleonkę czekoladowo-waniliowa z dodatkiem gorzkiej pomarańczy ? la Tamka 43. Wyrazom uznania dla umiejętności Roberta Trzópka nie było końca. Niezwykłego talentu pogratulowała mu także Dani?le Mazet-Delpeuch. www.tamka43.pl DOSSIER: Tamka 43 to kawiarnia, wine bar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa szefa kuchni – Roberta Trzópka – pasjonata smaków na najwyższym poziomie, konesera poszukującego zarówno zaginionych smaków jak i innowacyjnych pomysłów na kuchnię, oparta przede wszystkim na lokalnych i sezonowych produktach, zwolennika gotowania w niskich temperaturach metodą sous-vide. Krótkie i przejrzyste menu, często zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.