Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

11 pięknych tatuaży dla PAR

11 pięknych tatuaży dla PAR

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

Tort migdałowy

Z białek ubić sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę otartą z połówki wyszorowanej wcześniej i umytej cytryny. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, nie otwierając w trakcie piekarnika.
Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić.
W tym czasie przygotować krem: na parze ubić jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zdjąć z pary i ubijać nadal przez ok. 5 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zmielone migdały podprażyć na patelni (bez tłuszczu) aż zaczną pachnieć, a następnie wystudzić. Masło, 2 -3 godz. wcześniej wyjęte z lodówki, ucierać na gładką pianę (najlepiej drewnianą pałką), kręcąc tylko w jedną stronę, aby się nie zwarzyło. Dodawać po łyżce chłodnej piany jajecznej aż do jej wyczerpania. Połączyć z mielonymi migdałami.
Przygotować poncz: wymieszać sok pomarańczowy, wino, sok z cytryny, rum oraz cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do ostygnięcia.  
Pierścień tortownicy wyłożyć folią aluminiową, tak aby nie było jej na dnie. Delikatnie położyć biszkopt i zamknąć tortownicę. Nasączyć go połową szklanki ponczu, rozsmarować na nim 1/3 kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, tak aby wypełniły całą przestrzeń (ew. odcinać lub obłamywać kawałki). Nasączyć je połową pozostałego ponczu, przykryć kolejną 1/3 częścią kremu oraz zalać połową galaretki. Ułożyć kolejną warstwę kremu i biszkoptów, polać je resztą galaretki. Odstawić na dwie godziny do lodówki.
Płatki migdałowe podprażyć na patelnie do uzyskania złocistego koloru. Pozostawić do ostygnięcia. W niewielkiej ilości gorącej wody (3-4 łyżeczki) rozpuścić żelatynę. Schłodzoną śmietanę ubijać z cukrem pudrem. Dodać do niej wystudzoną żelatynę i delikatnie zamieszać.
Tort wyjąć z lodówki. Delikatnie usunąć pierścień tortownicy. Tort wyłożyć na ozdobną paterę, jego boki posmarować 2/3 ilości bitej śmietany, obsypać płatkami migdałowymi, które delikatnie docisnąć.  Na wierzchu zaś szprycą wycisnąć z bitej śmietany dekoracyjną kartkę. Posypać kilkoma płatkami migdałowymi oraz wiórkami zrobionymi specjalnym nożykiem do obierania warzyw ze skórki z wyparzonej wcześniej pomarańczy. Tort schłodzić.