Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

8 typów mężczyzn, którzy nie nadają się na stałego partnera

8 typów mężczyzn, którzy nie nadają się na stałego partnera

10 banalnych sposobów, by oczarować KAŻDEGO faceta

10 banalnych sposobów, by oczarować KAŻDEGO faceta

Sweter oversize – 10 najmodniejszych połączeń w tym sezonie

Sweter oversize – 10 najmodniejszych połączeń w tym sezonie

8 sprytnych sztuczek dla dzieci i rodziców

8 sprytnych sztuczek dla dzieci i rodziców

Kokosowe masełko do ust – zrób go sama!

Kokosowe masełko do ust – zrób go sama!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

11 pięknych tatuaży dla PAR

11 pięknych tatuaży dla PAR

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Udka z pyszna niespodzianką

Znakomity przepis na udka z pyszną niespodzianką , idealne na małe przyjęcia.

Składniki:

  • 4 mniejsze udka z kurczaka
  •  garść suszonych grzybów (ok.2 dag)
  •  por
  •  cebula
  •  2 jajka ugotowane na twardo 
  •  skórka otarta z połowy cytryny
  •  4 łyżki oleju
  •  łyżka mąki
  •  1/3 szklanki śmietany
  •  sól, pieprz 
  •  pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem (2 łyżki oleju, które nam zostały). Wkładamy nóżki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie wlewamy ciepły (by naczynie nie pękło) bulion grzybowy, pieczemy jeszcze 30 – 40 minut. Udka przekładamy na talerz, usuwamy delikatnie nitki lub wykałaczki. Sos wlewamy do rondelka i zagęszczamy go mąką rozmieszaną z niewielką ilością zimnej wody, zagotowujemy, mieszając. Doprawiamy do smaku skórką cytrynową, solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Łączymy z natką pietruszki. Udka podajemy z ziemniakami puree, ryżem luk kaszą gryczaną, polane sosem, i z surówką np. z kiszonej kapusty z pigwą. Dekorujemy plasterkami cytryny, natką pietruszki.

Grzyby zalewamy 3 szklankami gorącej wody, zostawiamy na 2 godzinki, lub nockę. Grzybki suszone gotujemy około godziny. Odsączamy (wywar zachowujemy), kroimy drobno. W cienkie półtalarki skrawamy pora, a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy pora i grzybki, zalewamy bulionem grzybowym w ilości ok. pół szklanki, dusimy do odparowania płynu (ok. 10 minut ). Zestawiamy z palnika. Dodajemy starte na dużych oczkach jajka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Udka myjemy, osączamy. Delikatnie ostrym nożem wykrawamy wszystkie kości (staramy się by nie ponacinać skórki – kostki możemy zostawić na wywar do zupy). Nóżki napełniamy "kopiato" farszem. Spinamy wykałaczkami w kilku miejscach lub zszywamy nitką.