Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

Przegląd tatuaży z Instagrama

Przegląd tatuaży z Instagrama

20 minut JOGI na dobry sen

20 minut JOGI na dobry sen

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

TOP 5 dziewczyńskich seriali

TOP 5 dziewczyńskich seriali

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Wielkanoc – bakaliowy zawrót głowy

I znów zbliżają się Święta – ani się obejrzymy a już trzeba szykować wypieki na Wielkanoc. A jest to czas radosny, optymistyczny, wiosenny. Ciasta wielkanocne to na ogół złociste serniki, lukrowane baby, czy bogato zdobione mazurki – przepych smaków i barw, mnóstwo dodatków i zdobień. Niezastąpionym pomocnikiem dobrej gospodyni jest BAKALLAND, który oferuje całą gamę produktów do przyrządzenia fantastycznych wypieków.

Prawdziwa drożdżowa baba lśni od słodkiego lukru a w jej wnętrzu kryją się rodzynki, suszone śliwki,  czy siekane orzechy. A może puścić wodze fantazji i dodać suszone morele firmy BAKALLAND, które dodadzą naszej wielkanocnej babie słodyczy i aromatu? Lukier można przyozdobić płatkami migdałów lub garścią dorodnych ciemnobrązowych rodzynek. A oto przepis:

Babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
200 g letniej śmietany kremówki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych drożdży
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
szklanka bakalii firmy BAKALLAND (rodzynki, suszone śliwki, suszone morele)
garść płatków migdałowych Bakalland

Przepis:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wlać ciepłą śmietanę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość. Całość połączyć z rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami firmy BAKALLAND. Formę wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem. Piec ok. 40 min w temp. 190°C. Po wyjęciu cisto polukrować i udekorować migdałowymi płatkami.

Niczym nie skrępowana fantazja będzie potrzebna przy zdobieniu mazurków, których smak i uroda kryje się nie w cieście lecz w warstwie wierzchniej, komponowanej według uznania i gustu wykonawcy. Możemy zrobić mazurek migdałowy, wykorzystując migdały BAKALLAND, które sparzamy aby zdjąć skórkę, siekamy drobniutko i ucieramy na słodką masę z miodem i żółtkami. Na samym wierzchu usypujemy bialutką kołderkę z migdałowych płatków. Równie smaczny jest mazurek z Bakalandii, na którego przepis podajemy poniżej:

Bakaliowy Mazurek

Składniki:
NA KRUCHE CIASTO
-3 szklanki mąki krupczatki
-1 kostka (250 g) margaryny
-2 żółtka
-0,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2-3 łyżki śmietany 
Strop czekoladowy:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1 szklanka cukru
-6 łyżek wody 
oraz:
-20 dag rodzynek BAKALLAND
-15 dag orzechów BAKALLAND
-5 dag skórki pomarańczowej BAKALLAND
-10 dag suszonych moreli BAKALLAND
-1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Przepis:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, aż zacznie przypominać swoją konsystencją kaszę. Dodać pozostałe składniki, po czym szybko i zgrabnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć je i wyłożyć nim formę o wymiarach 25×36 cm, formując na brzegach wałeczek. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem, a na wałeczku wycisnąć zgrabne paseczki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20-25 minut. Zarumienione na złoto, odstawić do wystudzenia. 

SYROP CZEKOLADOWY:
Tabliczki czekolady zetrzeć na tarce. Z cukru i wody ugotować syrop. Gdy zacznie gęstnieć dodać czekoladę i mieszać aż do idealnego połączenia składników. 

MAZUREK PROSTO Z BAKALANDII:
Większe bakalie posiekać a pozostałe użyć w całości.
Wystudzony spód mazurka posmarować dżemem a następnie pokryć równomiernie bakaliami. Całość polać wystudzonym syropem czekoladowym. 

Nie możemy również zapomnieć o mazurku kajmakowym, którego niezastąpionym przyjacielem będzie jedna z mas krówkowych BAKALLAND o smaku kajmakowym, powszechnie znana jako „kajmakowa” czy ”karmelowa”. Jest ona pysznym składnik deserów i mazurków wielkanocnych, popularnych na całym świecie.

Mazurek kajmakowy

Składniki:
– 300 g mąki
– 200 g schłodzonego masła
– 100 g cukru pudru
– 1  jajko
– masa krówkowa o smaku kajmakowym BAKALLAND
– do dekoracji: orzechy, migdały, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, płatki migdałowe

Przepis:
Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Przełożyć na blaszkę najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia, wykonać ozdobne brzegi. Piec w gorącym piekarniku do zrumienienia (ok. 30 min w 190 stopniach). Na upieczony spód wyłożyć masę kajmakową i zrobić dekorację.

Wielkanoc jednoznacznie kojarzy się również z sernikiem. Można upiec tradycyjny, krakowski lub wiedeński, bogaty w rodzynki, migdały i orzechy, wesoło mrugający kawałkami pomarańczowej i cytrynowej skórki. Można też zrobić sernik kontrastowy, w którym obok warstwy puszystego sera pojawi się warstwa pysznej, soczystej masy makowej. Ta wersja sernika nie przysporzy gospodyni dodatkowej pracy bowiem BAKALLAND oferuje wspaniałą gotową masę makową, którą trzeba jedynie wyjąć z puszki.

Sernik z makiem

Składniki na ciasto:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 0,5 kostki margaryny
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 1 żółtko

Składniki na masę serową:
– 1 kg mielonego sera
– 5 jajek
– 0,5 kostki masła
– 1 szklanka cukru pudru

– masa makowa BAKALLAND

Przepis:
Przygotować ciasto: mąkę posiekać ze schłodzoną margaryna i cukrem. Dodać żółtko i szybko wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą, wstawić na godzinkę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Masę makową BAKALLAND wyłożyć na podpieczone ciasto.
Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, nadal ucierając dodawać po łyżce ser. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na warstwę masy makowej. Całość piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu cisto można poleć polewą czekoladową.

Bakalie BAKALLANDU możemy też wykorzystać do przyrządzenia paschy – doskonałego deseru wielkanocnego, który na Święta podaje się w wielu polskich domach.
A więc do dzieła – już trzeba opracować przepisy, zrobić listę zakupów i ruszyć po bakalie, suszone owoce, orzechy i migdały. Nie zapomnijmy też o masie makowej.

Smacznego!

BAKALLAND S.A. to lider rynku bakalii w Polsce i zarazem jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek wśród konsumentów. Spółka rozpoczęła działalność w 1991 roku (od 2006 roku notowana na GPW) i drogą licznych akwizycji zbudowała silną Grupę Kapitałową, która stała się wiodącym graczem w Europie Środkowo-Wschodniej w zakresie sprzedaży bakalii oraz zdrowej żywności. Rozpoczęła również konsolidację rynku warzyw i owoców miękkich.
Celem Grupy jest konsekwentny rozwój organiczny, poszerzenie portfela asortymentu o nowe linie produktowe oraz umacnianie pozycji marek BAKALLAND i ORICO. BAKALLAND posiada dwa zakłady produkcyjne w kraju i zatrudnia 330 pracowników. Do końca roku obrotowego 2010/2011 Grupa Kapitałowa BAKALLAND planuje osiągnąć roczne obroty na poziomie 300 mln zł.