Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Oto, jak najpiękniejsze kobiety na Świecie wyglądają bez makijażu – czy wciąż są piękne?

Oto, jak najpiękniejsze kobiety na Świecie wyglądają bez makijażu – czy wciąż są piękne?

Komunia Święta 2018 – inspiracje z Instagrama

Komunia Święta 2018 – inspiracje z Instagrama

Oryginalne życzenia komunijne dla chłopca i dziewczynki

Oryginalne życzenia komunijne dla chłopca i dziewczynki

KOKI – oryginalne upięcia włosów, które znaleźliśmy na Instagramie

KOKI – oryginalne upięcia włosów, które znaleźliśmy na Instagramie

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wino.

Skoro tydzień hiszpański trwa to należy troszkę fakt pocelebrować. Najlepiej winem, bo ono kojarzy mi się od zawsze z tym państwem. Przedstawiam krótki poradnik o winach. Może komuś się przyda. 

pobrane

 

 Wino. Krótki poradnik

Sezon na wino trwa cały rok. Jest nieodłącznym elementem spotkań, randek ale i samotnych wieczorów pod kocem. Często jednak nie wiemy, jak prawidłowo je serwować. Krótki przewodnik pomoże Wam wydobyć z niego maximum smaku. 

 

Jak serwować?

 

Wina markowe podaje się w butelce, poza winami z bieżącego rocznika. Powinny natychmiast zostać przelane do ozdobnej karafki. Daj im chwilę, aby się nieco ulotniły. Do zwykłego obiadu wystarczy tylko jedno wino. Dostosuj rodzaj do głównego dania. Butelkę z winem należy rozstawić tak, by goście mieli do niej łatwy dostęp. W czasie oficjalnej kolacji, nie stawiaj jej na stole, kieliszki napełniaj w miarę potrzeby. Nalewaj wina do kieliszka delikatnie, podkręcając butelkę, by krople nie spadły na stół. Możesz również owinąć szyjkę butelki białą serwetką.

 

Wino białe

 

Zaczynaj posiłek od wina białego, które zawsze powinno być chłodne- jeśli jest słodkie i bardzo zimne- jeśli jest wytrawne. Optymalną temperatura to 5°C.  W przypadku win szlachetniejszych nawet 10°- 12°C. Pasuje do ryb i deserów. Do ostryg i kawioru podajemy koniecznie wino białe wytrawne.

 

Wino czerwone

 

Wina czerwone są wskazane do pieczeni, głównie do mięs czerwonych i dziczyzny. Podobnie jak z winem białym, podajemy je w temperaturze pokojowej. Powinno dochodzić stopniowo do właściwej temperatury absolutnie bez dostępu ciepła.

 

Wino różowe

 

Wino różowe najlepiej smakuje latem, mocno schłodzone. Idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju deserami czy sałatkami owocowymi. Przelej je do dzbanka, dosyp lodu, dolej wody mineralnej. Nietypowo ale jak orzeźwiająco!

 

Szampan

 

Z szampanem zdarzają się przykre nieporozumienia. Często podaje się go na koniec posiłku, podczas gdy pełni on rolę aperitifu. Ma zaostrzać nasz apetyt gdy stół czeka na nakrycie daniami. Powinniśmy trzymać go w chłodzie i nalewać natychmiast po otwarciu.

 

 

Zasady na pewno bardzo się przydadzą, ale nie przesadzajmy z ich drobiazgowym przestrzeganiem, bo grozi to utratą neutralności i spontaniczności.