Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

15 KŁAMSTW facetów, na które bardzo często NABIERAMY SIĘ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

8 rzeczy, które naszym zdaniem podobają się facetom, ale jest ZUPEŁNIE INACZEJ

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

Zdrowe odchudzanie

Podstawą  w planowaniu prawidłowego odżywiania jest, zapewnienie odpowiednich proporcji składników odżywczych takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne w spożywanych produktach. Najmniej ilościowo dostarczamy witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że pełnią one mniej ważne role w organizmie człowieka.

Witaminy nie są źródłem energii, ani materiałem budulcowym. Są to organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Uczestniczą w przemianach tłuszczów i węglowodanów w energię, biorą udział w procesie odnowy uszkodzonych tkanek, tworzeniu hormonów, przeciwciał, krwinek. Ponadto niektóre z nich są składnikami koenzymów, czyli takich cząsteczek, bez których szereg reakcji w naszym organizmie nie mogłyby zajść.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie akumulują się w ciele człowieka, są wydalane z moczem i w związku z tym muszą być w sposób ciągły i systematyczny dostarczane z pełnowartościowego pożywienia. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogą być magazynowane w organizmie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Zbyt duża ilość niektórych witamin może doprowadzić do hiperwitaminozy (zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach), a długotrwały brak określonej witaminy lub grup witamin powoduje chorobę zwaną awitaminozą.

Kolejną grupę związków zaliczanych do niezbędnych stanowią składniki mineralne. Występują one zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak również roślinnego. Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu. Składniki mineralne stanowią około 4% masy ciała. Na tę ilość składa się 46 składników, a 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne przyjmuje się wyłącznie z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania.

Przy prawidłowo zbilansowanej diecie zdrowego człowieka suplementacja nie jest konieczna. Spożywane regularnie odpowiednie posiłki dostarczają do organizmu wszystkich niezbędnych substancji, nie powodując zbędnego przyrostu masy ciała. Bardzo ważne jest przy tym regularne spożywanie co najmniej czterech posiłków dziennie. Ludzie, którzy odżywiają się nieregularnie, szybciej przybierają na wadze, miewają różnego rodzaju niedobory i częściej chorują. Objawy niedoboru mogą być różne, zależne od funkcji, jaką dana witamina czy składnik mineralny pełni w organizmie człowieka. Pierwszymi oznakami nieodpowiedniej podaży tych substancji jest ogólne osłabienie organizmu, częste uczucie zmęczenia, kruchość paznokci, wypadanie włosów i obniżona odporność organizmu. Często zauważamy u siebie podobne objawy w okresie zimowo- wiosennym. Jest to najczęściej spowodowane zbyt niskim spożyciem owoców i warzyw, ponieważ dostępność tych surowców jest niska.

Należy jak najczęściej, a najlepiej codziennie spożywać posiłki zawierające: pieczywo, kaszę (i inne produkty zbożowe), mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne. Dietę należy wzbogacić o kwasy nienasycone występujące w rybach i niektórych olejach ( np. lnianym, z wiesiołka, z orzechów włoskich). Bardzo istotne jest, aby spożywane przez nas warzywa były rozmaite, kolorowe. Kolorowo skomponowane posiłki są przyjemniejsze dla oka wówczas dieta będzie kojarzona z czymś miłym i przyjemnym, a nie z niezadowoleniem i niekończącymi się ograniczeniami.

W ostatnich latach na rynku farmaceutycznym pojawiają się coraz to nowsze, udoskonalone preparaty witaminowo- mineralne. Dzięki intensywnym i agresywnym kampaniom reklamowym takich suplementów przeciętny konsument uświadamiany jest, że przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom, przywracają młodość itp.., Dlatego nieustannie zadajemy sobie pytanie czy my też powinniśmy je zażywać? Czy rzeczywiście są one niezbędne?

Oprócz witamin i składników mineralnych suplementy diety mogą zawierać także aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik, lecytynę. Warunkiem grupie tej znajduję się także produkty roślinne, pszczele, olejowe, preparaty enzymatyczne, inne- zawierające na przykład koenzym warunkiem. Przykładem suplementów diety zawierających inne składniki niż odżywcze związki są suplementy przeznaczone dla sportowców.

Podstawowym warunkiem skuteczności stosowanej suplementach jest przyjmowanie takich ilości poszczególnych składników z preparatami farmaceutycznymi (suplementami), aby łączne spożycie danego składnika z racją pokarmową i preparatem stanowiło 100% dziennego zapotrzebowania.

Wiele osób stosuje suplementy bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem czy lekarzem. Niesie to ryzyko wywołania w organizmie skutków ubocznych, ponieważ dawki przyjmowanych witamin i składników mineralnych znacznie przekraczają dzienne zapotrzebowanie. Preparaty witaminowo-mineralne powinny być tak dobrane, aby dostarczały organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników. Zwiększone zapotrzebowanie na te substancje jest u kobiet w ciężarnych i karmiących, u sportowców i w różnych jednostkach chorobowych.

Wzbogacenie diety o suplementy witaminowo- mineralne powinno zostać skonsultowane zarówno z dietetykiem jak i lekarzem na podstawie oceny stanu żywienia i wyżywienia, analizy badań biochemicznych oraz analizy jadłospisów. Przy wyborze suplementów powinniśmy kierować się pochodzeniem składników mineralnych i witamin czy są one pochodzenia roślinnego czy syntetycznego jak i również składem. Pochodzenie będzie miało wpływ na dostępność substancji. Lepiej wchłaniane są preparaty pochodzenia roślinnego niż syntetycznego. Czas przyjmowania dodatkowych dawek witamin i składników mineralnych uzależniony jest on poziomu ich niedoboru. Po zakończonej kuracji niezbędne jest udoskonalenie diety, aby nie dopuścić już do niedoborów.

Niewłaściwie stosowana suplementacja może być szkodliwa dla zdrowia. Przyczyną może być nieodpowiednio dobrany preparat lub dawka któregoś ze składników. Niestosowanie się do zaleceń dawkowania preparatu podanych przez producenta, przyjmowanie kilku preparatów jednocześnie, jednoczesne stosowanie suplementów diety i produktów wzbogacanych niosą za sobą ryzyko przedawkowania. Ryzyko może również wynikać z interakcji składników odżywczych z lekami stosowanymi w różnych schorzeniach.

Dla zapewnienia organizmowi właściwych ilości omówionych witamin powinno się każdego dnia spożywać około 0,5 kg warzyw i owoców, możliwie różnorodnych. Suplementy zaś powinny być uzupełnieniem składników odżywczych w racji pokarmowej.

www.cmp.med.pl