Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Zupa rakowa

Zupa rakowa może być mięsna lub postna. W pierwszym razie rozprowadza się ją rosołem, w drugim smakiem wygotowanym z rozmaitej włoszczyzny. Pół kopy raków ugotować w wodzie z solą i koprem; jak ostygną wybrać szyjki i nóżki, zostawić np. 10 skorup do nadziania, resztę zaś skorup i nóżek mniejszych utłuc w moździeżu na miazgę. Gdy wszystko będzie przetłuczone, włożyć w rondel masło i postawić na małym ogniu, niech się powoli smaży, a skoro masło nabierze czerwono – rakowego koloru, podlać rosołem i łyżką zbierać w osobny garnuszek kolor rakowy jaki się ciągle na wierzchu pokazywać będzie, resztę tej massy przefasować przez gęste bardzo sitko lub lepiej przez płótno grube rzadkie, rozprowadzic rosołem lub smakiem włoszczyzny, zaprawić półkwartą śmietany rozbitą z łyżką mąki i owym zbieranym czerwonym masłem i zagotować razem.
W wazie powinny być przygotowane rakowe szyjki, trochę kopru siekanego i faszerowane skorupki, o których będzie mowa niżej. Można wlać w zupę pół szklnaki białego francuzkiego wina i włożyć w wazę ryżu ugotowanego osobno. Mendel raków rachuje się na 3 osoby.