Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

7 SEKS PORAD, które wzniecą ogień w waszej sypialni!

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

Jeżeli twój chłopak wypowie te słowa, powinnaś z nim zerwać JAK NAJSZYBCIEJ…

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

7 rzeczy, które BARDZO ranią twojego faceta

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

11 RZECZY, przez które kobiety są dla facetów mniej ATRAKCYJNE – zobacz, czy tego nie robisz

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

9 naprawdę DROBNYCH gestów, które zrobi kobieta i od razu PODOBA się facetom!!!!!

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

10 jasnych znaków, że ON wykorzystuje Cię i wcale nie chce być z Tobą

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

TOP 10 rzeczy w naszym wyglądzie, które baaaaaaardzo brzydzą facetów

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

DLA NIEJ: 10 pozycji, które dają kobietom największą rozkosz

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 CELEBRYTEK, których naprawdę NIE DA SIĘ rozpoznać bez warstwy tapety – NOWE ZDJĘCIA!!!!!

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

10 tekstów, które wypowiada mężczyzna JEDYNIE kiedy kobieta bardzo mu się podoba

6 pozycji seksualnych IDEALNYCH NA WALENTYNKI

6 pozycji seksualnych IDEALNYCH NA WALENTYNKI

5 zachowań, przez które TWÓJ FACET od ciebie odejdzie!

5 zachowań, przez które TWÓJ FACET od ciebie odejdzie!

10 nawyków, które zbliżą was do siebie JESZCZE BARDZIEJ

10 nawyków, które zbliżą was do siebie JESZCZE BARDZIEJ

Żurek na święta

Składniki na zakwas:
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
3-4 ząbki czosnku
kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
2 liście laurowe


Zamiast biec do sklepu po zaczyn, nastawimy go sami.
Do glinianego lub kamiennego naczynia wsypujemy jedną trzecią mąki żytniej razowej (w małych sklepach wystarczy poprosić ekspedientkę o mąkę na żurek) i zalewamy je dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody. Dodajemy kilka ząbków czosnku, który ma dać jedną z najważniejszych nut smakowych w żurku. Możemy – jeśli lubimy – dodać dwa liście laurowe. Całość  mieszamy (stare przepisy zalecają zrobić to drewnianą łyżką) przykrywamy ścierką (zalecenie z wiekowych książek kucharskich mówi o lnianej, ale chodzi o taką, która będzie oddychać czyli przepuszczać powietrze) i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce (np. nasłoneczniony parapet okienny) na 3-4 dni.


Składniki na zupę
300 g kości wołowych
100 g wędzonego boczku
500 g białej surowej kiełbasy
pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka oleju
5 suszonych grzybów
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
500 ml żuru
150 ml śmietany
ew. sok z cytryny


Mięso (wcześniej umyte i oczyszczone) i włoszczyznę (wcześniej obraną) wrzucamy do w miarę dużego (5-litrowy będzie najwygodniejszy) garnka. Znów dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz, majeranek. Grzyby suszone przelewamy wrzątkiem i dorzucamy, by od samego początku oddawały zupie to, co mają najlepszego, czyli swój smak i aromat. Zagotowujemy, i trzymamy na małym ogniu przez 90 minut, tak by w garnku wszystko przyjemnie nam się bulgotało.


Na patelni obok szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklenie polega na sprawieniu, by kawałki cebuli stały się w wyniku smażenia na oleju… szkliste.


Dodajemy białą  kiełbasę – wrzucamy ją w całości, bez żadnego krojenia czy nacinania – oraz zeszkloną cebulę. Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobniutko kroimy) i dorzucamy do garnka.


Po 20 minutach przecedzamy wywar i dolewamy do niego zaczyn. Doprawiamy pieprzem i solą (ilości nie da się podać – zależy od intensywności smaku wszystkich użytych składników, a nade wszystko mięsa z boczkiem na czele). Zupę zagotowujemy.


Kiełbasę białą (tę samą, którą wcześniej gotowaliśmy w wywarze) teraz obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Według jednej ze szkół możemy dodać ją na koniec do garnka, według innej możemy ją wkrajać bezpośrednio na talerz.


Śmietanę lekko solimy, dodajemy do niej dwie łyżki wywaru i szybko mieszamy, a następnie dodajemy do zupy. Robiąc to zapobiegamy jej zważeniu, czyli pływaniu wielkich, białych, nieprzyjemnych grudek w zupie…


Na koniec próbujemy zupy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Delikatną, bardzo w żurku pożądaną kwaśną nutę otrzymać możemy dodając soku z cytryny.


Zgodnie z tradycją podajemy z jajem na twardo i pieczywem.