Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

WYBÓR MĘŻCZYZN –> 5 najlepszych pozycji seksualnych, poza łóżkiem

WYBÓR MĘŻCZYZN –> 5 najlepszych pozycji seksualnych, poza łóżkiem

10 nietypowych i nieoczywistych przyczyn wypadania włosów! WAŻNE!

10 nietypowych i nieoczywistych przyczyn wypadania włosów! WAŻNE!

10 filmów, które MUSISZ obejrzeć, jeśli właśnie się rozstałaś!

10 filmów, które MUSISZ obejrzeć, jeśli właśnie się rozstałaś!

Te rzeczy są WEDŁUG MĘŻCZYZN równie intymne co seks!

Te rzeczy są WEDŁUG MĘŻCZYZN równie intymne co seks!

FACECI WYLICZAJĄ: “To właśnie wtedy zrozumiałem, że ona jest tą jedyną!”

FACECI WYLICZAJĄ: “To właśnie wtedy zrozumiałem, że ona jest tą jedyną!”

10 powodów, przez które PODOBAJĄ NAM SIĘ zajęci faceci!

10 powodów, przez które PODOBAJĄ NAM SIĘ zajęci faceci!

Mężczyźni je uwielbiają! Poznaj 15 inspiracji jak nosić KOMBINEZONY!

Mężczyźni je uwielbiają! Poznaj 15 inspiracji jak nosić KOMBINEZONY!

10 oznak, że FACET jest uzależniony od MIŁOŚCI DO CIEBIE!

10 oznak, że FACET jest uzależniony od MIŁOŚCI DO CIEBIE!

Oto oznaki, że MĘŻCZYZNA JEST ZBYT BRUTALNY W ŁÓŻKU! (nie pozwól na to)

Oto oznaki, że MĘŻCZYZNA JEST ZBYT BRUTALNY W ŁÓŻKU! (nie pozwól na to)

FACECI, którym nigdy nie złamiesz serca, robią te 10 rzeczy!

FACECI, którym nigdy nie złamiesz serca, robią te 10 rzeczy!

Jeśli robisz w łóżku tych 15 rzeczy, ON BĘDZIE CHCIAŁ zostać z tobą już na zawsze!

Jeśli robisz w łóżku tych 15 rzeczy, ON BĘDZIE CHCIAŁ zostać z tobą już na zawsze!

Żurek na święta

Składniki na zakwas:
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki wody – przegotowanej, przestudzonej
3-4 ząbki czosnku
kawałki (najlepiej pajdka) chleba razowego
2 liście laurowe


Zamiast biec do sklepu po zaczyn, nastawimy go sami.
Do glinianego lub kamiennego naczynia wsypujemy jedną trzecią mąki żytniej razowej (w małych sklepach wystarczy poprosić ekspedientkę o mąkę na żurek) i zalewamy je dwiema szklankami przestudzonej, przegotowanej wody. Dodajemy kilka ząbków czosnku, który ma dać jedną z najważniejszych nut smakowych w żurku. Możemy – jeśli lubimy – dodać dwa liście laurowe. Całość  mieszamy (stare przepisy zalecają zrobić to drewnianą łyżką) przykrywamy ścierką (zalecenie z wiekowych książek kucharskich mówi o lnianej, ale chodzi o taką, która będzie oddychać czyli przepuszczać powietrze) i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce (np. nasłoneczniony parapet okienny) na 3-4 dni.


Składniki na zupę
300 g kości wołowych
100 g wędzonego boczku
500 g białej surowej kiełbasy
pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka oleju
5 suszonych grzybów
8 ząbków czosnku
2 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
500 ml żuru
150 ml śmietany
ew. sok z cytryny


Mięso (wcześniej umyte i oczyszczone) i włoszczyznę (wcześniej obraną) wrzucamy do w miarę dużego (5-litrowy będzie najwygodniejszy) garnka. Znów dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz, majeranek. Grzyby suszone przelewamy wrzątkiem i dorzucamy, by od samego początku oddawały zupie to, co mają najlepszego, czyli swój smak i aromat. Zagotowujemy, i trzymamy na małym ogniu przez 90 minut, tak by w garnku wszystko przyjemnie nam się bulgotało.


Na patelni obok szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklenie polega na sprawieniu, by kawałki cebuli stały się w wyniku smażenia na oleju… szkliste.


Dodajemy białą  kiełbasę – wrzucamy ją w całości, bez żadnego krojenia czy nacinania – oraz zeszkloną cebulę. Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobniutko kroimy) i dorzucamy do garnka.


Po 20 minutach przecedzamy wywar i dolewamy do niego zaczyn. Doprawiamy pieprzem i solą (ilości nie da się podać – zależy od intensywności smaku wszystkich użytych składników, a nade wszystko mięsa z boczkiem na czele). Zupę zagotowujemy.


Kiełbasę białą (tę samą, którą wcześniej gotowaliśmy w wywarze) teraz obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Według jednej ze szkół możemy dodać ją na koniec do garnka, według innej możemy ją wkrajać bezpośrednio na talerz.


Śmietanę lekko solimy, dodajemy do niej dwie łyżki wywaru i szybko mieszamy, a następnie dodajemy do zupy. Robiąc to zapobiegamy jej zważeniu, czyli pływaniu wielkich, białych, nieprzyjemnych grudek w zupie…


Na koniec próbujemy zupy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Delikatną, bardzo w żurku pożądaną kwaśną nutę otrzymać możemy dodając soku z cytryny.


Zgodnie z tradycją podajemy z jajem na twardo i pieczywem.