Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Najbardziej popularny kolor włosów w tym sezonie to….? SPRAWDŹ!

Najbardziej popularny kolor włosów w tym sezonie to….? SPRAWDŹ!

15 pomysłów na ,,NUMEREK”, z którego ON będzie bardzo zadowolony!

15 pomysłów na ,,NUMEREK”, z którego ON będzie bardzo zadowolony!

FACET WYLICZA: Róbcie TE rzeczy, podczas seksu, aby zwiększyć więź z nami!

FACET WYLICZA: Róbcie TE rzeczy, podczas seksu, aby zwiększyć więź z nami!

8 rzeczy, które dzieją się z Twoim ciałem w trakcie seksu!

8 rzeczy, które dzieją się z Twoim ciałem w trakcie seksu!

Te gry erotyczne sprawiają, że SEKS jest bardziej niemoralny!

Te gry erotyczne sprawiają, że SEKS jest bardziej niemoralny!

10 głównych zalet polskich mężczyzn! Zgodzisz się z tymi danymi?

10 głównych zalet polskich mężczyzn! Zgodzisz się z tymi danymi?

Jak zrobić swojemu partnerowi gorący masaż erotyczny? Proste rady!

Jak zrobić swojemu partnerowi gorący masaż erotyczny? Proste rady!

10 rzeczy, na podstawie których MĘŻCZYŹNI dokonują wstępnej oceny KOBIETY!

10 rzeczy, na podstawie których MĘŻCZYŹNI dokonują wstępnej oceny KOBIETY!

8 znaków, że Twój chłopak cię kocha – nawet jeśli jeszcze tego nie powiedział!

8 znaków, że Twój chłopak cię kocha – nawet jeśli jeszcze tego nie powiedział!

7 prostych trików, które poprawią jakość WASZEGO seksu!

7 prostych trików, które poprawią jakość WASZEGO seksu!

FACET WYLICZA: 8 zasad komunikacji w seksie!

FACET WYLICZA: 8 zasad komunikacji w seksie!

NOWOŚCI: Te książki warto przeczytać w LUTYM!

NOWOŚCI: Te książki warto przeczytać w LUTYM!

15 porannych nawyków, które pobudzają cię na cały dzień!

15 porannych nawyków, które pobudzają cię na cały dzień!

+10 powodów, dla których warto mieć w domu KWIATY!

+10 powodów, dla których warto mieć w domu KWIATY!

+10 stylizacji w kolorze MUSZTARDOWYM!

+10 stylizacji w kolorze MUSZTARDOWYM!

8 codziennych nawyków, które zmienią twoje życie na lepsze!

8 codziennych nawyków, które zmienią twoje życie na lepsze!

Befsztyk

Oryginalnym zaiste wyda się następujący przepis na befsztyk, ja jednak jedynie tym sposobem smażę i za dobroć jego zaręczam, gdyż przepis ten posiadam od kucharza byłego cesarza francuzkiego na własne oczy widziałam jak go smażył.
Trzy gatunki mięsa zdatne są tylko na befsztyk: polędwica, kotletowe i pierwsza krzyżowa pieczeń. Oczyściwszy więc z żył i łoju przeznaczone na befsztyk mięso, pokrajać je w grube plastry czyli kawałki, mniej więcej grubości dużego palca, nie ubijać i nie solić wcale. Wziąść płaski rądelek lub patelnię miedzianą, rozgrzać mocno, wrzucić kawałek masła, np. na trzy kawałki befsztyku, pół łyżki masła, nie więcej; gdy to masło zawrze silnie i zrumieni się rzucić w nie mięso, jeden kawałek opodal drugiego, i na bardzo dużym płomieniu smażyć nie dotykając się niczem; gdy już się zdaje być rumiane nieco na tej stronie obrócić ostrożnie widelcem na drugą, posolić natychmiast na stronie usmażonej i smarzyć dalej na bardzo silnym ogniu; gdy i z drugiej strony się zrumieni, wyjąć na talerz, gdzie leży tyle kawałków masła ile befsztyku, posolić po drugiej stronie i z lekka kładąc nóż płasko na mięsie, wycisnąć trochę sosu w masło; następnie jeszcze raz na moment włożyć na patelnię sam befsztyk, zasmażyć po obu stronach i wyjąć na ten sam talerz, na któym masło z sokiem od mięsa sos uformowało, polawszy trochę masłem w którem smażył się befsztyk. Cała dobroć befsztyku zależy na dobrem mięsie i mocnym ogniu; tym sposobem smażony jest wyborny; a w miarę jak kto lubi, więcej lub mniej surow, dłużej lub krócej smażyć. W ogóle całe smażenie nie powinno dłużej niż 10 minut trwać. Obłożyć struganym chrzanem i kartoflami. Można takżę smażyć na patelni żelaznej, ale koniecznie wewnątrz pobielanej, gdyż masło nie będzie się palić.  

loading...