Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 pomysłów na NUMEREK SOLO! Tylko dla kobiet!

10 pomysłów na NUMEREK SOLO! Tylko dla kobiet!

Te zdania dla FACETÓW, mają większe znaczenie od „kocham cię”!

Te zdania dla FACETÓW, mają większe znaczenie od „kocham cię”!

5 propozycji filmowych na dzisiejszy wieczór!

5 propozycji filmowych na dzisiejszy wieczór!

FACECI WYLICZAJĄ: Nigdy nie zaakceptuje kobiety, która mówi takie rzeczy….

FACECI WYLICZAJĄ: Nigdy nie zaakceptuje kobiety, która mówi takie rzeczy….

15 umiejętności, które MĘŻCZYŹNI wprost ubóstwiają w KOBIETACH!

15 umiejętności, które MĘŻCZYŹNI wprost ubóstwiają w KOBIETACH!

10 pomysłów na urozmaicenia waszego życia erotycznego!

10 pomysłów na urozmaicenia waszego życia erotycznego!

Jak sprawić, aby usta zawsze wyglądały seksownie? 8 trików!

Jak sprawić, aby usta zawsze wyglądały seksownie? 8 trików!

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

Czarnina

Czarninę robić można z prosięcia, gęsi lub kaczki, a nawet z przodka od zająca. Należy przegotować trochę octu, osolić go, ostudzić i w ten ocet wpuścić krew w czasie zarzynania prosięcia, gęsi lub kaczki, przeznaczonej na czarninę. Prosię lub kaczka oczyszcza się, parzy, opala z włosów nad ogniem i tak oczyszczone wstawia w garnku jakby na rosół; z gęsi zaś używa się do czarniny zwykle tylko podroby, a gęś sama piecze na pieczyste nadziewana jabłkami, gdyż potrawa z niej nie dobra, a zamiast niej gotuje się wraz z podrobami parę funtów wieprzowiny. Tak więc gotuje się rosół; po wyszumowaniu, odbiera się, cedzi, wrzuca dosyć włoszczyzny, mianowicie porów, parę grzybów, cebulę całą, soli, nieco korzeni, angielskiego ziela; pieprzu bobkowych liści parę, kawałek świeżej słoniny ze skórką. Gdy to wszystko ugotowane na miękko, przecedzić rosół, prosię lub kaczkę wyjąć na półmisek i przykryć, żeby raptem nie ostygła, znich bowiem urządza się potrawa z sosem, do której zostawić trochę czystego rosołu. W krew przygotowaną z octem, wsypać dobrę łyżkę mąki, rozbić należycie i tem zaprawić przecedzony rosół, spróbować czy dość kwaśna zupa, co zależy od gustu; wlać jeszcze octu dobrego, parę kawałków cukru, słoninę pokrajać w kostkę, wrzucić i to razem zagotować pilnującżeby się nie zwarzyło. Osobno zaś ugotować w garnuszku suszonych gruszek i śliwek (kto jest w możności francuzkich), jeżeli zaś w lecie, to świeżych obranych lub nawet nie obranych, co bardzo dobrze smakuje, gruszek, jabłek parę i śliwek węgierek, i to razem z sosem w którym się gotowały, a którego powinno być bardzo mało, wlać w wazę. Osobno jeszcze ugotować na wodzie kluseczki krajane jak do rosołu, i włożyć w wazę, jako też dróbka, które do potrawy nie przydatne; nalać na to wszystko zupę i wydać na stół, podając przytem miałki cukier.