Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

10 wiosennych nowości z H&M! Ceny już od 29 zł!

10 wiosennych nowości z H&M! Ceny już od 29 zł!

FACET WYLICZA: 10 rzeczy, które są obrzydliwe, a KOBIETY robią je niemal codziennie!

FACET WYLICZA: 10 rzeczy, które są obrzydliwe, a KOBIETY robią je niemal codziennie!

FACET WYLICZA: 6 sytuacji kiedy myślę, że moja dziewczyna jest: BEZUŻYTECZNA

FACET WYLICZA: 6 sytuacji kiedy myślę, że moja dziewczyna jest: BEZUŻYTECZNA

Kilka rodzajów pocałunków, które sprawią, że oboje będziecie pragnąć WIĘCEJ

Kilka rodzajów pocałunków, które sprawią, że oboje będziecie pragnąć WIĘCEJ

6 najstraszniejszych horrorów z motywem KLOWNA

6 najstraszniejszych horrorów z motywem KLOWNA

TOP 2020: wiosenne perfumy i wody toaletowe! Sprawdź cudowne nowości!

TOP 2020: wiosenne perfumy i wody toaletowe! Sprawdź cudowne nowości!

TOP: Twój miłosny- seks horoskop na najbliższy weekend!

TOP: Twój miłosny- seks horoskop na najbliższy weekend!

ŚLUB 2020: Minimalistyczny i tani bukiet ślubny

ŚLUB 2020: Minimalistyczny i tani bukiet ślubny

Czy i co Polacy jedzą w pracy?

Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je zaledwie jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy. Tak można podsumować wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services. Z badania wyłania się obraz pracującego Polaka, który uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów). Jednak trudno się z tym zgodzić, gdy aż 32% ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, oznacza to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi zaledwie jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone. Dieta pracującego Kowalskiego Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż 2 posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie – tak wskazało 73% badanych. Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu konsumuje świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki. Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Za dobrą monetę można uznać fakt, że bardzo rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody w postaci kebabów, hamburgerów czy hot dogów. Zrób to sam lub zamawiaj! Wyniki przeprowadzonego badania pokazują, że to co jemy w pracy najczęściej przygotowywane jest wcześniej w domu – taka postawa jest szczególnie charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia. Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach odwiedzają je średnio 1,6 razy w tygodniu. Zdecydowanie najczęściej wybierają domowy obiad – klasyczne drugie danie, na które wskazało 60% badanych. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i wszelkiego rodzaju sałatki (odpowiednio 29, 27 i 26% respondentów). Grunt to wiedzieć czego się nie chce! Jak pokazują wyniki badania konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania – niemal 80% respondentów definiuje je poprzez unikanie sztucznych składników, konserwantów i tłustych produktów. Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35% całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek w postaci chipsów, paluszków czy krakersów. Ponadto 70% chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem. Leszek Rułka – szef kuchni i manager restauracji Sodexo – radzi, by w pracy przestrzegać kilku podstawowych zasad w zakresie odżywiania:  Jedz regularnie i pamiętaj, że konkretne pory posiłków nie są tak ważne jak stałe odstępy między nimi – maksymalnie 2-3 godz.  Zaczynaj dzień od śniadania i staraj się jeść drugie śniadanie: owoc, jogurt, niewielka kanapka.  Uważaj na lunch! Musisz się zdecydować, czy lunch będzie twoim głównym posiłkiem w ciągu dnia, czy ma być raczej lżejszy.  Pamiętaj o tym, że wszystko, co jesz w ciągu dnia, jest posiłkiem – batonik, herbatnik, pączek czy jabłko także.  Jeśli sam przygotowujesz sobie posiłki myśl o tym, co będziesz jadł następnego dnia i koniecznie urozmaicaj swoją dietę.  Gdy już naprawdę nie masz wyboru, zamów jedzenie przez telefon, ale staraj się wybierać zdrowe menu.  Pij w pracy wodę, soki owocowe i warzywne, zrezygnuj z napojów, szczególnie tych gazowanych  Uważaj na produkty light oraz kawę i herbatę nie powinieneś ich nadużywać.  Nie daj się nabrać na „zdrowe produkty” – czytaj informacje na opakowaniu. Lepiej jem, lepiej pracuję Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników – właściwe odżywianie może zwiększyć naszą wydajność aż o 20%. Eksperci są zgodni, że rezygnacja z posiłków obniża wydolność organizmu i wpływa na pogorszenie efektów realizowanych działań. Dlatego warto zastanowić się, co dziś zjemy w pracy. O badaniu Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku, metodą CAWI z wykorzystaniem panelu internetowego, na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie aktywnych zawodowo Polaków (liczebność próby N=643). Badanie wykonała pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services. O Sodexo Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących Jakość Codziennego Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services) obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie. Sodexo w liczbach (dane z 31 sierpnia 2012 roku) Grupa Sodexo na świecie 18.2 miliarda euro skonsolidowanego dochodu 420,000 pracowników 20. pozycja na liście największych pracodawców na świecie 80 krajów 34,300 placówek 75 miliona konsumentów dziennie 9.5 billion euro market capitalization (dane z 7 listopada 2012 r.) Sodexo On-site Services w Polsce 5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni 2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek 2 000 zatrudnionych pracowników 420 Klientów 400 obsługiwanych nieruchomości 70 restauracji Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce 43 000 Klientów 3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań rocznie 50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych