MONIKAB fr, a jakim srodkiem lokomocji podrozujecie? w samolocie potrzebujesz dokumentow do przekroczenia granicy, natomiast z tego co mi powiedziano na policji w samochodzie wystarczy jakikolwiek dokument dziecka, np akt urodzenia czy tak jak tutaj ksiazeczka rodzinna. Bo przeciez jezdzac z dzieckiem po francji nie bierzesz paszportu... to samo w calej UE, ale to teoria. Od kwietnia weszlismy w traktat szengen wiec niby powinno byc bez dokumentow, ale... jakos zawsze jest prosba o paszport lub dowod osobisty.
My nie mamy problemu, bo Carmen jest hiszpanka i wydanie paszportu to byla kwestia ok 15 min od wejscia na policje (tutaj paszporty wyrabia sie na posterunku policji) i wyszlysmy z naszym pieknym, nowym i niesamowitym paszportem. Niesamowitym, bo zdjecie bylo po prostu boskie, zawsze straznicy mieli z niego polewke
No i ja tez jestem zdania, ze lepiej napisz maila do ambasady zeby dowiedziec sie, jak pracuja. W hiszpanii to tragedia, serio. nie dosc ze nie maja ochoty cie obsluzyc, to jeszcze wymyslaja i wiecznie odsylaja z kwitkiem