Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

MĘSKIM ZDANIEM: lista 6 niepozornych rzeczy, które odrzucają nas od kobiety!

MĘSKIM ZDANIEM: lista 6 niepozornych rzeczy, które odrzucają nas od kobiety!

WAŻNE: 6 rzeczy, których nigdy nie mów SAMOTNEJ KOLEŻANCE

WAŻNE: 6 rzeczy, których nigdy nie mów SAMOTNEJ KOLEŻANCE

HOT: 6 pozycji seksualnych, które bardzo stresują MĘŻCZYZN

HOT: 6 pozycji seksualnych, które bardzo stresują MĘŻCZYZN

8 sytuacji, przez które zostaniesz nazwana ZŁĄ MATKĄ

8 sytuacji, przez które zostaniesz nazwana ZŁĄ MATKĄ

Wiosenne nowości ZARA: Słodkie sukienki, dziewczęce bluzki, kwiatowe spódnice

Wiosenne nowości ZARA: Słodkie sukienki, dziewczęce bluzki, kwiatowe spódnice

10 zmysłowych TATUAŻY, które niesamowicie podobają się FACETOM

10 zmysłowych TATUAŻY, które niesamowicie podobają się FACETOM

HIT: Jajeczna maseczka do włosów- zrób ją sama! Tylko 3 składniki!

HIT: Jajeczna maseczka do włosów- zrób ją sama! Tylko 3 składniki!

TOP TEMAT: Bycie MAMĄ oznacza rezygnację z…..6 szczerych historii

TOP TEMAT: Bycie MAMĄ oznacza rezygnację z…..6 szczerych historii

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

Lato ze smakiem, czyli grillowe zwyczaje Polaków

Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa – wynika z danych firmy MOSSO. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Z utęsknieniem czekaliśmy na koniec wyjątkowo długiej zimy. Coraz dłuższe dni, wyższe temperatury i zieleń traw to wyraźne zwiastuny nadchodzącej wiosny, a co za tym idzie sezonu grillowego. Z badania przeprowadzonego przez firmę MOSSO wynika, że ponad 50 proc. Polaków planuje rozpocząć grillowanie w tzw. „majówkę”. Co ciekawe, aż 63 proc. entuzjastów jedzenia z rusztu to kobiety. „Grill staje się coraz powszechniejszym i coraz ważniejszym elementem letniego biesiadowania Polaków. W tym roku kalendarz majowy znów nam się szczęśliwie ułożył. Wystarczy wziąć trzy dni urlopu, by przy odrobinie pogodowego szczęścia, radować się jedzeniem z rusztu przez całe 10 dni, ale przecież do grillowania wystarczy nam również jedno wolne popołudnie” – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager MOSSO. Jeszcze w latach 90-tych grillowanie nie było popularną formą spędzania wolnego czasu. Preferowano ogniska, podczas których pieczono na długich patykach i umieszczano w ogniu kiełbaski oraz ziemniaki. Moda na grilla przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie „barbecue” znany jest od wielu lat. Sceny ze wspólnego grillowania akcentowane były nawet w czołówce serialu „Cudowne lata”, pokazującego życie amerykańskiej rodziny w latach 60-tych. W mgnieniu oka grillowanie na dobre zakorzeniło się również nad Wisłą. Ba, stało się ono nawet jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez Polaków, którzy przekonali się, że nic tak nie zaostrza apetytu, jak jedzenie na świeżym powietrzu. Wiosną ogrody, tarasy i działki wybudzają się z zimowego snu, stając się miejscem spotkań towarzyskich. Z danych firmy MOSSO wynika, że 49 proc. badanych najchętniej grilluje w zaciszu swojego ogródka, z przyjaciółmi lub rodziną. Innymi ulubionymi miejscami do grillowania są działki, które wybiera 35 proc. oraz polany nad jeziorem (11 proc.) lub rzeką (4 proc.). Grillowa uczta Grillowane jedzenie nie należy do tzw. „fast foodów”. To misterne, wręcz rytualne konstrukcje posiłków, w których najważniejszy jest proces przygotowania. Mięso przeznaczone do grillowania należy zamarynować dzień wcześniej. Ułatwi to przede wszystkim jego pieczenie, a dodatkowo doda potrawie smaku, zapachu oraz kruchości. Marynaty można przyrządzić na bazie czerwonego wina, oliwy, soku z cytryny, czosnku, miodu, sosu sojowego i wielu przypraw. Skład marynaty zależy od rodzaju mięsa i gustu kulinarnego. Choć Polacy od lat starają się udoskonalać swoją sztukę grillowania, to i tak 81 proc. wybiera tradycyjną kiełbasę – wynika z badań firmy MOSSO. Powodzeniem cieszą się również karkówka – 60 proc., szaszłyki mięsno-warzywne – 42 proc., pierś z kurczaka – 35 proc., kaszanka – 27 proc., skrzydełka z kurczaka – 21 proc. oraz ryba – 13 proc. W majówkę grillowane „specialite de la maison” stają się popisem kunsztu i wyobraźni. Popularne są piersi z kurczaka przyrządzane w jogurcie z cytryną i miodem. Innym modnym daniem z drobiu jest również tortilla z dodatkiem dużej ilości warzyw i dipów. Te ostatnie możemy przyrządzić sami na bazie twarożku, śmietany, majonezu czy gęstego jogurtu lub kupić gotowe. Uznane przez ankietowanych dodatki to: ketchup, który wybiera 87 proc., musztarda – 71 proc., sos czosnkowy – 48 proc., majonez i sos chrzanowy – 15 proc. oraz chrzan – 13 proc. „W majówkowym menu nieprzerwanie królują ketchup i musztarda. Polacy coraz śmielej sięgają również po sosy, które są doskonałym urozmaiceniem grillowanych potraw. Wiosną ich sprzedaż wzrasta nawet kilkakrotnie” – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager MOSSO. Na biesiadę pod gołym niebem Polacy chętnie zapraszają także kartkówkę i żeberka. Tą pierwszą można zamarynować w wodzie po kiszonych ogórkach ze świeżym rozmarynem, solą i pieprzem, żeberka zaś w coli i miodzie z odrobiną czosnku, ostrej papryki i ziół prowansalskich. Bardziej wyrafinowane gusta chętnie sięgają również po jagnięcinę w oliwie z oliwek z miętą, tymiankiem i czosnkiem lub wołową polędwicę, którą bezpośrednio przed położeniem na grilla należy posmarować z obu stron oliwą z oliwek i oprószyć dużą ilością grubego pieprzu. Na zdrowie Większość z nas w okresie wiosennym, kiedy zaczyna się okres grillowy jest na diecie. Staramy się wrócić do formy po zimie, która zostawia nam po sobie pamiątkę w postaci kilku kilogramów więcej. Aby grillowanie było lekkie i zdrowe zamiast mięsa możemy wybrać ryby, warzywa i owoce. Z danych firmy MOSSO wynika, że najczęściej sięgamy po łososia, pstrąga i makrelę. Przed grillowaniem warto zamarynować je w oliwie z oliwek, czosnku, tymianku i rozmarynie. Innym sposobem jest zrobienie paczuszek z folii aluminiowej, do których włożymy rybę i warzywa: paprykę, cebulę, szparagi oraz marchewkę, do tego masło czosnkowe i świeże zioła. Wiosna jest także okresem, kiedy powinniśmy spożywać więcej warzyw. Możemy je podawać zarówno w sałatce, jak też w formie grillowanej. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są grillowane ziemniaki. To właśnie one znalazły się na pierwszym miejscu, wśród najchętniej grillowanych warzyw. Z badania firmy MOSSO wynika, że wybrałoby je ponad 67 proc. ankietowanych. Najpopularniejsze są ziemniaki po prowansalsku, z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Na kolejnych miejscach uplasowały się: grillowana papryka – 60 proc., cukinia – 38 proc., pieczarki – 38 proc., bakłażan – 23 proc oraz pomidor – 13 proc. Wszystkie warzywa najlepiej marynować w oliwie z czosnkiem, a przed grillowaniem owinąć je folią. Warzywa w prosty sposób można również połączyć z chudym mięsem, robiąc szaszłyki. Trafionym dodatkiem będą nie tylko grillowane warzywa, ale też lekkie, świeże sałatki. Modna jest sałata lodowa z sosem vinegret. Desery Na grillowe party chętnie wproszą się także owoce, które zastąpią kaloryczne desery. Na grill możemy położyć kawałki arbuza, który delikatnie podgrzany, uwolni swój aromat. Popularne są także grillowane truskawki z rabarbarem w brązowym cukrze i lodami waniliowymi. Miękkie owoce warto zawinąć w folię aluminiową, te większe, jak banan czy awokado, wystarczy przeciąć na pół i położyć skórką do dołu. Do tego pierwszego możemy dodać odrobinę miodu. Urozmaiceniem grillowego menu będą również puszyste pianki, które opiekane nad grillem od lat spożywane są w Stanach Zjednoczonych. Pod wpływem żaru pianki zmieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Można wykorzystać je także do zrobienia szaszłyków z owocami.