Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

10 typów kobiet, które PRZERAŻAJĄ każdego faceta!

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

Faceci nie mogą się oprzeć kobietom, które robią dokładnie TAK…..

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

15 miejsc, w których mężczyźni najczęściej PROSZĄ o rękę!

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

12 przezwisk, których MĘŻCZYŹNI nie tolerują (nie nazywaj go tak!)

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

Imiona, które noszą najwierniejsi faceci! Sprawdź czy na liście jest twój partner!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

MANICURE na styczeń! 15 genialnych propozycji do odtworzenia w domu!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Czym kieruje się 20 letni FACET przy wyborze partnerki? 15 wytycznych!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Dlaczego Twój były się do Ciebie odezwał? 10 powodów!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

Te cechy wyglądu i osobowości ,,rozkładają facetów na łopatki”! Sprawdź co ich kręci!

12 kobiecych „niedoskonałości”, które działają na mężczyzn

12 kobiecych „niedoskonałości”, które działają na mężczyzn

10 recyklingowych DIY, które wykonasz za grosze! Odmień swój dom!

10 recyklingowych DIY, które wykonasz za grosze! Odmień swój dom!

15 rzeczy, które SZCZĘŚLIWE PARY robią przed snem!

15 rzeczy, które SZCZĘŚLIWE PARY robią przed snem!

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Naoliw się na jesień

O fakcie, że oliwa i zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe są nieocenione w walce o zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak o tym, że dietetycy zalecają codzienne picie niewielkich ilości oliwy, większość osób wpada w lekkie osłupienie. Sprawdziliśmy ten sposób na własnej skórze i wybraliśmy smaczniejsze rozwiązanie. 

Pić oliwę? Tłuszcz? Przecież tłuszczy powinno się unikać i od nich zawiązuje się sadełko… Cóż, nie jest to do końca prawda, a tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia. Dostarcza energii, służy jako budulec ścian komórkowych i niektórych hormonów. Ponadto niektóre witaminy (A, D, E i K) mogą być przyswajane przez organizm jedynie z tłuszczem. Dlatego, najważniejsze aby dostarczać organizmowi ‚dobrego tłuszczu’. Z pewnością nie są to kwasy nasycone, znajdujące się głównie w tłuszczach stałych, czyli zwierzęcych – słoninie, smalcu i maśle. Mianem ‚dobrego tłuszczu’ określa się nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), występujące w olejach roślinnych z nasion, orzechach, kiełkach i tłuszczach rybich, np. tranie. Spożywanie tych tłuszczy, poprawia funkcjonowanie organizmu i paradoksalnie, może pomóc w zgubieniu nadprogramowych kilogramów. Jednak mimo, szerokich kampanii edukacyjnych, w Polsce spożywa się tych kwasów tłuszczowych znacznie mniej, niż zalecają normy żywieniowe i dietetycy.

W krajach z których pochodzi oliwa, bardzo popularne jest nie tylko jej spożywanie, ale też… picie. Co ciekawe nawet dietetycy w Polsce rekomendują dzienne spożywanie 2-3 łyżek stołowych oliwy. Według nich, oliwa z oliwek extra virgin jest uznawana za najzdrowszą. Jej korzystne właściwości dla zdrowia i urody wynikają przede wszystkim z zawartości takich związków mineralnych jak: fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminy C i E oraz polifenole. Wśród dobroczynnych cech oliwy, specjaliści dietetyki wymieniają min.: zmniejszenie ryzyka zachorowań na astmę, obniżenie poziomu złego cholesterolu i zwiększenie wartości dobrego oraz spowalnia rozwój miażdżycy. Hiszpański dr Perez Jimenez zapewnia nawet, że regularne picie oliwy opóźni proces starzenia się, a wśród pań wpłynie także… na jakość życia erotycznego.

Znamy już kulturę picia wina, znany polski koncern browarniczy promuje kulturę picia piwa. Czy przyszedł czas na kulturę picia oliwy? Na jednym ze znanych forów kobiecych powstał temat o piciu oliwy, co nieco można dowiedzieć się również z forum kulturystycznego. Jednak najczęściej pojawia się uwaga, że charakterystyczny, lekko cierpki smak oliwy nie jest przyjemny, gdy spożywa się ją bez dodatków. Rozwiązaniem jest rozplanowanie posiłków i dodawanie zalecanych 2-3 łyżek stołowych oliwy do przygotowywanych dań. Na rynku można odnaleźć różne rodzaje oliw, jednak najzdrowsza jest oliwa Extra Vergine tłoczona na zimno. Przykładem takiej oliwy może być włoska Bertolli Orginale o zdecydowanym aromacie. Charakterystyczny smak subtelnie wydobędzie najlepsze akcenty potraw. Ze względu na niską temperaturę spalania jest idealna do sałatek, sosów, marynat lub świeżego pieczywa. Zupełnie innym produktem jest hiszpańska oliwa Carbonell. Jej aromat jest zdecydowanie łagodniejszy i zachowuje oryginalny smak potraw. Posiada także wyższą temperaturę spalania, dzięki czemu ma szeroki zastosowanie i jest odpowiednia do smażenia, pieczenia i duszenia.