Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

15 najmniej seksownych imion żeńskich. Sprawdź, czy Twoje jest na liście…..

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

Jeśli Twój chłopak ma te 10 cech, to jesteś szczęściarą! Trzymaj się go!

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

FACECI WYLICZAJĄ: Nie znoszę, gdy dziewczyna jest…..

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Co możesz zrobić, aby Twój facet zawsze Cię pragnął? 12 wskazówek

Bielizna, w której facet desperacko pragnie Cię oglądać. 15 typów

Bielizna, w której facet desperacko pragnie Cię oglądać. 15 typów

10 potrzeb seksualnych, które najczęściej ukrywają przed nami FACECI!

10 potrzeb seksualnych, które najczęściej ukrywają przed nami FACECI!

15 fryzur ,,na chłopczycę”, w których będziesz wyglądać seksownie!

15 fryzur ,,na chłopczycę”, w których będziesz wyglądać seksownie!

Na te cechy u kobiety, zwracają uwagę współcześni mężczyźni….

Na te cechy u kobiety, zwracają uwagę współcześni mężczyźni….

MĘSKIM ZDANIEM: 12 powodów, przez które już nigdy nie zamieszkam z kobietą!

MĘSKIM ZDANIEM: 12 powodów, przez które już nigdy nie zamieszkam z kobietą!

Komplementy, których FACECI wprost nienawidzą! Sprawdź dlaczego!

Komplementy, których FACECI wprost nienawidzą! Sprawdź dlaczego!

NIEPOZORNE zdania, które powinnaś mówić MU CODZIENNIE, abyście zawsze byli razem!

NIEPOZORNE zdania, które powinnaś mówić MU CODZIENNIE, abyście zawsze byli razem!

12 najgorszych pocałunków, których nie znoszą FACECI!

12 najgorszych pocałunków, których nie znoszą FACECI!

12 intymnych sposobów jak okazać sobie miłość, nie uprawiając seksu!

12 intymnych sposobów jak okazać sobie miłość, nie uprawiając seksu!

Czemu faceci nie lubią gry wstępnej? 12 nieoczywistych powodów

Czemu faceci nie lubią gry wstępnej? 12 nieoczywistych powodów

12 najsłodszych dowodów miłości jakie potrafi dać ZAKOCHANY FACET!

12 najsłodszych dowodów miłości jakie potrafi dać ZAKOCHANY FACET!

14 rzeczy, których bardzo brakuje FACETOWI po rozstaniu!

14 rzeczy, których bardzo brakuje FACETOWI po rozstaniu!

Ostry jak Naga Jolokia

Jak zmierzyć, które danie jest ostre, a które takie sobie? Przecież w zależności od firmy produkującej przyprawy cayenne i papryka będą smakować inaczej. Przepyszne halaszle też może zmieniać smak, bo inne będą proporcje dodanych składników. No i – co istotne – każdy z nas inaczej reaguje na przyprawy.
Te same pytania zaprzątały uwagę niejakiego Willbura Scoville’a, który na początku XX wieku wymyślił skalę ostrości potraw. Do dziś – na jego pamiątkę – nazywa się ją SHU, czyli Scoville Hotness Unit. Amerykański chemik wiedział, że za pikantność danej potrawy odpowiada alkaloid zwany kapsaicyną (trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid, C18H27NO3). Opierając się o to, stworzył skalę, która rozciąga się od zera do… szesnastu milionów. Oczywiście krańcowej wartości odpowiada tylko jedna substancja – czysta kapsaicyna, którą stworzyć można tylko w warunkach laboratoryjnych.
Co jest na początku skali? Ano nasza poczciwa słodka papryka, którą bez problemu kupimy na bazarkach całej Polski. Wbrew powszechnemu mniemaniu w ogóle nie jest ona ostra, bo nie zawiera nawet ździebła kapsaicyny.
Zwróćmy więc uwagę na smaki, który każdy z nas kojarzy – jalapeno ma od 2500 do 8000 punktów SHU. Pieprz cayenne jest ostrzejszy – ma od 30 do 50 tysięcy punktów SHU. Co z piri-piri? O tu już jest całkiem nieźle – rosnąca w Afryce papryczka chili może mieć 350 tysięcy SHU.
Ale wszystko to nic, w porównaniu do znanej z Indii papryczki Naga Jolokia (w tłumaczeniu Wężowa papryka chili). Ta ma ponad milion punktów SHU. Jak to smakuje? Weźcie na język odrobinę cayenne i wyobraźcie sobie smak około 20-30 razy ostrzejszy. Do czego służy? Naga Jolokia jest suszone, sproszkowane, by z mączki wyrabiać nadzienie do bomb służących w Indiach do odstraszania słoni.