Diety i odchudzanie

Przepis na udane Święto Niepodległości

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Salud” nie bez powodu jest jednym z najbardziej znanych hiszpańskich słów. Oznacza „toast na zdrowie”, a jak wiadomo Hiszpanie uwielbiają świętować. W gronie przyjaciół i rodziny celebrują ważne święta – delektują się wspaniałą hiszpańską kuchnią i biesiadują do białego rana. Weźmy przykład z Hiszpanów i przygotujmy kulinarną ucztę specjalnie z okazji Narodowego Święta Niepodległości! Przed nami, już w najbliższy poniedziałek, 95. Rocznica Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Taki dzień zasługuje na wyjątkową oprawę – zaprośmy znajomych, przygotujmy coś pysznego i wzorem Hiszpanów świętujmy ze smakiem. Salud! – wznieśmy toast za zdrowie Hiszpanie zarażają pogodą ducha, dobrym humorem i chęcią do zabawy. Nieodzownym elementem fiesty jest również oliwka, czyli królowa przystawek, która jest składnikiem niemal każdego hiszpańskiego dania. Świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie. Oprócz dawki pozytywnej energii, kryje w sobie niewiele kalorii (tylko 150 kcal na 100g), oraz całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Ponadto idealnie nadaje się do drinków, sałatek, koreczków, pizzy czy kanapek. Na najbliższe Święto Niepodległości proponujemy towarzystwo hiszpańskiej oliwki, dzięki której w kilka minut wyczarujemy proste i smaczne dania, które sprawią, że poczujemy smak hiszpańskiej fiesty! Hiszpańskie Czarne Oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: • Hiszpańskie czarne oliwki • pomidorki koktajlowe • świeży ogórek, posiekany w drobną kostkę • świeże listki oregano • sól morska • świeżo zmielony czarny pieprz • posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Pokrój pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki oprócz pietruszki, delikatnie mieszając. Odstaw do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną pietruszką i dobrze wymieszaj. Wytrawne Martinii z Hiszpańską zielona oliwka Składniki: • 50 ml ginu • 50 ml wytrawnego wermutu • 2 zielone oliwki • Kostki lody • Sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy do wysokiego kieliszka koktajlowego. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz zielone oliwki. Drinki podajemy ozdobione cienko skrojonymi paseczkami skórki cytrynowej. Salud! 

Comments are closed.