Przepisy na Dania główne

Roladki cielęce z winogronami

Pinterest LinkedIn Tumblr

  • 8 sznycli cielęcych
  • po 25 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 3 dag masła
  • 12 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki zasmażki błyskawicznej

Winogrona pokroić na połówki, usunąć pestki. Natkę umyć, posiekać. Sznycle przyprawić solą i pieprzem. Obłożyć serem, posypać natką. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na oleju. Wlać rosół i śmietanę, dusić 10 minut. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim winogrona i orzechy. Dodać cukier i sok z cytryny, skarmelizować. Roladki wyjąć. Do sosu wsypać zasmażkę, krótko gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Roladki, sos i winogrona przełożyć na półmisek.

Comments are closed.