Bez kategorii

Ryż dziki firmy Kupiec w nowej odsłonie!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dziki ryż znano już w starożytnej Azji. Obecnie uprawia się go m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii i na Węgrzech. Tworzy on znakomite zestawienie z dziczyzną, ptactwem, rybami i owocami morza. Na terenie naszego kraju można nabyć m.in. ryż dziki firmy Kupiec, który kilka tygodni temu pojawił się na rynku w zupełnie nowym opakowaniu.

Ryż dziki firmy Kupiec pojawił się na rynku w zupełnie nowym, eleganckim opakowaniu.

W każdym kartoniku znajdują się dwie torebki po 100g. Ryż dziki zawiera więcej białka niż jego biały odpowiednik, a przy tym ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Kształt, kolor i wygląd jego ziaren sprawiają, że jest on bardzo dekoracyjny i idealnie pasuje do dań egzotycznych oraz sałatek.

Ziarna ryżu to ważny składnik menu prawie wszystkich krajów na świecie, szczególnie azjatyckich. Istnieje prawie 10 tysięcy odmian różniących się od siebie kształtem, wielkością, smakiem czy zawartością skrobi. Ryż dziki to nasiona trawy wodnej, która rośnie w Ameryce Północnej, na brzegach rzeki Missisipi. Ryż ten przez wieki stanowił główny składnik pożywienia dla Indian w stanie Minessota. To właśnie tam, do dziś, produkuje się go najwięcej.

Ziarna ryżu dzikiego się wydłużone, cienkie i ciemne. Mają charakterystyczny intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat. Dzięki temu doskonale nadają się do przyrządzania dań z kuchni orientalnej.

Nie bez powodu ryż dziki nazywany jest kawiorem ryżu. Doskonale pasuje do dań z dziczyzny, ptactwa, ryb i owoców morza. Sprawdzi się jako dodatek do przystawek i dań głównych. Jest elegancki, smaczny i zdrowy.

Ryż dostarcza organizmowi wiele składników mineralnych, zwłaszcza fosfor, wapń i magnez. Zawiera także witaminy z grupy B. Spożywanie go pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i dobrej przemiany materii.
Ryż dziki firmy Kupiec kupić można w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.
Cena: ok. 15 zł

Comments are closed.