Przepisy na Sałatki

Sałatka ryżowa

Pinterest LinkedIn Tumblr

  • 15 dag długoziarnistego ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym, wówczas dodatkowo 2 łyżki oleju)
  • 1 słoik czerwonej marynowanej papryki
  • 1 średnia główka endywii (lub innego gatunku sałaty)
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji

Ryż gotować ok. 20 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy będzie już dostatecznie miękki, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą, dokładnie osączyć. Tuńczyka w oleju podzielić dwoma widelcami na małe kawałki (tuńczyka w sosie własnym należy najpierw osączyć). Odcedzić z pikantnej zalewy marynowaną paprykę, pokroić strączki na mniejsze kawałki. Pikantny sos przygotować w następujący sposób: ocet winny wymieszać z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Ryż, tuńczyk oraz paprykę przełożyć do dużej miski, polać sosem (jeżeli był to tuńczyk w sosie własnym to należy dodać 2 łyżki oleju). Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Endywię dokładnie oczyścić, opłukać i wysuszyć. Porwać liście palcami na małe kawałki. Na krótko przed podaniem dodać do gotowej sałatki i doprawić całość do smaku. Udekorować plasterkami cytryny.

Comments are closed.