Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 potrzeb seksualnych, które najczęściej ukrywają przed nami FACECI!

10 potrzeb seksualnych, które najczęściej ukrywają przed nami FACECI!

15 fryzur ,,na chłopczycę”, w których będziesz wyglądać seksownie!

15 fryzur ,,na chłopczycę”, w których będziesz wyglądać seksownie!

Na te cechy u kobiety, zwracają uwagę współcześni mężczyźni….

Na te cechy u kobiety, zwracają uwagę współcześni mężczyźni….

MĘSKIM ZDANIEM: 12 powodów, przez które już nigdy nie zamieszkam z kobietą!

MĘSKIM ZDANIEM: 12 powodów, przez które już nigdy nie zamieszkam z kobietą!

Komplementy, których FACECI wprost nienawidzą! Sprawdź dlaczego!

Komplementy, których FACECI wprost nienawidzą! Sprawdź dlaczego!

NIEPOZORNE zdania, które powinnaś mówić MU CODZIENNIE, abyście zawsze byli razem!

NIEPOZORNE zdania, które powinnaś mówić MU CODZIENNIE, abyście zawsze byli razem!

12 najgorszych pocałunków, których nie znoszą FACECI!

12 najgorszych pocałunków, których nie znoszą FACECI!

12 intymnych sposobów jak okazać sobie miłość, nie uprawiając seksu!

12 intymnych sposobów jak okazać sobie miłość, nie uprawiając seksu!

Czemu faceci nie lubią gry wstępnej? 12 nieoczywistych powodów

Czemu faceci nie lubią gry wstępnej? 12 nieoczywistych powodów

12 najsłodszych dowodów miłości jakie potrafi dać ZAKOCHANY FACET!

12 najsłodszych dowodów miłości jakie potrafi dać ZAKOCHANY FACET!

14 rzeczy, których bardzo brakuje FACETOWI po rozstaniu!

14 rzeczy, których bardzo brakuje FACETOWI po rozstaniu!

15 filmów idealnych na dzisiejszy wieczór! Same nowości!

15 filmów idealnych na dzisiejszy wieczór! Same nowości!

Na co najpierw zwracają uwagę FACECI, kiedy patrzą na kobietę? Nie zgadniesz…

Na co najpierw zwracają uwagę FACECI, kiedy patrzą na kobietę? Nie zgadniesz…

Najmodniejsze fryzury i cięcia w 2019 roku!

Najmodniejsze fryzury i cięcia w 2019 roku!

13 wskazówek jak zrobić IDEALNE SELFIE dla swojego faceta!

13 wskazówek jak zrobić IDEALNE SELFIE dla swojego faceta!

10 tekstów, które poprawią ci humor w sekundę!

10 tekstów, które poprawią ci humor w sekundę!

Sezon na grzyby

Marynowane grzyby – przygotowywane według tradycyjnych receptur – zajmują zaszczytne miejsce wśród domowych przetworów. Oprócz wspaniałego aromatu, wyróżniają je liczne właściwości odżywcze. O tym, jak istotne jest, by grzyby znalazły się w codziennym menu, mówi Jerzy Misiak, Prezes Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”.

Pierwsze grzyby znajdziemy już wiosną, jednak największy ich urodzaj rozpoczyna się pod koniec lata i trwa do później jesieni. Najwięcej pojawia się tuż po obfitym deszczu. Świeżo zebrane możemy ugotować, zamrozić czy ususzyć. Jednak najpopularniejszą metodą obróbki grzybów jest marynowanie.

Borowiki, kurki czy prawdziwki są źródłem białka, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP, dlatego warto dodawać je do codziennych posiłków. Grzyby, bogate w substancje odżywcze, powinny zostać jak najszybciej przetworzone. Pozostawienie ich nieoczyszczonych może doprowadzić do wytworzenia się substancji toksycznych – mówi Jerzy Misiak, Prezes WSP „Społem”. Smak grzybów marynowanych zależy od sposobu ich przygotowania. Ważny jest zarówno sam proces ich obróbki, jak i odpowiednio przygotowana zalewa czy wykorzystane przyprawy. Dlatego warto skorzystać z tradycyjnego przepisu, który zagwarantuje nam niepowtarzalny smak. Pierwszym krokiem powinno być ugotowanie oczyszczonych grzybów w posolonej i lekko zakwaszonej wodzie. Wówczas możemy przygotować zalewę, od której zależy trwałość i smak wyrobu. Wodę z dodatkiem soli i cukru gotujemy, na koniec dodając około 200 ml octu. Możemy wykorzystać jeden kilku ich rodzajów znajdujących się w bogatej ofertcie Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”: klasyczny – spirytusowy bądź smakowy – czosnkowy, estragonowy czy koperkowy. Gorącą marynatę dodajemy do słoików wypełnionych grzybami i aromatycznymi ziołami takimi, jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i goździki. Możemy także dodać kawałek chrzanu ub małe cebulki. Sprawdzony przepis to podstawa, a także klucz do stworzenia wyśmienitych domowych przetworów.