Przepisy na Sosy, dipy

Sos holenderski

Pinterest LinkedIn Tumblr

Niesamowity smak tego sosu z pewnością zagości w Twojej pamięci. Wykonaj przepis kulinarny na sos holenderski i dodaj go do ryb, jarzyn i wielu innych…

Składniki przepisu kulinarnego:

  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie przepisu kulinarnego:

  • Zagotować wino z 50 ml wody, dodać sól, szczyptę pieprzu i gałki, wlać sok z cytryny i ostudzić.
  • Wymieszać żółtka z płynem. Wstawić razem z garnkiem do większego garnka z gotującą się wodą. Ubijać sos trzepaczką dodając po kawałku masło. Gdy sos zgęstnieje, wyjąc garnek z sosem z garnka z wodą. Sos doprawić solą. Podawać do gotowanych jarzyn, jaj i ryb.
  • Do sosu można dodać 1 łyżkę musztardy

Comments are closed.