Przepisy na Sosy, dipy

Sos staropolski

Pinterest LinkedIn Tumblr

  • 40 g słoniny
  • 30 g mąki
  • 50 g cebuli
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g wędzonego boczku
  • sól
  • cukier

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu drobno pokroić, śliwki umyć i namoczyć na 2-3 godziny przed przygotowywaniem sosu. Warzywa podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, razem jeszcze podsmażyć, zasmażkę rozprowadzić ok. 2 szklankami wywaru warzywnego i wody, w której moczyły się śliwki, dodać śliwki i razem gotować na wolnym ogniu ok. 12 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w plasterki, lekko podsmażony boczek. Sos doprawić solą i odrobiną cukru. Podawać do klusek kładzionych, do zrazów wieprzowych.

Comments are closed.