Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

MĘSKIM ZDANIEM: lista 6 niepozornych rzeczy, które odrzucają nas od kobiety!

MĘSKIM ZDANIEM: lista 6 niepozornych rzeczy, które odrzucają nas od kobiety!

WAŻNE: 6 rzeczy, których nigdy nie mów SAMOTNEJ KOLEŻANCE

WAŻNE: 6 rzeczy, których nigdy nie mów SAMOTNEJ KOLEŻANCE

HOT: 6 pozycji seksualnych, które bardzo stresują MĘŻCZYZN

HOT: 6 pozycji seksualnych, które bardzo stresują MĘŻCZYZN

8 sytuacji, przez które zostaniesz nazwana ZŁĄ MATKĄ

8 sytuacji, przez które zostaniesz nazwana ZŁĄ MATKĄ

Wiosenne nowości ZARA: Słodkie sukienki, dziewczęce bluzki, kwiatowe spódnice

Wiosenne nowości ZARA: Słodkie sukienki, dziewczęce bluzki, kwiatowe spódnice

10 zmysłowych TATUAŻY, które niesamowicie podobają się FACETOM

10 zmysłowych TATUAŻY, które niesamowicie podobają się FACETOM

HIT: Jajeczna maseczka do włosów- zrób ją sama! Tylko 3 składniki!

HIT: Jajeczna maseczka do włosów- zrób ją sama! Tylko 3 składniki!

TOP TEMAT: Bycie MAMĄ oznacza rezygnację z…..6 szczerych historii

TOP TEMAT: Bycie MAMĄ oznacza rezygnację z…..6 szczerych historii

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

HOT: 5 sposobów, jak być bardziej wyluzowanym w łóżku

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

FACET WYLICZA: 6 tanich i uroczych pomysłów na wiosenną randkę!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

HOT: Jak wygląda pocałunek w 10 krajach na ŚWIECIE? Obejrzyj ten filmik!

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które wybaczy ci tylko NAJLEPSZA PRZYJACIÓŁKA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

WAŻNE: 4 rzeczy, które powinnaś zrobić, jeśli twoja matka jest NADOPIEKUŃCZA

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

4 dowody na to, że powinniście się wybrać na TERAPIĘ DLA PAR

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

MĘSKIM ZDANIEM: Oto znaki, że jesteś i będziesz moją BRATNIĄ DUSZĄ

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

HOT: 4 ważne porady, jeśli chcesz aby WASZ seks na kanapie był niezapomniany

Święta mają szczególny smak

Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Jedną z nich jest barszcz czerwony. Barszczyk czerwony firmy Kowalewski to pasteryzowany, skoncentrowany sok wyprodukowany z najdorodniejszych buraków. Z butelki o pojemności 320 ml butelki można przygotować ok. 1,9 litra zupy.

Pierwsza gwiazdka, bajeczna kolorowa choinka, stół nakryty białym obrusem, a na nim tradycyjne świąteczne potrawy. Barszcz czerwony z uszkami, karp na różne sposoby, kutia i świąteczny makowiec to prawdziwa uczta dla łasuchów. Boże Narodzenie to najpiękniejsze i najbardziej rodzinne święta. Świąteczny stół to ich najważniejszy element. Przystrojony i niezwykle dostojny pełni podczas świąt centralną rolę. Zaprasza do siebie całą rodzinę i przyjaciół, by mogli cieszyć się wspólnym kolędowaniem. Warto więc zadbać, by został do nich odpowiednio przygotowany. Zgodnie ze staropolskim zwyczajem wigilijny stół powinien być nakryty białym obrusem. Pod nim tradycyjnie kładziemy siano, które ma symbolizować ubóstwo oraz stajenkę, w której urodził się Jezus. W centralnej części stołu powinien znaleźć się talerzyk z opłatkiem oraz krzyż. Pod talerzami natomiast każdemu z domowników zostawiamy pieniążek i łuskę karpia, które mają zapewnić szczęście oraz finansową pomyślność w nadchodzącym roku.

Nakrywając do świątecznego stołu nie można zapomnieć o dodatkowym talerzu. Według polskich wierzeń pusty talerz zostawia się dla nieobecnej bliskiej osoby, kogoś zmarłego lub niezapowiedzianego gościa. Wigilijny stół na sam koniec można przystroić zielonymi gałązkami oraz świątecznymi bibelotami. A gdy zostanie już zaprezentowany w pełnej swej krasie, na stół powinny wjechać wigilijne potrawy. Niektórzy koneserzy na te świąteczne rarytasy potrafią z niecierpliwością czekać cały rok. Według staropolskiego zwyczaju na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Wieczerzę rozpoczyna zupa – tradycyjny barszcz z uszkami, w niektórych regionach Polski zastąpiony zupą rybną lub grzybową. Ale w większości polskich domów barszcz czerwony z uszkami to jedno z najważniejszych wigilijnych dań i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dlatego nie może być to byle jaki barszcz. Starannie przygotowany zgodnie z wigilijną tradycją powinien zostać przyrządzony z najdorodniejszych, krajowych plonów.

W okresie świątecznej gorączki zakupowej łatwo przeoczyć ich kupno, a tym bardziej marnować czas na szukanie w mieście najlepszej jakości, naturalnych warzyw. Dlatego podczas świątecznego szału warto sobie pomóc i skorzystać z gotowych już produktów. Należy jednak pamiętać, aby sięgać raczej po te sprawdzone przez nas samych lub polecone przez innych. Eksperymenty produktowe podczas świąt to nie najlepszy pomysł, który może zakończyć się kulinarną katastrofą. Godnym polecenia jest Barszczyk czerwony od firmy Kowalewski. Ten pasteryzowany, skoncentrowany sok został wyciśnięty z najdorodniejszych buraków. Jest wyśmienity, klarowny a z 320 ml butelki wychodzi aż 1,9 litra zupy. 100 ml Barszczyku pokrywa w 83 % dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dostępny w szklanej, zakręcanej butelce, nie trzeba więc zużywać go od razu całego. Po barszczyku czas na rybę. Śledź, karp smażony, ryba po grecku, czy karp w galarecie… właściwie w każdej postaci i formie jest mile widziana na świątecznym stole. Zgodnie z tradycją bożonarodzeniowe menu powinno zawierać jakąś potrawę z kapusty na przykład kapustę z grochem, kompot z suszonych owoców, kluski z makiem na słodko, ciasto makowe lub mak z bakaliami, piernik, owoce, orzechy oraz przeróżne słodycze. Słowem to wszystko, co w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie. Aby zapewnić sobie obfitość należy każdej potrawy spróbować, choć raz. Niech, więc te święta mają wyjątkowy smak.

www.kowalewski.eu