kasiulinka pisze:Madziulec właśnie o to chodzi ,że w CZD nie dają mi wszystkiego.w zasadzie mam tylko książeczkę,w którą wpisują kolejne wizyty i badania i prześwietlenia.aha i wypisy.cała dokumentacja zostaje tam.nawet jak chciałam niektóre badania zrobić u nas na miejscu w szpitalu to się nie zgodzili.a u nas czeka się np.na scyntygrafię dwa tygodnie do miesiąca a w CZD pół roku.no ale tu chodzi o kasę przecież.jak mają dobrego pacjenta to go tak łatwo nie puszczą.
Ale Ty musisz miec wszystko!!!
Co bedzie, gdy bedziesz na wakacjach a dziecku cos sie stanie? Nie daj Boze zakazenie?? I wtedy lecisz do dowolnego nefrologa wlasnie z taka historia choroby.
ja posylajac malego na wakacje z dziadkami dawalam moj segregator, an wszelki wypadek. nic sie na szczesci enie dzialo, ale przy dzieciach pzrewlekle chorych nie ma czegos takiego, ze wiemy ze nie zachoruja.
Poza tym dokumentacja medyczna nie jest wlasnoscia CZD, jest wlasnoscia TWOJA!!!! Tu istnieja odpowiednie przepisy.
Mysle, ze oni sie nie zgadzaja na badania gdzie indziej z prostego pwoodu - punkty za leczenei dziecka, ale moge sie myslic.
[ Dodano: 2007-03-21 ]
Nie rezygnuj z badania. Dziecko oczywiscie bedzie przezywalo cystografie, bedzie plakac, ale nie dlatego, ze boli. Ono po prostu tego nei zna, a my jako rodzice nie mamy szans wytlumaczyc co sie dzieje i co bedzie robione.
Nie martw sie, dziecko szybko zapomni, a jesli ladnie bedzi ecystografia zrobiona i profesjonalnie to dziecko zapomni po 10 minutach ;)
Badanie takie lepiej zrobic, bo kazde zakazenie ukladu moczowego moze powodowac powstawanie blizn na nerkach. A kazda taka blizna to spadek dzialania nerki, w koncu nerka przestanie dzialac. Wtedy bedziesz sobie plula w brode, ze zaniedbalas, bo nerki beda sie nadawaly tylko do przeszczepu i niczego wiecej.
Jesli jednak zrobia cystografie to stwierdza co dziecku jest. Jelsi refluks - to si eleczy. Roznymi sposobami. Moze to nie refluks. Moze pecherz neurogenny, moze zastawki? Nie wiem, bo nie jestem jasnowidzem, ale skoro zakazenie wrocilo to neistety cos sie w tym ukladzie moczwym dzieje, wiec trzeba to zdiagnozowac i to jak najszybciej.
[ Dodano: 2007-03-21 ]
mamuska pisze:bakterii e - coli na 1ml jest 100 000 a leukocytów 25-30 + zlepy pojedyncze
Nie wiem jak pobieralas mocz na posiew, bo moze tez byc przeklamanie.
Jednak sa i leukocyty, czyli ewidentnie ZUM.
Dziecko w tej chwili kwalifikuje si ekoniecznie do wykonania co najmniej USG, a wg mnie juz i cystografii mikcyjnej, bo jest to drugi epizod ZUM.