21 maja 2007, 12:10
Już ten przepis kiedyś podawałam, ale dla ciebie proszę bardzo, podaję raz jeszcze
składniki:
3 cebule
1 pęczek dymki
(ja nie miałam dymki więc dałam więcej zwykłej cebuli)
Ok 30 dag marchewki (ale nie więcej żeby nam marchewkowa nie wyszła :haha01: )
3 łyżki masła lub margaryny (ja dałam masło)
1 i 1/4 litra rosołu (z kostki lub proszku)
2 gałązki tymianku (ciężko o świeży więc dałam taki suszony z torebki 2-3 łyżeczki, ale musi być KONIECZNIE)
3-4 kromki razowego chleba bez skórki (nie miałam razowego więc wzięłam zwykły)
tarty ser
sól i pieprz
przyrządzanie:
1. cebule oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w wąziutkie paseczki.
2. w naczyniu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebule, udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Całość zalać rosołem, krótko zagotować, a następnie gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić tymianek drobno posiekany, dodać sól i pieprz do smaku.
3. chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor.
4. zupę rozlać do bulionówek, posypać tartym serem i grzankami. wstawić na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika i zapiec (za wykorzystałam mikrofalówkę, też może być)
życzę smacznego