Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 lis 2007, 19:21

No wreszcie jestem! Hurra!!!
Wczoraj nie wyświetlało mi się forum, dziś też! A potem tyle czytania, aż miło! Oczywiście już nie pamiętam co, która pisała.
Co u mnie? Z oczkiem ok- po dwóch zabiegach wygląda to dobrze, czyli tak jak miało być. Trzeba się teraz pilnować, ale najgorsze za mną. Następna kontrola w połowie grudnia.

Mimo kataru musieliśmy zabrać Zuzię do Wieliczki. Ale w sumie dobrze, bo mama poprosiła znajomą lekarkę pediatrę i przyszła do Zuzi. Katarek spadł jej na oskrzela, dostała parę specyfików. I lekarka powiedziała,że Zuza ma skazę białkową. I była zdziwiona,że lekarz na szczepieniu nie zauważył. W życiu bym nie wpadła na to,że po łuszcząćych się uszkach i chropowatych ramionkach diagnozuje się skazę! Mam się pilnować z jedzonkiem. A jak będzie gorzej to będę musiała przestać karmić. No i NAN jest wykluczony, dała nam isomil (okropnie pachnie, ale Zuza zjadła).
I mamy dbać o jej skórę suchą- kupiłam wczoraj nowe kosmetyki.

[ Dodano: 2007-11-13, 18:24 ]
Chyba mama Zuzi pisała o przywiązaniu do karmienia piersią. Myślałam,że tylko ja tak mam... Mimo,że narzekam i nie chce mi się w nocy wstać to kurczę lubię ją karmić. Jak już ją zbliżam do cyca to taka podjarana jest, zawsze taką minkę robi i szuka, taki krecik kochany!

eSKa
4000 - letni staruszek

13 lis 2007, 20:04

taki krecik kochany!
No jakbym siebie słyszała, oczek nie otworzy a juz cyca szuka :-D :-D

Ja własnie wróciłam od ginka :-D pojechałam w ciemno tak jak zawsze bo nigdy nie było zapisów a tu dzis ..... rejestracja :ico_szoking: no i pani zapisała mnie na piatek godz 19.30, mąż mnie do lekarza podrzucił i pojechał z Olkiem do babci a babci w domu nie było :ico_noniewiem: Wiec ani Olek babci nie zobaczył ani ja doktorka nie załatwiłam, po prostu zrobiliśmy sobie samochodową wycieczkę :ico_haha_01:

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 lis 2007, 20:23

Kocurka, tak sie ciesze ze z oczkami sprawy posuwaja sie do przodu :ico_brawa_01:
Wiesz, sorki ze tak prosto z mostu ale mi sie wydaje ze diagnoza skazy to nie takie hop-siup. Dziwi mnie ze lekarka pierwszy raz dziecko widzi i od razu takie restrykcje. Ja na twoim miejscu poszlabym to alergologa, bo skaa to nic innego jak alergia na bialko mleka krowiego i zdarza sie rzadko... Zuzia miala skaze, i pila mleko sojowe , ale ona miala suche , luszczace sie placki na polikach, przedramionach, lydkach w przegubach. Kurcze, no nie wiem, jesli ufasz tej lekarce to ok, a jesli nie jestes jej pewna to lepiej skonsultuj toz kim innym. No i z tego co wiem, to w przypadku dzieci z alergia NAJLEPSZE jest karmienie piersia! Owszem mamusia na dietke beznabialowa, ale tak zalecaja alergolodzy.

Ja lubie karmic ale cos czuje ze dlugo to nie potrwa. Dzis ani razu nie udalo mi jej sie nakarmic... Lapie , puszcza, prezy sie i beczy. A butelka cyk i wypija 160. Wiec odciagnelam i dam jej z nastepna butla mojego troche.

Awatar użytkownika
Dominisia
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

13 lis 2007, 20:39

Dagmara ale laska z Ciebie :ico_szoking: No i brawa za uklad z mezusiem, u mnie by to nie przeszlo, a szkoda...

Kocura Bura ciesze sie ze z oczkiem lepiej :ico_brawa_01: Wiesz, ja zgadzam sie z mama Zuzi, na Twoim miejscu skonsultowalabym opinie tej lekarki z innym lekarzem, bo skaza bialkowa to nie takie byle co...

eSKa dobrze ze chociaz sie zmobilizowalas zeby wybrac sie do ginka, bo ja jakos nawet czasu nie mam zeby do lekarki zadzwonic :ico_wstydzioch: A bac nie mam sie czego po pewno nikt mi tam nie zajrzy...

Ale mnie glowa boli :ico_placzek:

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

13 lis 2007, 21:02

Kocura dobrze ze z oczkami juz lepiej :ico_brawa_01:

Dagmara ale lasencja z Ciebie...normalnie super wyglądasz i jaka noga :ico_oczko: :ico_brawa_01:

no i brawa dla Twojego M że w końcu zrozumiał i odciąża Cie troszke w opiece nad malutką :ico_brawa_01:
po łuszcząćych się uszkach i chropowatych ramionkach diagnozuje się skazę!
ale sie przestraszyłam :ico_szoking: bo Szymuś też ma suchą skórę przy uszkach no i zaczęła mu sie łuszczyć skóra na pleckach i na brzuszku, ale pediatra to widziała i nie mówiła nic o skazie tylko o skórze atopowej
:ico_noniewiem:
Wiec ani Olek babci nie zobaczył ani ja doktorka nie załatwiłam, po prostu zrobiliśmy sobie samochodową wycieczkę :ico_haha_01:
no dzisiaj 13, wiec można sobie to tak wytłumaczyć :ico_oczko:
skaza to nic innego jak alergia na bialko mleka krowiego i zdarza sie rzadko,
no to troszke mnie uspokoiłaś :ico_sorki: mam nadzieje ze ta sucha skóra Szymcia to nie żadna skaza :ico_olaboga: no bo przecież po czym odróżnić czy to skóra atopowa czy skaza białkowa???? no i mi sie zrymowało :ico_oczko:
No i z tego co wiem, to w przypadku dzieci z alergia NAJLEPSZE jest karmienie piersia!
no to teraz juz jestem duzooo spokojniejsza, ale na razie nie odrzucam nabiału :ico_nienie: zapytam przy nastepnej wizycie lekarki o tą suchą skórę, albo jak mu nie bedzie pomagac emolium to pojade z nim do dermatologa a tam to juz pewnie lekarka bedzie wiedziala.

maluch śpi, a ja na necie (normalka)
M pojechał do kolegi..ehh te chłopy
jutro o 7.00 pobudka bo na 8.00 umówiłam sie z moją mamą która tez chce jechać do starostwa cos tam załatwiać no a my z tym paszportem

[ Dodano: 2007-11-13, 20:07 ]
Eve a wy planujecie jakis wyjazd z Szymciem ze tak szybko paszport wyrabiacie??
no planujemy w styczniu lecieć do mojego rodzeństwa do Liverpoolu, ale to jeszcze nie jest pewne, no a paszport sie przyda

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 lis 2007, 21:24

Ale mnie glowa boli :ico_placzek:
:ico_pocieszyciel:
mam nadzieje ze ta sucha skóra Szymcia to nie żadna skaza :ico_olaboga: no bo przecież po czym odróżnić czy to skóra atopowa czy skaza białkowa????
problem polega na tym ze bardzo ciezko po samym wygladzie odroznic skaze od skory atopowej (egzemy). Najlepiej zrobic badanie krwi na pewne przeciwciala i w przypadku podwyzszonych pewnych wartosci mozna poznac ze to alegria na bialko (skaza bialkowa). Skora atopowa to reakcja alergiczna na wiele rzeczy np: mydlo, proszek do prania, plyn do plukania, pewne rodzaje balsamow czy oliwek, reakcja na suche powietrze w domu szczegolnie gdy grzeja grzejniki (ja np caly czas mam pranie na grzejnikach) itp Rzadko kiedy winowajca jest pokarm. Gdy dziecko ma alergie pokarmowa z reguly wysypce towarzysza bole brzuszka, biegunki ze sluzem lub krwia, zaparcia, czeste ulewania lub wymioty.
Uff, no to chyba cala moja wiedze przelalam ;-) Moja Nelcia na skore atopowa, suche policzki, i smaruje je kosmetykami do skory bardzo suchej oraz jak cos wyskakuje to smaruje Hydrokortizonem dla dzieci (przepisal lekarz).

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

13 lis 2007, 22:13

Gdy dziecko ma alergie pokarmowa z reguly wysypce towarzysza bole brzuszka, biegunki ze sluzem lub krwia, zaparcia, czeste ulewania lub wymioty.
no mój Szymul to cały czas robi kupki ze śluzem, ale pediatra powiedziała ze czasem tak jest i mówiła ze taka kupka jest ok, wiec ja sie tym nie martwiłam
Moja Nelcia na skore atopowa, suche policzki
mój Szymul też ma takie miejsce przesuszone na jednym policzku, smaruje mu to alantanem, no to ja juz sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć :ico_olaboga:

mały ma skóre bardzo suchą, robi kupki ze śluzem, ale czy to juz skaza białkowa??? :ico_olaboga: :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2007-11-13, 21:13 ]
kłade sie spać bo zwariuje już od tego myślenia

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 lis 2007, 22:29

mama_zuzi1980, dzięki za rady. Bo ja to kurde zielona jestem, no ale skąd ja mam mądrości takie znać. Jeden lekarz nic nie zauważył, ona zauważyła, więc pomyślałam,że kobita się zna, bo starsza jest to wiele widziała. Do kontroli wybieramy się do jej pediatry, ale teraz to już nie wiem, czy mam jej ufać. I nie wiem, czy ona nie widziała tej jej skóry, czy widziała i stwierdziła,że to nic takiego. To już nie wiem, po co Ci lekarze są jak każdy mówi co innego :ico_olaboga:

[ Dodano: 2007-11-13, 21:31 ]
skaa to nic innego jak alergia na bialko mleka krowiego i zdarza sie rzadko...
Kurde, a mi wszyscy powtarzają, że to sie zdarza bardzo często.

Awatar użytkownika
Justyna_Bochnia
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

13 lis 2007, 23:14

Hej ale czytania...!!

Dagmara laska jak sie patrzy :)

Kocura to super że z oczkiem dobrze :ico_brawa_01:

Co do karmienia to ja cieszę się że zrezygnowałam z butelki jakoś mi dobrze karmić cycem. Dzwonił M gadaliśmy 30 minut On płakał ja płakałam pracowął cały tydzień i babka u której robili z ekipą nie wypłaciła im pieniążków więc tyrał od 7 do 18 5 dni za friko, do tego ktos na parkingu mu wjechał w przód auta ale nie wgniutł tylko dość porysował. Miałam jechać w sobote do mamy ale On zostawia auto i jedzie z kolegą :ico_placzek: namawiam go zeby tam został tydzień jeszcze a po mnie przyjada rodzice a za tydzien On mnie od nich odbierze, źle mi bo tesknię.. no nie wiem co to bedzie.

Ide spać... jutro postaram sie każdej coś nasrobać <pa>

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 lis 2007, 23:51

no mój Szymul to cały czas robi kupki ze śluzem, ale pediatra powiedziała ze czasem tak jest i mówiła ze taka kupka jest ok, wiec ja sie tym nie martwiłam
a duzo ma tego sluzu czy tylko gdzieniegdzie pasemko? Zuzol mial sluz w kupkach i byly one zilonkawe, bieunkowe i cuchnace. Tyle moge powiedziec na pewno ale kazde dziecko jest inne. Ja Eve na twoim miejscu bym sie nie martwila, szkoda ze nie mam skanera to zeskanowalabym wam Zuzie ze skaza w dziecinstwie: placki mocno czerwone na polikach, takie blyszczace jak luska troche, suche liszaje na przedramionkach tez czerwone i pod kolankami. Bardzo ja to swedzialo, plakala i tarla lapkami a to wtedy jeszcze bardziej sie czerwone robilo. Straszne. Nie sposob nie zauwazyc tego. Maly suchy placek to sucha skora moim zdaniem a nie skaza.
Kurde, a mi wszyscy powtarzają, że to sie zdarza bardzo często.
Bo niestety wiele osob myli egzeme ze skaza a to dwie rozne rzeczy jak grypa i przeziebienie, podobne a zupelnie inaczej sie leczy.... JA tez kiedys mowilam na kazda sucha skore u dziecka skaza, skaza... dopiero jak Zuzia miala prawdziwa skaze to zobaczylam na czym polega roznica. :ico_olaboga: Tego nie mozna przeoczyc....

Jak mozna jeszcze pomoc? Ja dawalam wapno w syropku i mialam syrop odczulajacy zeby ja tak nie swedzialo... no i Zuzia byla cale 6 m-cy na cycu i wtedy zadnej skazy nie miala, dopiero jak zaczelam dokarmiac to wyszlo.... Miala rowniez alergie na wieprzowine, cytrusy. Aha, jej ojciec jest alergikiem i o to lekarka pytala zaraz na poczatku bo z reguly alergie sie dziedziczy.

Najlepiej pojsc do dobrego alergologa dzieciecego i on rozwieje wszelkie watpliwosci.
Dzwonił M gadaliśmy 30 minut

Justynka taaak sie ciesze sie sie cos wyjasnilo :ico_brawa_01: super, pewnie dzisiaj bedziesz spac dobrze, prawda?
A powiedz, nie moglabys z Marcelka wyjechac tez do wiednia i byc razem z M.? Bo tak na dluzsza mete na odleglosc to trudne przeciez, i wy przez to tak swirujecie... z tesknoty i frustracji. Ja tez tak mialam zanim nie wyjechalam do Szwecji do J.

Ide sie klasc. Dzis Nelcia odpuscila sobie... spala 9.00-11.15, 14.00-18.00 w tym butla w wozku przez sen niemal :-) oraz poszlam z nia ok. 21.00 do lozka i spi do teraz :ico_brawa_01: i kupke ladnie robila i infacol dawalam przy kazdym jedzonku i to chyba byl strzal w dziesiatke :ico_brawa_01:

Dobranoc :-)

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”