Awatar użytkownika
dagmara1709
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

14 lis 2007, 00:28

dziękuje dziewczyny za komplementy :ico_wstydzioch:
Justyna_Bochnia, cieszę się,że wyjaśniło cię z partnerem :ico_brawa_01:
eve81 pisze:mały ma skóre bardzo suchą, robi kupki ze śluzem, ale czy to juz skaza białkowa???
nie martw się kochana na zapas,ja tak zawsze robie a potem się okazuje,że panikuje niepotrzebnie,będzie dobrze.
mama_zuzi1980 pisze:Ja lubie karmic ale cos czuje ze dlugo to nie potrwa. Dzis ani razu nie udalo mi jej sie nakarmic... Lapie , puszcza, prezy sie i beczy.
to tak jak u mnie :ico_placzek: do tej pory jadła przynajmniej raz z piersi a teraz nie chce wcale :ico_placzek:przykro mi,że nie moge małej wykarmić swoim pokarmem,ale cóż począć,nie dość że nie urodziłam jej naturalnie tylko po 8 godz cierpienia cesarka to teraz jeszcze pokarmu nie ma:(taka ze mnie marnota....Ale staram siębyć bardzo dobrą mamą,i mam nadzieję,że na sztucznym mleczku też wyrośnie zdrowa dziewczynka.
No to idę lulać,Maja już z tatusiem a ja wyśpię się porządnie :-)
dobrej nocki życzę.

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

14 lis 2007, 08:56

ja sie juz witam

Mamo_Zuzi te kupki są ze śluzem ale nie śmierdzą jakoś specyficznie, normalnie jak kupa :ico_oczko: tego śluzu jest teraz coraz mnie odkąd podaje małemu lakcid

mały śpi
czekam aż sie obudzi i jedziemy do starostwa
chciałam zostawić szymcia z moim tatą, ale on sie boi go wziasc na ręce, nie umie przebrać...ehh musze sie wziasc za tego dziadka :ico_nienie:

dziewczyny ile może stać zrobione mleko modyfikowane>?? tzn. jak przygotuje mieszanke i szymul nie wypije to do jakiego czasu jeszcze moge mu ją podać?? słyszałam ze do 1 godz. ale nie wiem czy to prawda :ico_noniewiem:

napisze po powrocie

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 lis 2007, 10:23

Eve, jestem prawie pewna ze u Szymcia to nie zadna skaza :ico_nienie:
A z tym mlekiem to ja tez nie wiem, boje sie dawac malej nawet po pol godzinie. Od razu wylewam aby mnie nie kusilo :ico_oczko: Bo na noc to robie butelke, zatykam zaworkiem i taka jeszcze cieplawa wstawiam do lodowki i w nocy tylko pach do mikrofali na 40 sekund i jest idealna do picia. Mam taka gazete dla kobiet karmniacych butelka i tam tak wyczytalam.

Dagmara, no wlasnie ja tez tak chcialam, pol na pol karmic, ale wiedzialam ze to sie skonczy moja porazka. Zaraz odciagne troche mleka i dam malej z mieszanka tyle chociaz moge zrobic .....

Awatar użytkownika
Dominisia
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

14 lis 2007, 13:24

mama_zuzi1980 pisze:Bo na noc to robie butelke, zatykam zaworkiem

Jakim zaworkiem?? Po prostu smoczek i przykrywka, czy jakis specjalny zaworek?? :-)
Ja mleczka nigdy nie przygotowywuje wczesniej, wole jak ma takie swiezutkie... A w tej gazetce pisalo ze mozna tak do tej lodowki wsadzic i potem odgrzac?? No bo zazwyczaj na pudeleczkach od mleka jest ostrzezenie, ze mleczka nie powinno sie zostawiac :ico_noniewiem: To w lodowce mozna??
Ja mam butelke z podgrzewaczu, tak wiec jak Jasiu glodnieje, to dosypuje tylko mieszanki, albo jak zapomne wlaczyc podgrzewacza, to butelke z woda wrzucam do mikrofali i gotowe.

dagmara1709 pisze:taka ze mnie marnota....

No wez glupot nie opowiadaj. Ja wielka baba 179 cm (bez obcasow :-D ) a tez piersia nie karmie. Butelka nie jest zla!! Najwazniejsze zeby Majeczka miala szczesliwa mame. A na sztucznym mleczku wyroslo wiele dzieciaczkow!

Wiecie co... nakrecacie sie troszke z ta skaza. Gdyby sie przyjrzec niektorym objawom ta pewno okazalo by sie ze prawie wszystkie dzieciaki to maja. Najwazniejsze to obserwowac swoje dziecko, w razie czego skonsultowac sie z lekarzem, ale nie ma po co wmawiac sobie jakis chorob. Jasiu tez ma sucha skore, robi kupki z dodatkiem sluzu, a ostatnio byla nawet w takim nieciekawym kolorze zielonkawym, zadzwonilam do lekarza i powiedzial ze tak sie zdarza. No i bylo to jednorazowe, nastepny kupalek byl juz piekny zolciotki :-D To normalne ze sie martwimy stanem zdrowia dzieciaczkow i chcemy zeby wszystko bylo dobrze, ale nie ma co przesdzac.

U nas fajna nocka, jak zwykle :ico_brawa_01:

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 lis 2007, 13:29

Jakim zaworkiem?? Po prostu smoczek i przykrywka, czy jakis specjalny zaworek??

tak ,tak, przykrywka dla jednych, zaworek dla drugich hehe :-)

Dominisia pisze:A w tej gazetce pisalo ze mozna tak do tej lodowki wsadzic i potem odgrzac??

Dokladnie, i to lekarka sie wypowiadala z Centrum Zdrowia Dziecka. Mam te gazetke tutaj to Ci pokaze ;-P jak przyjedziesz, jak nie wierzysz hehe :-P :-D Nie wolno tylko przechowywac, nawet w lodowce miesznki ktora dziecko nadpilo, chocby lyczek bo wtedy sa juz w niej bakterie z ust dziecka i szybko sie mleko fermentuje. A czyste mleczko mozna jak najbardziej na noc przyszykowac.

[ Dodano: 2007-11-14, 12:31 ]
No wlasnie pomyslalam ze nie przykrywka tylko zaworek :-D takie male biale koleczko co sie wsadza zamiast smoczka, a na to mozna przykrywke, te przesroczysta ala kubeczek :-)

Awatar użytkownika
eve81

14 lis 2007, 13:48

wróciliśmy :ico_sorki:
nawet nie było tak źle, załatwiliśmy wszystko bez kolejek
paszport kosztuje 30zł dla takiego szkrabika malutkiego :ico_oczko:
wszystko juz zostało złożone teraz tylko czekać no i po odbiór do K-c

a wiecie co, dobrze ze zabraliśmy małego ze sobą, bo przy składaniu wniosku muszą być oboje rodzice i małoletnie dziecko :ico_szoking: babka zaglądała do fotelika i sprawdzała czy na zdjęciu jest prawdziwy szymulek :ico_szoking:
byłam w szoku, że wymagana jest obecność nawet tak malutkiego dziecka :ico_olaboga:
paszport jest wydawany na 5 lat na wniosek rodziców, bo bez wniosku na 1 rok
trzeba uaktualniać zdjęcie tak średnio co rok, jak maluch sie zmieni

a i jeszcze skoczyliśmy na targ i kupiłam sobie kurtke, oczywiście tego nie było w planie, ale mama sobie kupowała białą no wiec namówiła mnie na zakup innej czerwonej, ale jestem zadowolona bo mamuśka połowe mi fundnęła za kurtałke :-D

no a teraz właśnie wcięłam na obiadek placki ziemniaczane, łykne witaminki i wieczorkiem wpadną moi rodzice bo bedziemy sobie robic makaron z sosem zapiekany z serem...mniam mniam

ufff uciekam
M nosi Szymusia na rękach
teściowa przyszła i cos tam gada do malucha, cały czas tylko mysle czy ona juz zdrowa :ico_noniewiem: no i nie pozwole juz małego po rączkach całować :ico_nienie: bo on później do buzi je bierze

eSKa
4000 - letni staruszek

14 lis 2007, 13:50

eve81 pisze:chciałam zostawić szymcia z moim tatą, ale on sie boi go wziasc na ręce, nie umie przebrać...ehh musze sie wziasc za tego dziadka
Cos o tym wiem :-D :-D

Dominisia pisze:A na sztucznym mleczku wyroslo wiele dzieciaczkow!
Na przykład JA :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

mama_zuzi1980 pisze:No wlasnie pomyslalam ze nie przykrywka tylko zaworek
Ja to bym powiedziała jeszcze inaczej zatyczka :-D :-D

U nas nic nowego nocka mineła jak zwykle tylko ostatnio Olek jakos sie przyzwyczaił i po drugim "nocnym" karmieniu juz nie śpi a ja z nim :ico_placzek: tylko drzemie sobie (ja drzemie bo on to gada po swojemu) Wczoraj nie spał od 5.00 :ico_szoking: dziś na szczęscie drugi raz obudził sie o 7.00. Wiec wsadzilam go na matę, matę na łózko i miałam go pod ręką i okiem :ico_oczko:

[ Dodano: 2007-11-14, 13:09 ]
Olus spiący na maxa leży w łóżeczku i patrzy na karuzelke tylko że pewnie sam nie zaśnie, za chwile zacznie płakać że chce cyca a ja miękka jestem i pewnie mu dam, a tak chciałabym żeby nauczył sie zasypiać bez cycora. HEhe teraz tak mówie a jak juz nie będzie chcial cyca to pewnie ja będe płakała :ico_haha_01:

[ Dodano: 2007-11-14, 13:12 ]
Eve gratuluje zakupu, no dziwne by to było gdybyś ty nic nie kupiła :-D
No to mieliście szczęscie ze Szymek był z wami bo tak to nic tylko obrót w tył i po małego :ico_olaboga: A ile trzeba czekać na paszport?? Pewnie ok 1mies co?
Dobrze ze chociaz cena malutka :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 lis 2007, 14:23

eve81, w życiu bm nie pomyślała,że maluszka trzeba taszczyć razem z wnioskiem :-D
A czy dziecko ze skazą zawsze robi kupki ze śluzem? No bo Zuza robi normalne.
Po niedzieli pójdziemy do kontroli to się wypytam.

A co do mleczka to my też robimy świeże, no ale dajemy tylko wieczorem i to nie zawsze. A jak zje to i tak wrzucam na parę minut do podgrzewacza, gdyby jej się zachciało za minutkę. Ale kiedyś zapomniałam wylać i tak grzało się do rana, 12 godzin, a wiecie co rano- kwaśne mleko!!! I zapach i konsystencję zmieniło :ico_szoking:

Awatar użytkownika
eve81

14 lis 2007, 14:33

eSKa, na paszport sie czeka ok miesiąca

eSKa
4000 - letni staruszek

14 lis 2007, 14:36

Ja też robie wieczorem mleczko tuż przed podaniem i jesli Olek nie wypije wszystkiego to zostawiam na wszelki wypadek gdyby sie obudził ale nie dłużej niż 1/2 godzinki przeważnie po 15min wylewam.
Kocura Bura pisze: Ale kiedyś zapomniałam wylać i tak grzało się do rana, 12 godzin, a wiecie co rano- kwaśne mleko!!! I zapach i konsystencję zmieniło

Nan nawet świeżo przygotowany ma sam od siebie niezbyt przyjemny zapach to juz sobie wyobrażam po 12 godzinach :ico_szoking: :-D No chyba że dajesz inne mleczko Zuzi.

[ Dodano: 2007-11-14, 13:39 ]
My Olkowi wyrobimy paszport pewnie w przyszłym roku bo marzą nam się wczasy prawdopodobnie Chorwacja hmm ale nie wiem czy wypali bo z takim małym bąblem to niewiadomo jak jechać czy samochód czy samolot?? Inne środki lokomocji odpadają :-)

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”