Ślicznie, ślicznie się tu dzieje...zżeracie dzieciom słodycze, albo zmieniacie w Mikołaja
ojej...ja już się gubię............i
zapomniałam o
Jagódce!!!
Kochana nasza majowa panienko ostatnia... moc buziaczków i dużo zdrówka!!! i uśmiechu na twarzy!!!
Ja zakupiłam słodkości na Mikołaja...dla rodziców, dla J jeszcze krem do pyska
a dla Hanki skarpetki i gumową kostkę do zabawy...a u nas Mikołaj przychodzi nad ranem i wkłada prezenty w buty!
Glizdunia a ja zazdroszczę Mayi!!! ona taka świetna, rach ciach i siedzi...raczkuje..i zaraz wstanie...a moja? niby taka ruchliwa i nonono....siadać nie chce, no bo siedzieć to już tak, choć woli stać...ale sama? w życiu...no i masz ci los.........
a tu daję przepisy, com obiecała...
pieczarki faszerowane
pieczarki wydrążyć...więc lepiej wybrać większe...To wydrążone i kilka całych pieczarek posiekać, posiekać cebulę i jak ktoś chce to natkę pietruszki i nafaszerować tym kapelusze...a! jeszcze posolić i popieprzyć! a potem panierować w jajku i bułce i smażyć.
Ryby w keczupie
nie podam ilości, bo my zawsze na oko robimy...
filety z ryby, może być dorsz, morszczuk lub mintaj..., posolić, popieprzyć, panierować w mące i usmażyć. Jeśli nie spali się olej, to na tym samym oleju usmażyć pokrojoną w krążki cebulkę, potem zalać to słoikiem keczupu, dodać trochę wody, trochę octu do smaku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, paprykę...Ryby ułożyć w naczyniu i zalać tym sosem.
jeszcze Wam napiszę przepis na świetne pieczarki w occie jak ryby, pyszne!!!
1kg pieczarek-same kapelusze
3średnie cebule
3ogórki konserwowe
2jajka, sól, pieprz, wegeta
zalewa- 4szklanki wody, 12łyżek octu, 6łyżek cukru, 6łyżek keczupu (łagodny z pudliszek), 1łyżka soli, pieprz ziarnisty, ziele i liść laurowy
Pieczarki opanierować w jajku przyprawionym wegetą, solą pieprzem, a potem w bułce tartej i usmażyć na oleju. przekładać w misce
grzyby, surowa cebula pokrojona w plastry, grzyby, ogórki w plastry pokrojone, potem zalać gorącą zalewą i jeść następnego dnia.
i jeszcze pyszne ryby na ciepło
filet z dorsza lub inna ryba ( my próbowlaiśmy dorsza lub pangę i panga lepiej smakuje)
20dag pieczarek
pęczek dymki lub cebula czerwona
2pojemniki kremówki
1puszka mandarynek lub brzoskwiń
1łyżeczka curry
sól, biały pieprz, sok z cytryny
rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i ułożyć na dno naczynia żaroodpornego
śmietanę podgrzać w garnku, doprawić solą, pieprzem i curry. Dolać 2łyżki soku owocowego, powoli podgrzewać, dodać owoce, pieczarki i cebulę. Dusić ok.15minut. Zalaćź rybę i piec w 180stopniach ok. 30-40minut
No dobra...zmykam poczytać