Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

05 maja 2007, 19:01

MARYSIEŃKA

Składniki na placek I:
7 jaj 1 szklanka cukru
2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąka wymieszać. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na placek II:
25 dkg orzechów włoskich
5 białek
20 dkg cukru kryształu
1 ½ łyzki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec30-40 min w 180 C

Składniki na krem:
½ l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dkg cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 margaryna
Wykonanie:
Odlać ½ szklanki mleka resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń.
Przełożyć placki kremem w środku placek orzechowy.


Przyznam się, że jeszcze nie robiłam i wygląda na pracochłonne ale zapowiada się pysznie

lilo

02 lis 2007, 17:07

CIASTO ORZECHOWE

Wygląda tak :ico_oczko: Zdjęcie znalazłam w necie ale ja robię dokładnie takie samo :ico_oczko:
Obrazek

Ciasto:
0,5 kg mąki
2 jaja
1 szkl. cukru
2 łyżki miodu
15 dkg margaryny
2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich pokrojonych
10 dkg cukru
15 dkg masła
2 łyżki miodu

Poncz:
0,5 szkl. mocnej herbaty
sok z cytryny
2 kieliszki wódki
cukier do smaku

Składniki na masę orzechową wymieszać i kilka minut pogotować. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną upiec samą, drugą ponakłuwać widelcem, rozłożyć na nią przestudzoną masę orzechową i upiec. Po ostygnięciu placek bez masy orzechowej nasączyć połową ponczu, położyć krem karpatkowy, placek z masą orzechową i ten też nasączyć.

Masa karpatkowa:
kostka masła
1 szkl. cukru pudru
2 cukry waniliowe
budyń aniliowy lub śmietankowy
0,5 l mleka
Ugotować budyń, utrzeć masło z cukrem, dodać powoli budyń ciągle ucierając. Jeśli masa jest zbyt słodka dodać kilka kropel soku z cytryny.

[ Dodano: 2007-11-02, 16:26 ]
To też ciut alkoholowe i nieprzyzwoicie pyszne :ico_oczko:

PIJAK

(zdjęcie też nie moje :ico_oczko: )

Obrazek

Ciasto:
6 białek
15 dkg cukru
15 dkg maku
15 dkg wiórek kokosowych
Utrzepać białka z cukrem na sztywno, dodać ostrożnie mak i wiórki, wymieszać, upiec ciasto.

Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
kostka masła
2-3 żółtka
Ugotować z podanych składników (oprócz masła i żółtek) budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z żółtkami, dalej ucierając dodawać po łyżce budyń.

Na upieczone ciasto wyłożyć krem, na niego posypać:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich pokrojonych
Na to układać biszkopty (okrągłe) nasączone wódką lub ponczem. Polać polewą.

Awatar użytkownika
kostucha
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 12
Rejestracja: 07 gru 2007, 17:34

07 gru 2007, 18:19

Miodownik z kremem

Składniki:
60 dag mąki
20 dag cukru
1 łyżeczka sody
15 dag masła kerrygold
3,5 łyżki miodu
3 jaja
50 ml rumu
Krem:
10 dag cukru
1l mleka
1 szklanka kaszy manny
10 dag masła
cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić miód, przestudzić. Mąkę posiekać z masłem(najlepiej kerrygold) , dodać jaja, cukier i sodę a na końcu miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, każda rozwałkować i piec ok.15 min. Upieczone placki przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły.

KREM: Zagotować mleko, pomalutku dodawać kaszę do momentu, żeby zgęstniało, wsypać cukier. Przestudzić. Wymieszać z masłem i cukrem waniliowym. Placki nasączyć rumem i przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą lub lukrem

lidziasc
Wodzu
Wodzu
Posty: 11315
Rejestracja: 09 mar 2007, 23:02

19 gru 2007, 13:29

Obrazek



Obrazek

łabędzi puch

Biszkopt:
5 lub 8 jajeczek 1łyzka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyzka goracej wody , 1 szklanka mąki, 2 łyzki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia.Białka ubić , dodac zółtka , makę , wlać olej i wodę i wszystko wymieszać.

MASA: 2 duze,czerstwe najlepiej... bułki ,3 szklanki mleka, 1/2 szklanka cukru , cukier WANILNOWY, 10 dkg kokosu, 1i 1/2 kostki masła lub margaryny, dżem z czarnej porzeczki.bułki zalać dwiema szklankami mleka zimnego i odstawić aby zmiekła - następnie rozgnieść widelcem - NIE WYCISKAĆ !!!!!! 1 szklanke mleka zagotować z cukrem , dodać bułki , kokos i mieszając gotować - 5 minut.Utrzeć masło ,dodać masę.

Biszkopt przekroic na dwie części. jedną cześć posmarowac dżemem z czarnej porzeczki na to 1/2 masy , przykryć 2 częśćią biszkoptu i resztę masy (na tą drugą część) A na wieszch przygotowąć dekorację.


DEKORACJA:
1 łyżka masła, 10 dkg kokosu, 1\3 szklanki cukru
Masło stopić, dodać kokos i cukier, usmazyc na złoty kolor. posypac placek i wklepac łyzeczka w placek.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 01:14 przez lidziasc, łącznie zmieniany 1 raz.

lilo

21 gru 2007, 22:27

Kocica_26 pisze:Ktoś może jeszcze poda ciasta z kremem? Tylko łatwe. Bo lubię a piec nie potrafię

To ja polecam ciasto które u nas nazywa się Stefanka - jest proste a z kremem który - co ważne - nie może się nie udać, np. zważyć :ico_oczko: Bardzo często go robię bo nie wymaga duzo pracy a jest naprawdę smaczne.


STEFANKA

Ciasto:
1 szkl. śmietany
0,5 kg mąki
1 szkl. cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
Zagnieść ciasto i upiec 3 placki (w wersji dla bardziej ambitnych można zagnieść ciasto bez kakao, odjąć 1/3 i upiec jedno ciasto białe a do reszty wgnieść kakao i upiec z tego 2 placki czarne)

Masa:
3/4 litra mleka
1 szkl. cukru
budyń waniliowy
1 żółtko
2 łyżki mąki przennej
kostka masła
Szklankę mleka odlać i wymieszać z mąką, budyniem i żółtkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Wlać mieszankę budyniową do gotującego się mleka i mieszając chwilę pogotować.

Przełożyć placki ciepłą masą, oblać polewą.
Najlepszy drugiego dnia jak placki zmiękną.

lidziasc
Wodzu
Wodzu
Posty: 11315
Rejestracja: 09 mar 2007, 23:02

22 gru 2007, 10:20

lilo, a fotke stefanki masz moze??
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 01:12 przez lidziasc, łącznie zmieniany 1 raz.

lilo

22 gru 2007, 10:34

lidzia niestety, ale będę robić na Święta więc jak nie zapomnę to cpyknę :ico_oczko:

lidziasc
Wodzu
Wodzu
Posty: 11315
Rejestracja: 09 mar 2007, 23:02

30 gru 2007, 01:11

lilo pisze:lidzia niestety, ale będę robić na Święta więc jak nie zapomnę to cpyknę


chyba zapomnialas :ico_placzek:

lilo

30 gru 2007, 10:07

lidziasc po prostu nie robiłam jednak tego ciasta na Święta :ico_oczko: Ale nic straconego, na pewno fotka się pojawi :ico_oczko:

lidziasc
Wodzu
Wodzu
Posty: 11315
Rejestracja: 09 mar 2007, 23:02

07 kwie 2009, 17:48

obiecanki cacanki :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-04-07, 19:03 ]
Ananasowiec

upiec biszkopt z 4 jajek

4jaja 8 łyzek cukru 8 lyzek maki
4łyzki olejku yzeczka proszku do pieczenie cukier waniliowy.


budyń:

1 puszka ananasa.odlac sok <ma byc szklanka.jak nie wyjdzie to dpelnic woda>
na tym soku ugotowac budyn smietankowy
dodac łyzke maki łyzke cukru 4 zoltka.
jak troche ostygnie to dodac kostke masla
i pokrojone w koseczke ananasy.wymieszac

góra kokosowa

z 4 bialek ubic piane z lyzka cukru potem dodac 20dkg wiurkow kokosowych
upiec placek na jasno zloty kolor ok 0.5 godziny

przekladac :
biszkopt-krem-placek kokosowy

wstawic do lodowki najlepszy na nastepny dzien

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość