08 wrz 2008, 15:06
doris, ja jak wypożyczałam sukienke to nie musziałam prać tak było w umowie. Musiała być w stanie ogólnym dobrym, czyli bez rozdarć i bez braków w aplikacji
GLIZDUNIA, ladybird23, no to słodkie są te Wasze dziewczynki. Ala nadal słodyczy nie je. Co najwyżej ciasta trochę skubnie i nie podbiera bo cukierków, czekola, wafli itp po prostu nie kupujemy. Jak jesteśmy w gościach to po prostu mówimy zeby jej nie dawali słodyczy, a jak ktoś je, to dajemy Ali coś wzamian, np chrupka, albo jabłko....
Na temt dziecka przed tv już sie wypowiadałam i swojego zdania nie zmieniłam. Ostatnio przeczytałam ze dziecko w wieku naszych maluszków nie odbiera i nie rejestruje jeszcze obrazu w TV. Zbyt szybko się zmienia. Reaguje tylko na dźwięki. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie karmienia przed telewizorem. To takie odwracanie uwagi. Posiłek moim zdaniem powinien być świadomy, a przede wszystkim spokojnym. Jedzenie przed telewizorem sprzyja rozwojowi otyłości u dzieci. Dziecko po pewnym czasie zaczyna jeść bezwiednie, jeżeli siedzi przed telewizorem.
Ala jak już nie raz pisałam zawsze je w swoim foteliku i nic nie odwraca jej uwagi. Wie że jak wysuwam fotelik to znaczy że będzie am am. W tym czasie wyciszam radio albo włączam jakąś spokojną muzykę. "Urozmaiceniem" posiłków jest karmienie zabawki. Ostanio razem z Alą je jakaś maskotka, która musi spróbować każdą łyżeczkę którą potem Ala wsuwa.
Tak więc narazie telewizora nie planujemy kupić, a nawe jak juz kupimy (jak w końcu uda nam sie wybudować domek, czyli za ładnych kilka lat), to napewno nie będzie jedzonych przed nim posiłków, przez żadnego członka rodziny.