Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

26 paź 2008, 11:16

:ico_tort: dla Julki :-)

No cóż, ja zaraz pędzę do kuchni skończyć ciasto a później obiadek - dzisiaj goloneczka :-D
A po obiedzie może wyjdziemy na krótki spacer z małą bo pogoda taka sobie, jesień pełną gębą. Ciekawa jestem jaka pogoda będzie na Wszystkich Świętych :ico_noniewiem:
W piatek kupiłam Majce na allegro kombinezon śpiworek na zimę, ale jest cudny, nie mogę się doczekać kiedy przyślą :-D
http://allegro.pl/item462618733_nowosc_ ... _nowy.html

[ Dodano: 2008-10-26, 10:24 ]
aaaaaaaa
w piątek byłam u księdza w sprawie chrzcin Majki.
No i wymiękłam - ksiądz powiedziała że musimy podpisać oświadczenie że weźmiemy ślub kościelny (bo mamy tylko cywilny), no a przecież P. jest ateistą i nie weźmie ślubu kościelnego. W związku z tym dostałam kartki do spowiedzi tylko dla chrzestnych a mi już nie dał, bo stwierdził że nie dostane rozgrzeszenia bo żyję z mężem w grzechu - obłęd. Zdenerwowałam się ale co mam zrobić??? P. nie weźmie ślubu kościelnego. Trochę mnie sytuacja zdołowała, no ale jakoś przeżyję.
Chrzciny mamy 26 grudnia o godz. 13 :-D :-D :-D
I wiecie co nie mam pojęcia w co powinnam sie ubrać :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

Majce kupię chyba ten komplecik:
http://allegro.pl/item463769885_chrzest ... _r_68.html
to będzie grudzień więc nie może mi zmarznąć a taki polarowy strój to chyba najlepsze rozwiązanie.

No i znalazłam cudne zaproszenia:
http://allegro.pl/item459766410_zaprosz ... minie.html

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

26 paź 2008, 22:39

margarita83, co za ksiadz... :ico_puknij: podpisywac oswiadczenie, ze wezmiecie koscielny?? toz to jakies wariactwo i zmuszanie ludzi, no, ale wazne, ze zgodzil sie ochrzcic mala.

komplecik sliczny i zaproszenia tez fajne, tylko takie malo czytelne mi sie wydaja (z tym zdjeciem w tle)...

spiworek bardzo ladny :-) ja od tesciowej dostalam spiworek-kangurke (bez ramion), tylko, ze chyba wolalabym na suwak, bo z wlozeniem malego do tego spiwora (-u?), to niezla meczarnia... ale jak sie go juz raz tam wsadzi, to nie ma bata, zeby sie wykopal :ico_brawa_01:
poki co jeszcze u nas za cieplo na wkladanie go do spiworka... i co noc budze sie, zeby go przykryc (zaczyna stekac, ale jak sie go przykryje, to przestaje.. dzieki Bogu nie musze go przewijac, ani karmic w srodku nocy) :-)

dzisiaj chyba troche przegrzalismy Jasperka :ico_wstydzioch:
pojechalismy do sasiedniego miasta na sniadanie i jak wyjezdzalismy bylo chlodnawo... ale w ciagu godziny temperatura skoczyla do 30 stopni !! :ico_olaboga:
no i sie zagapilismy i zostawilismy malego w pajacyku i pod kocykiem (w wozku) - po sniadaniu zauwazylam, ze cale poliki ma czerwone i w ogole goracy byl i caly czas spal... a jak wrocilismy do domu (ok.14), to do 20 plakal non stop :ico_noniewiem:
nie dostal zadnego oparzenia slonecznego, bo caly czas byl pod parasolka.. wiec tak naprawde nie wiem, co mu bylo... moze pic mu sie chcialo caly dzien... butle dzisiaj dostawal prawie co 2 godziny.. zobaczymy,co bedzie jutro, mam nadzieje, ze mu sie poprawi :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

27 paź 2008, 13:22

shoo, na bank chciało sie małemu pić, przecież dzieci na butli muszą pić. Majka dostaje między każdymi karmieniami pić, a jak spi to tuż przed karmieniem dostaje pić.

Mam nadzieję że u Jagny wszystko w porządku.

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

27 paź 2008, 13:42

margarita83, tutejsi lekarze nic nie wspominaja o dopajaniu dzieci... a herbatek tu po prostu nie ma, dziewczyny w Anglii tez nie moga dostac i sprowadzaja z Polski.
Jak poszlam do apteki i zapytalam o herbatke dla niemowlat, to babka popatrzala na mnie jak na UFO... Boje sie zaparzac malemu slabiutki rumianek, bo nie wiem iedy slabiutki przestaje byc slabiutki :/ Raz podalam mu przegotowana wode, wypil 60 ml, ale krzywil sie i wypluwal smoka :/
Chyba z Polski przywioze jakies herbatki... wybieramy sie w polowie grudnia :-)

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

27 paź 2008, 16:18

shoo, ewentualnie przegotowana woda z glukozą - też można podawać dzieciom.
Słabiutki rumianek nie zaszkodzi, ale faktycznie trudno zauważyć kiedy słabiutki przestaje być słabiutkim :ico_noniewiem:
Skoro nie ma tam herbatek to pozostaje ci tylko i wyłącznie przegotowana woda. Może dostaniesz tę glukozę.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

27 paź 2008, 20:07

Shoo - zobcz co znalalam na allegro

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=467611633

ale słodziak... :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:

[ Dodano: 2008-10-27, 19:36 ]
Margarita - jakis obled z tym slubem... :ico_puknij: :ico_puknij: i co zrobicie???

a jesli moge wiedziec - co podajesz malej do picia? jakie herbatki? jakies specjalne? ja mam uspokajajaca Hipp ale nie wiem czy ona jest odpowiednia??? mala dostaje ja 2 razy dziennie - myslisz, ze za rzadko??

ja juz tez dzisiaj kupilam zaproszenia na chrzest, a gdybym tylko umiala przewidziec ile Zuzia urosnie do Swiat, to kupilabym jej tez ubranko... ale musze sie wstrzymac... to przeciez jeszcze 2 m-ce a juz teraz ciuszki 62 sa akurat i niedlugo pewnie bede musiala zamowic na 68 :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga:

[ Dodano: 2008-10-27, 19:43 ]
dzisiaj kupilismy z panem termometr w smoczku :-D :-D
ale fajny :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

ja mam problem, bo moja Zuzia od kilku dni strasznie ulewa :ico_placzek: :ico_placzek: za kazdym razem po jedzonku biore ja na ramie do odbicia, a mimo tego jak ja potem klade, to ulewa, a nieraz potrafi jej sie ulac i godzine po jedzeniu :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: i odnosze wrazenie, ze strasznie tego duzo, ze co zje, to predzej czy pobniej zwroci...

myslalam, ze to sie bedzie poprawiac z wiekiem, a jest gorzej...
co myslicie??

dobra, lece kapac mala...

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

27 paź 2008, 22:16

Margarita - jakis obled z tym slubem... :ico_puknij: :ico_puknij: i co zrobicie???
No cóż podpiszmy te oświadczenie i na tym podpisaniu sie skończy. Jeżeli będzie drugie dziecko to się będziemy zastanawiać co zrobić, bo mogą nam wtedy nie ochrzcić.
a jesli moge wiedziec - co podajesz malej do picia? jakie herbatki? jakies specjalne? ja mam uspokajajaca Hipp ale nie wiem czy ona jest odpowiednia??? mala dostaje ja 2 razy dziennie - myslisz, ze za rzadko??
Ja podaję herbatkę z kopru włoskiego na zmianę z rumiankową :-) średnio w ciągu dnia mała wypija 100-120 ml tak jak pisałam wcześniej między posiłkami a czasem nawet tuż przed.
ja mam problem, bo moja Zuzia od kilku dni strasznie ulewa :ico_placzek: :ico_placzek:
tak do pół roku to normalne i wydaje mi się że nie masz się co martwić aczkolwiek jak będziesz na szczepieniach to zapytaj lekarkę.

No ja też niedługo będę zamawiać zaproszenia na chrzest, a z ubrankiem wstrzymam sie do początku grudnia. Majka rośnie jak na drożdżach i też nosi już rozmiar 62 więc kto wie co bedzie na Boże Narodzenie :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: Na zimę kupiłam jej kombinezonik rozmiaru 68 - chyba wystarczy :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

27 paź 2008, 23:03

No cóż podpiszmy te oświadczenie i na tym podpisaniu sie skończy. Jeżeli będzie drugie dziecko to się będziemy zastanawiać co zrobić, bo mogą nam wtedy nie ochrzcić.
No i bardzo dobrze... Tacy są właśnie przedstawiciele Kościoła - niby powinni z wielką chęcią przyjąć do "siebie" kolejną duszyczkę, a srawiają jakieś chore warunki... To, że rodzice dziecka nie mają ślubu nie powinno miec zadnego znaczenia... Dziecko nie jest niczemu "winne..." Obłęd... :ico_puknij: :ico_puknij:
Ja podaję herbatkę z kopru włoskiego na zmianę z rumiankową średnio w ciągu dnia mała wypija 100-120 ml tak jak pisałam wcześniej między posiłkami a czasem nawet tuż przed.
ta moja Hipp'a jest z glukozą i mieszanką ziół - lipy, melisy i rumianku wlasnie... To chya dobra, coo???
Moja wypija tez ok. 100-150 ml. na dobe. To się uspokoilam... :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
tak do pół roku to normalne i wydaje mi się że nie masz się co martwić aczkolwiek jak będziesz na szczepieniach to zapytaj lekarkę.
tez mnie troche uspokoilas, ale racja, jak bede teraz na szczepieniu 4-ego, to zapytam...

a jakie Wy mleko podajecie swoim dzieciaczkom? Ja podaję Nan 1 - kosztuje np. w Biedronce niecałe 12 zł.
Na zimę kupiłam jej kombinezonik rozmiaru 68 - chyba wystarczy
ja tez ostatnio kupilam, ale na 74 cm, bo wydaje mi się, że jesli zima będzie dluga i mrozna (np. do lutego), to 68 cm nie starczy...

co do zaproszen - ja zamowilam te, które Wam wczesniej pokazywalam - tanie i ladne... zamowilam na papierze "marmurek miodowy" z tasiemka ecru i mam sliczne zdjecie Zuzi ze szpitala do wstawienia :)

Awatar użytkownika
szkrab
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

28 paź 2008, 09:13

Widze ze przygotowania do chrztu cala para.Ja tez planuje chrzest w swieta,ale ubranko kupie dopiero malej w Polsce .Jedziemy juz 8 grudnia i zostaniemy do 12 stycznia.Hurra. :ico_brawa_01:

Margarita co do ksiezy to zdazaja sie tacy ale w sumie nie moze wam odmowic chrztu dziecka obojetnie czy macie slub czy nie.

Nic napisze wiecej cos potem bo mam alarm pieluchowy :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

28 paź 2008, 10:37

Gie, cieszę się że mogłam cię uspokoić.

Tak nawiasem mówiąc to my mamy slub ale cywilny, no cóż dla księdza żyję w grzechu z mężem :ico_puknij:

Co do herbatek to ja podaję dwie na zmianę żeby też nie za dużo jednej podać. Gdzieś wyczytałam że dziecko herbatki z kopru nie powinno ypić więcej niż 100 ml - stąd dwie herbatki na zmianę.
a jakie Wy mleko podajecie swoim dzieciaczkom? Ja podaję Nan 1 - kosztuje np. w Biedronce niecałe 12 zł.
Ja też podawałam Nan 1 ale Majka dostała skazy i lekarka zaleciła świństwo - Nutramigen - dziecko nie chcialo tego pić i teraz pije Bebilon Pepti.
Kurczę z tym Nanem chyba coś nie tak jest - Jagna też podawała małej i też zmieniała na Bebiko. Ona pewnie zrobiła to w porę i jej córka nie ma skazy a ja bałam się sama zmienić no i skaza wylazła :ico_zly:
Pamiętam jak moja bratowa karmiła swoich synów Nanem (bliźniaków) i jeden z nich też miał skazę ale pił gorsze świństwo - Prosobe <blee>, ale to było 12 lat temu.

[ Dodano: 2008-10-28, 09:39 ]
szkrab, pewnie się cieszysz że święta spędzisz w domku :ico_brawa_01:

A w ogóle Gie, wystraszyłaś mnie z tym kombinezonem. Oby nie był za mały ten 68. Ja wiem że dziecko szybko rośnie ale między 62 a 68 jest 6 cm różnicy :ico_olaboga: więc chyba na zimę wystarczy :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”