Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

21 sty 2009, 11:21

wystarczylo tylko raz porzadnie wybuchnac, poplakac sie (a raczej powycwyc sie jak chisteryczka) opierdzielic wszystkich wokolo za byle g..wno ot tak sobie po prostu i na drugi dzien juz bylo lepiej, moze i Ty musisz sie jakos wyladowac?
próbowałam, chłopu tak się zebrało, ze mało co go nie zostawiłam :ico_olaboga: :ico_sorki: nie pomogło...
wyspana jestem, nadrabiam nocki drzemkami w dzien i nie jest najgorzej :ico_sorki: to raczej brak ruchu i słońca tak na mnie działa... pod tym względem ta Szkocja mnie dobija :ico_sorki:
Dziewczyny po cesarce: jak tam wasze brzuszki po cieciu?
heh.. u mnie się lekko babrze, ale to przewidywałam, bo na mnie wszystko się zawsze babrało... sączy mi się przy jednym szwie, ale on tam jeszcze jest, kim diabłem się nie rozpuścił jeszcze to nie wiem :ico_noniewiem: ale niedługo idę na wizytę do lekarza, więc pokażę
noo, ja pas poporodowy tez mam kupiony juz wieki temu :-D tylko za duża na niego jestem niestety.... więc muszę zgubić jeszcze kilka cm w pasie, żeby go zapiąć :-D
no i pojawily sie takie drobne krosteczki na policzku boje sie ze to jakies uczulenie..
Marta, jak mojemu wyskakuje cosik na buźce to najpierw smaruję cieniutka warstwą sudocreamu, najczęściej schodzi właśnie - tak mi wieki temu położna w Polsce kazała sprawdzać, czy to uczulenie, czy potówka...
wczoraj oczywiscie zagotowałam bo zadzowniłam zeby mała zarejestrowac na wizyte kontrolna do pediatry i okazalo sie ze nie ma juz w styczniu terminów :ico_zly: :ico_zly:
w szpitalu kazali mi tez małej zrobic usg biderek we własnym zakresie ..a koleznak dostała normlanie skierowanie i poszła na NFZ.. :ico_zly: :ico_zly:
noo, to właśnie dużo zależy od przychodni i lekarza :ico_sorki: usg bioderek prywatnie kosztuje około 100zł i najlepiej/najbezpieczniej zrobić je w okolicach 4 tygodnia życia dziecka...

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 sty 2009, 11:24

witajcie :),
ja wczoraj miałam ciężki wieczór synuś się obudził o 19 wykąpaliśmy go , nakarmiłam a potem do 24 marudził,byłam bezradna :(, podejrzewam, że go coś bolało, dostał herbatkę Plantex, ale nic nie pomogło, potem znów mleko, ale z butki, tak łakomczuszek jadł, że aż się bałam :ico_olaboga: , zasnął o 24, potem pobudka o 3, 6, 8,30w tych godzinach dostał z piesi i spał, jak chciałam dać mu pierw z butki to grymasił, także woli z piesi i to mnie nawet cieszy, bo nawet się najada czyli muszę, mieć więcej tego pokarmu
a karmie go też co 3godz i ssie po 15min z każdej piersi

[ Dodano: 2009-01-21, 10:27 ]
usg bioderek prywatnie kosztuje około 100zł i najlepiej/najbezpieczniej zrobić je w okolicach 4 tygodnia życia dziecka...
też musimy iść, chyba też prywatnie

dzwonił kurier miedzy 12 a 13 będzie wózek :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Sandrusia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

21 sty 2009, 11:31

jada co 3 godziny najczęściej, bo ma też dwie "przerwy" 4godzinne
no to rewelacja :ico_brawa_01: mojemu jak odbija to chce butle co dwie godziny a czasem jak sie wscieknie to co godzina ale wtedy chce sobie tylko dopic jakies 30 ml. Jezeli za jednym razem zje 90-100 ml to mam spokoj na 2.5 - 3 godzinki, no chyba, ze jest marudny to je partiami po 30 - 40 ml czym doprowadza mnie do szewskiej pasji.
ananke, a dajesz Alankowi wode? Moj tylko na tym mleczku jedzie.

Ja sobie butle bardzo chwale :ico_brawa_01: zreszta Antos chyba tez. Nareszcie jest zadowolony i najedzony. Jak sobie przypomne koszmar z cyckami ze szpitala, to az mi sie slabo robi :ico_chory:
Poogladalam dzis rozne strony w necie na temat karmiena butelka i az mnie cholera wziela. Zadnych konkretnych rad a tylko jakies chore komentarze pisane przez mamuski cycujace jak to sie krzywdzi butla dziecko. Nawet nie wiedzialam, ze takie chore dyskusje maja mejsce :ico_szoking: Nic tylko kopnac w nonono taka madrzaca sie paniusie :ico_zly:

Dziewczyny, napiszcie jakie zakupy Wam sie sprawdzily a co okazalo sie niewypalem.
U mnie rewelacyjnie sprawdza sie kosz na pieluchy i podgrzewacz do chusteczek do pupy. Sterylizatora parowego uzywam tylko raz dziennie wieczorem jak robie sesje "odkazajaca" :ico_haha_01: za to w 24 godzinnym uzyciu jest zestaw do strylizacji na zimno firmy Milton. Podpatrzylam to w szpitalu na oddziale dla niemowlakow i wszytkim polecam. Do niewypalow zaliczam termometr do ucha, bo jest jeszcze za duzy jak dla noworodka (a niby jest napisane na opakowaniu, ze od urodzenia - to chyba dla slonia, bo moj Antos ma za malutkie uszka :ico_zly: )

[ Dodano: 2009-01-21, 10:36 ]
to raczej brak ruchu i słońca tak na mnie działa... pod tym względem ta Szkocja mnie dobija
a moze idz sobie na 10 minut do solarium, na mnie super dziala takie jednorazowe wyjscie zima, chociaz samego opalania sie jestem wielka przeciwniczka ale na depresje dziala jak prozac :-D

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 sty 2009, 11:43

Dziewczyny, napiszcie jakie zakupy Wam sie sprawdzily a co okazalo sie niewypalem.
u mnie się sprawdził rożek(choć długo nie będzie słuzył, bo synek rośnie jak na drożdżach) i przewijak, który niedawno kupiliśmy już mnie tak plecy bolały :ico_olaboga: ,teraz już lepiej, termometr jest ok, już mierzyłam,
jeśli chodzi o niewypały, to nic mi nie przychodzi do głowy czyli wszystko ok

Awatar użytkownika
Marcia77
Wodzu
Wodzu

21 sty 2009, 11:45

Marta, jak mojemu wyskakuje cosik na buźce to najpierw smaruję cieniutka warstwą sudocreamu, najczęściej schodzi właśnie - tak mi wieki temu położna w Polsce kazała sprawdzać, czy to uczulenie, czy potówka...
czyli jak schodzi to znaczy ze potówka???

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

21 sty 2009, 11:52

no chyba, ze jest marudny to je partiami po 30 - 40 ml czym doprowadza mnie do szewskiej pasji.
noo, a on smoczka by nie chciał po prostu podudlać?? bo mój to też potrzebuje się uspokoić i wtedy mu smoka zapodaję i jak nowy śpi dalej
tylko jakies chore komentarze pisane przez mamuski cycujace jak to sie krzywdzi butla dziecko. Nawet nie wiedzialam, ze takie chore dyskusje maja mejsce :ico_szoking: Nic tylko kopnac w nonono taka madrzaca sie paniusie :ico_zly:
noo, ja juz też słyszałam, że ciut gorsza jestem.. heh.. :ico_puknij: niech gadają... tyle ich.... mi to i tak nie zaszkodzi, bo "zakopane" mam takie, że tylko lepiej będzie już...
noo, myśmy też kupili ten kosz na pieluchy i jest rewelka :-) u mnie niewypał z hałdą ciuchów :-D no, za cholerę rano nie wiem, w co ubrać dziecko :ico_szoking: :-D ciuszki na 56cm to zdążyłam pooglądać i 3 komplety ubrać, reszta poszła od razu do pudła, teraz na 62cm hałdę mam i szok totalny..., już na 68cm miałam mniej i teraz wiem co dokupić... uwielbiam zestaw na noc: bodziak z długim + półśpiochy :ico_sorki: noo rewelka wygodnie i mało targania dziecka
a moze idz sobie na 10 minut do solarium, na mnie super dziala takie jednorazowe wyjscie zima, chociaz samego opalania sie jestem wielka przeciwniczka ale na depresje dziala jak prozac :-D
noo, dokładnie tak zrobię, pójdę na chwikę się wygrzać, jak kura pod lampą :-)

Perełka urodziła 12 stycznia synka
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2009-01-21, 10:53 ]
czyli jak schodzi to znaczy ze potówka???
noo :-)
u mnie się sprawdził rożek(choć długo nie będzie słuzył, bo synek rośnie jak na drożdżach)
noo, u mnie też służy :-) szczególnie, jak starszak chce młodszego potrzymać :-)

Awatar użytkownika
Sandrusia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

21 sty 2009, 12:04

a on smoczka by nie chciał po prostu podudlać
smoka tez mamy w uzyciu, ale jak chce dojesc te 30 ml to smoka wypluwa i nie da sie go oszukac bo wpada w ryk.
przewijak, który niedawno kupiliśmy już mnie tak plecy bolały
ja wczoraj tez zamowilam, bo plecy daja mi strasznie popalic, teraz czekam na niego jak na zbawienie
noo, ja juz też słyszałam, że ciut gorsza jestem.. heh..
no niech ktos mi sprobuje cos takiego powiedziec pod moim adresem to bedzie musial szybciutko do szpitala na obdukcje leciec :ico_zly: bo gdyby nie ta cesarka i sztuczne mleko to Antosia by w ogole razem z nami nie bylo :ico_szoking:

Perełka urodziła 12 stycznia synka
super :ico_brawa_01: gratulacje :ico_brawa_01: :-D

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 sty 2009, 12:07

też myślałam o tym koszu na pieluchy, ale ja ładuje je w reklamówkę jednorazową i codziennie wieczorem mąż bierze i pali w piecu

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

21 sty 2009, 12:09

a ja małego przebieram na łóżku... rozkładam rożek zapasowy jako matę :-D, kładę gościa, rozsiadam się wygodnie i przebieram :-)
bo gdyby nie ta cesarka i sztuczne mleko to Antosia by w ogole razem z nami nie bylo :ico_szoking:
noo, powiem Ci, że ja powoli też dopuszczam głos rozsądku do głowy... wyganiając przy okazji głupie myśli... cieszę się, że moje dziecko nie jest głodne i spi bezpiecznie :ico_sorki:

Awatar użytkownika
gaga22
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 sty 2009, 12:28

ja jak na razie prawie nie używam leżaczka, mały leży sobie na narożniku. Rożka nie mam i wcale mi niepotrzebny - lubię czuć dziecko jak je trzymam na rekach, a mały leży sobie przykryty kocykiem. U mnie rewelacyjnie sprawdzają się śpiworki do spania, a poza tym pajacyki zapinane w kroku - super do zmiany pieluszki. W dzień mały leży w body z krótkim rękawem, kaftaniku i śpioszkach. Przewijak sprawdza się rewelacyjnie, chociaż czasami przewijam na siedząco na tapczanie.
Kosza na pieluchy też nie mam, pakuję je w te woreczki, a codziennie i tak wynosimy śmieci.

Co do blizny po cesarce, to mam tylko taką mało widoczną kreskę i zgrubienie. Mój gin razem z drugim lekarzem spisali się rewelacyjnie szyjąc mnie. A na mnie zawsze wszystko goiło się jak na psie.

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”