Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 lut 2009, 19:45

w ogole, wypadla mi literka A z klawiatrury na laptoku i nie umiem jej zamocowac z powrotem :/ i musze celowac w ten dzyndzelek... boze, jakie to jest wkurzajace :ico_zly:

mam nadzieje, ze A. cos ugotuje dzisiaj, bo ja tu zaraz padne na twarz.. i jak sobie pomysle, ze mam stac w kuchni i wachac te opary, to az mi sie niedobrze robi.. blee
i palic mi sie nie chce - a to ewidentnie znak, ze choroba sie zbliza :-D

dzisiaj na wieczor zapodam sobie duuuzo surowego czosnku, po 2-3 dniach powinnam byc jak nowonarodzona, ale bede smierdziec... A. powiedzial, ze nie chce ze mna spac w tym samym lozku przez ten czas :ico_placzek:
powiedzial, ze kupi mi jakis syrop, podobno lepszy od czosnku... ale ja tam swoje wiem, bez czosnku sie nie obejdzie :ico_nienie:

a mialam zamiar cos ugotowac dla Jasperka, ale dzisiaj odpuszczam... dokonczymy indyka z warzywami i podam mu soczek owocowy, ktory dzisiaj kupilam.. tylko, ze na etykiecie sa narysowane pomarancze,winogrona i banan... mam nadzieje, ze bedzie ok, bo niby te owoce to dopiero pozniej mozna wprowadzac :ico_noniewiem:
aha, napisane jest od 4 miesiaca zycia..

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 lut 2009, 19:50

SHOO - slyszalas, ze Twoj Slumdog dostal 8 Oskarow!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 lut 2009, 20:20

SHOO - slyszalas, ze Twoj Slumdog dostal 8 Oskarow!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
taaaak, hurraaaaaaaaaa!!!!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: zasluzenie!

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 lut 2009, 20:21

my szykujemy sie do kapieli, bo widze, ze zostalam sama... :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2009-02-23, 19:21 ]
ooo, SHOO - jestes... :)

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 lut 2009, 20:24

wlasnie podalam malemu tego indyka... ale cos nie chcial jesc, zjadl moze 1/3 i ryk :/ no to mysle, ze mu nie odpuszcze.. i polecialam szybko do kuchni, rozgniotlam widelcem 4 plasterki banana i dodalam do tego indyka... wcinal, az mu sie uszy trzesly :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: maly cwaniak ;-)

[ Dodano: 2009-02-23, 19:30 ]
no i jeszcze podalam mu troche tego soczku, ale mam pytanie, bo sie nie moglam doczytac na opakowaniu, czy to rozcienczac, czy nie...

troche mu to rozcienczylam (na 100 ml, 60 ml to sok, a 40 woda) i i tak bylo slodkie... a sam sok, to mial konsystencje i smak, takie jak Kubus :ico_noniewiem:
takie soki podaje sie bez rozcienczania, czy jak??

Awatar użytkownika
szkrab
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 lut 2009, 20:32

rozgniotlam widelcem 4 plasterki banana i dodalam do tego indyka... wcinal, az mu sie uszy trzesly maly cwaniak
Shoo wiesz ze surowego banana podaje sie dopiero od 10 miesiaca. Wczesniej mozna tego ze sloiczka bo jest inaczej przygotowany.

[ Dodano: 2009-02-23, 19:33 ]
A Gie kojec super :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: No i brawa dla pana :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

23 lut 2009, 20:36

Shoo wiesz ze surowego banana podaje sie dopiero od 10 miesiaca. Wczesniej mozna tego ze sloiczka bo jest inaczej przygotowany.
no niby tak, ale ja juz kilka razy podalam surowego banana i wszystko jest ok... a tego banana podaje sie tak pozno ze wzgledu na ryzyko alergii (jest w grupie uczulajacych owocow)... u nas nie bylo alergii, takze mysle, ze moge podawac

[ Dodano: 2009-02-23, 19:43 ]
znalazlam jeszcze to:

Pierwszymi warzywami i owocami jakie powinno się podać naszemu maluchowi są:
-> jabłko w postaci przecieru lub musu;
-> banan, kiwi, avocado – dostarczają potężnej dawki witamin, są bardzo zdrowe i chętnie jedzone przez dzieci;
-> dynia – także w postaci przecieru;
-> ziemniak i marchewka – gotowane bez soli, rozdrabniane widelcem, można dodać wodę lub odrobinę mleka matki.

kazdy mowi co innego ;-)

ale z tym sie zgodze bezapelacyjnie:

Jeśli maluch konsekwentnie odmawia jedzenia jakiejś potrawy, przestań się przy niej upierać. Możliwe, że nigdy w niej nie zasmakuje. Spróbuj przemycić mu ją w innej postaci, np. zamiast purée podaj sok lub na odwrót. Możesz też dodać nowość do tego, co dziecko już zna i lubi, np. przecier z buraków połączyć z utartym jabłkiem lub zmienić smak potrawy, np. zakwasić ją, zabielić mlekiem lub lekko osłodzić. Gdy i to nie poskutkuje, daj maluchowi spokój. Ty też nie chciałabyś, by ktoś zmuszał cię do jedzenia tego, czego nie lubisz.

jak skosztowalam tego indyka, to sama mialam odruch wymiotny... taki a'la pasztet bleee.. z bananem juz nie kosztowalam, ale podejrzewam, ze mialo lepszy smak ;-)

[ Dodano: 2009-02-23, 19:47 ]
tutaj cos bardziej rzetelnego:

(miesiac 4-5)

Inne owoce lubiane przez dzieci to banany. Zrobione z nich purée podaje się niekiedy niemowlakom jako pierwszy bezmleczny posiłek. Dzieci jedzą je bardzo chętnie, bo są słodkie i delikatne w smaku. Niestety, banany to owoce egzotyczne i mogą czasami wywołać uczulenia. Jeżeli w twojej rodzinie są alergicy, na wszelki wypadek nie podawaj dziecku bananów w pierwszym roku życia.

czyli to, ze banana podaje sie po 10 m-cu, nie znaczy, ze jest on ciezkostrawny, albo cos z nim jest nie tak... no, moze oprocz tego, ze moze uczulac bardziej niz inne owoce... a skoro u nas jest dobrze, to... dobrze ;-)
trzeba byc elastycznym (w granicach rozsadku)

tu jest link do calego artykulu:
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,7 ... &startsz=x

Awatar użytkownika
szkrab
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

23 lut 2009, 20:55

Banan wysokokaloryczny jest wiec nie zaduzo go podawaj:)

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 lut 2009, 20:58

Witam

Gie kojec sliczny i widac, ze Su sie wnim bardzo podoba, na tych zdjeciach jak zawsze wyszla cudnie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Brawa dla Twojego Pana, ze tak sie dzis wykazal, noi, ze pierwszy wyciagnal reke na zgode :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Bardzo fajyn fotelik i wcale nike taki tani, ale bardzo mi sie podoba :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Wiecie co, ja jestemw szoku, dzis kladalam malego w lozeczku spac, nie kolysalam go jak zawsze na rekach, wlaczylam mu kolysanki i wyszlam i zasnal.
Teraz tez zjadl o 18.30 mleczko i mjuz byl marudny i przebralam gow pizamki, przewinelam i polozylam go do lozeczka, dalam mu smoka wlaczylam kolysaki i zasnal :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: mam andzieje, ze to niejednorazowy wyczyn, tylko bedzie teraz tak zawsze :-)

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 lut 2009, 20:59

my juz po kapieli...

znalazlam patent, zeby mala nie plakala podczas ubierania (bo nie za bardzo lubi) - dalam jej do reki nowa zabawke-gryzaka, ktorej jeszcze nie widziala... byla bardzo zainteresowana i nawet nie mialknela podczas ubierania :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”