Awatar użytkownika
martuunia1
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

01 gru 2009, 14:18

Czesc Dziewczyny!

No mnie tez troche nie bylo, ale jakis zwariowany czas i duzo na glowie :ico_olaboga: . Ja mam narazie mam 1 prezent dla siostry A, kupilam jej palete cieni, bedzie sie cieszyc... :ico_oczko: Tesciowej kupie tez jakies kosmetyki, a A nie wiem, nie mam weny ostatnio. Nelince kupimy jakies fajnie kredki, malowanki i zabawki do kapieli. Nelinka grzeczna bardzo, rozgadla sie na maksa :ico_brawa_01:
Ania szkoda bardzo tego dzieciaczka :ico_placzek: straszne to grypsko :ico_zly: jak pogadasz z szefem to daj znac jak poszlo!!! Moze Tosi minie i wroci do drzemek
:ico_sorki:
Yvone super ze zakupy sie udaly :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: jak po wizycie u fryzjera?
UlaTwój mąż musi czuć sie wspaniale mając tak wspierającą żonkę :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Anita ale świństwo ta sytuacja z Babcia :ico_zly: Niezle Kacper urządził Mamusie :-D Piekny ten mój przyszły zięć :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

01 gru 2009, 15:36

Ja już wróciłam- udało się podpisałam umowę, pogadałam z szefem i jutro idę na zwolnienie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: ale jestem happy:) Oczywiście nie obyło się bez lekkich zawirowań ale najważniejszy jest efekt końcowy.

Co do prezentów ja mojemu M- kupiłam jeansy, które kiedyś podpatrzyłam, ze mu się podobają i kalendarz A4 taki w skórze bo on potrzebuje do pracy, Tosi kupiłam furę rzeczy, chyba trochę przegięłam- torebkę hello kitty, spinki, spódniczkę, zestaw autek, pościel z Kubusiem Puchatkiem i plecaczek. Ale w piątek ma mikołajki w przedszkolu i tam trzeba swój prezent przynieść to jej podzielę. A na święta mam na razie prezent dla szwagierki- zegarek jonizujący odstresowywujący i biżuterie, dla mam mam skórzane kosmetyczki do torebki, a dla tatów skórzane oprawki na okulary, jeszcze chce im kalendarze porobić z Tosi zdjęciami. Dla kuzynki i jej męża mam zestaw foundu do czekolady- fajna rzecz w duka kupiłam. I tak zostało mi jeszcze 10 prezentów do kupienia :ico_olaboga: a kasy brak, będzie się musiał Marek dołożyć.

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

01 gru 2009, 23:06

To ja opiszę, co jeszcze z prezentów: tacie wypasiony atlas grzybów, bo to zapalony grzybiarz, teściowej karafkę pod choinkę, mamie bluzkę i nie mam pojęcia, co kupić teściowej na imieniny i teściowi. Z nimi mam zawsze problem. Co do rodziny brata i szwagierki, to skoro nie mamy wspólnej wigilii, to nie będę się wygłupiać z prezentami. Szkoda mi kasy, a i oni są raczej zadowoleni z takiego obrotu spraw.
A jutro jadę po karnisze, listwy podłogowe i zakupu świąteczne. A pojutrze zamówić firany. Mój M zaczyna kręcić nosem, że zbyt dużo wydaję, ale co tam. Dzisiaj fryzjerka zaproponowała mi czerwone pasemka i super to wygląda, bo ich nie widać, a odcień ciekawy. Fryzura też. I znowu się targowała :ico_brawa_01: Utargowałam 20 zł. Niby nic, ale 140 a 120 to jest różnica. Wiecie co? Chyba mi to wejdzie w nawyk. Od tej bielizny w piątek, to wszędzie krzyczę o rabaty itp i na razie w jednym sklepie mi odmówiona, ale dostałam krem do rąk, tak więc na jedno wychodzi. Popróbujcie, polecam. Naprawdę to poprawia samopoczucie. Zresztą zakupy też :-D

Awatar użytkownika
martuunia1
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

02 gru 2009, 00:36

hhhmmmm...chyba zacznę się targować :ico_brawa_01:

79anita
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

02 gru 2009, 00:46

Witajcie:)
Ale szalejecie z tymi prezentami ja jeszcze nic nie mysle. Kacprowi kupie chyba fotelik do samochodu i jakis drobiazg bo Rysiek dzisiaj odebral nowy samochod i przepinanie bedzie meczace.
Yvon ty "przekupo" :ico_oczko: ja tez się targuję i też jestem zawsze zadowolona bo przeliczam to na np. pizze czy solarium. A ktore naklejki zamowilas bo ja sie tak waham miedzy zoo a dinusiami bo kupilam w szmateksie sztorki z Nexta za 25 stargowałam 7zł :-D właśnie w dinusie piękne blekitne. Wkleisz jeszcze raz przepis na pierniczki bo nie wiem czy dobrze pamietam ale chyba ty wklejalas w tamtym roku. a tak na marginesie ale zleciało :ico_szoking:
Preudenc super ze wszystko sie udalo zalatwic pomyslnie. Straszne z tym chlopczykiem dlaczego zmarł byl na cos jeszcze chory bo ja do tej pory nie panikowalam i wierzylam ze jest to grypa jak inne. Dobrze ze idziesz na zwolnienie bo ty powinnas raczej unikac chorych.
Martunia moja synowa tez nam pasuje :ico_oczko: Rysiek tez popiera :ico_oczko:
Wisienko co sadzisz o foteliku do auta GRACO ten do 36kg. sprzedawałas je tez? co do kina to dobrze ze napisalas bo mialam taki plan zeby zabrac Kacpra.

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 gru 2009, 09:36

ANita- nie wiem dokładnie czy był na coś jeszcze chory, czy po prostu wynikało to z młodego wieku.

Yvone- to ty już masz prawie wszystkie prezenty :ico_szoking: A mnie się kasa skończyła swoja i muszę teraz poprosić mojego M, wiem że niby nie powinnam mieć skrupułów ale jakoś nie lubię. A skumulowało mi się kurcze sporo rzeczy, przyszło wyrównanie za prąd i wodę na mieszkanie- oczywiście z bilansem ujemnym :ico_placzek: do tego jeszcze ten mój brak grudniowej pensji, masakra. Jeszcze teraz chodzę do ginka prywatnie co dwa tyg i do tego badania częstsze i sporo tego wychodzi, a targować się niestety nie umiem... wstyd się przyznać ale tak jest.

A ja dzisiaj jadę na badania, już takie do porodu, bo chce mieć już wszystko gotowe, znając moje szczęście pewnie przenoszę.

Awatar użytkownika
wisienka24
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

02 gru 2009, 15:27

Hejo,
ja dzisiaj siedze w domku. Tesciowie pojechali na pogrzeb jakiejs ciotki i zostałam z Szymkiem w domku. Już dawno z nim nie byłam tak całkiem sama. :-D

Ja z prezentami też zaszalałam. :ico_wstydzioch: Mamie kupiłam kuferek na bizuterie, tacie 3 ksiazki Tolkiena, Ryśkowi Die hard na DVD, kalendarz i jeszcze mu pada dokupie bo Szymek mu zepsul :ico_haha_02: Nie wiem co kupic szwgrowi. On nas wczoraj zszokowal bo mowi ze mini wieze nam kupuje :ico_szoking: no to ja nie wiem co jemu mam kupic... Moj brat kupuje sobie samochod i jest splukany wiec sie umowilismy ze w tym roku sobie prezentow nie robimy.

Dzis bylam z Szymkiem w galerii i zabralam go do SMyka. Grzeczny byl ale wszystko mu sie podobalo wiec dalej nie wiem co mu kupic... :ico_olaboga: Najbardziej sie chyba zachwycal Kuba z Tomka i przyjaciol. I kupiłam mu dzisiaj puzzle drewniane i ksiazeczke. Chyba to bedzie na konto Mikolajek :ico_haha_02:

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

02 gru 2009, 21:43

Anitko jutro napiszę przepis, bo jutro też robimy z Amelusią pierniczki. Bardzo przeżywa jutrzejsze wycinanie foremkami i wszystkim się chwali.
Ja jeszcze nie mam prezentu dla mamy i teściów. Dzieciom kupię zabawki. Dzisiaj zakupiłam karnisze, listwy na przyszły tydzień. Jutro jadę zamówić firany i zasłony. Dzisiaj już kupiłam sobie prawie wszystko na święta. W sumie zostały rzeczy, które nie dotrwają do świąt (spożywcza) i lampki na choinkę. Tak więc prawie wszystko.
Cieszę się na święta i już przeżywam. Amelka przytargała sama z samochodu dwie paki bombek i blachę do ciasta.
Anitko ja kupiłam t, co wybrała Amelka. A wybrała sobie dinozaury i ten pierwszy rysunek z małą żyrafa.

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

03 gru 2009, 11:04

Ela - wow ale ty zorganizowana z tymi zakupami, a przepis na pierniczki też poproszę:)

Ja wczoraj wieczorem dostałam jakiś nieregularnych skurczy, już myślałam, że pojadę do szpitala, ale mi przeszło, no ale może jest nadzieja na rozwiązanie przed świętami. Dzisiaj u nas straszliwa mgła, umówiłam się z koleżankami popołudniu na kawę ale nie mam co z Tosią zrobić więc pewnie wylądujemy w galerii, żeby sobie mogła w kulkach poszaleć.

Co do świąt, ja sobie w tym roku zaplanowałam piernik, makowiec i sernik, barszcz, zupę grzybową, krokiety, farsz do uszek ( bo lepieniem zajmie się teściowa- ja tego nie znoszę ) i śledzie w różnych marynatach, tyle że wypada to robić w ostatnim tygodniu przed i nie wiem czy w swoim stanie się wyrobię:) Thermomix na prawdę ułatwia w tym wszystkim życie, bo żadnego ciasta i farszu nie muszę robić ręcznie, więc powinno pójść gładko.

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

03 gru 2009, 13:47

Ja nie mam termiomixa, ale za to malakser i wszelkie roboty. Pruedence co do targowania, to ja nigdy się nie targowałam, bo nie umiałam, bo wydawało mi się, że nie uchodzi, ale ostatnio, a co tam. Najwyżej jest chwila ciszy, a prawda jest taka, ze jak się nie upomnisz, to nikt na to nie wpadnie, by dać rabat.
Przepis na pierniczki:
Wychodzi z niego 60 - 60 sztuk w zależności od foremek

75 g masła
250 g miodu
125 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
400 g mąki
100 g orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo

W rondlu stopić masło, miód i cukier. Przestudzić. Do masy miodowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajo. Zagniecione ciasto pozostawić pod przykryciem 1-2 godziny. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. wykrawać pierniczki. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 - 20 min. Pierniczki należy odstawić na 2- 3 tygodnie w suche i chłodne miejsce. Są przepyszne. Właśnie szykuję masę i jadę zamówić firany. Tak że jak wrócę z Amisią, to wykrawamy.

[ Dodano: 2009-12-03, 12:48 ]
Acha do ozdobienia odkryłam mazaki lukrowe w różnych kolorach w kauflandzie. Rewelacja, ale ozdabiać będziemy za 2 tygodnie co najmniej.

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”