11 sty 2010, 13:38
Aga ja mam kolege który ma serce po prawej stronie i dowiedział sie o tym w wieku 7 lat na jakis przypadkowych badaniach w szkole. Teraz ma 29 i ma sie dobrze i zyje tak tak inni tyle, że ma serce po prawej stronie. tak się czasami zdarza i tyle. Myślę, że nie masz powodów do zmartwień. Pozdrawiam..
A tu znalazłam coś takiego:
Dextrocardia
Jest to typowe zaburzenie rozwojowe, nie stanowiące choroby w klinicznym pojęciu.
Jeśli występuje lustrzane odbicie położenia wszystkich narządów wewnętrznych, określa się to jako całkowite odwrócenie trzewi. Jeśli na drugą stronę
przemieszczone jest tylko serce, mówi sie o izolowanej dekstrokardii.
Przy tych anomaliach położenia serce zachowuje prawidłowy kształt, właściwy lub odwrócony, jeśli tylko nie występują inne wady, zmieniające jego konfiguracje.
Całkowite odwrócenie trzewi występuje u około 1 na 10 tys. dzieci. W tej nieprawidłowości wszystkie narządy są położone odwrotnie ( serce znajduje sie wtedy po prawej stronie klatki piersiowej, wątroba po lewej stronie jamy
brzusznej, żołądek po prawej, również pętle jelitowe są ułożone odwrotnie).
Niekiedy stwierdza sie tylko izolowane, prawostronne położenie serca. Serce i duże naczynia położone po prawej stronie najczęsciej stanowią tzw. lustrzane odbicie prawidłowego obrazu serca. Niekiedy serce jest tylko przesunięte do prawej połowy klatki piersiowej. Samo położenie serca po prawej stronie nie powoduje żadnych zaburzeń. Wiadomo jednak, że u dzieci z prawostronnym
połozeniem serca bardzo często występują wady wrodzone serca. Njaczęsciej współistniejące wady to zwężenie tętnicy płucnej, przełożenie wielkich pni tętniczych zwykłe i *poprawione*, wspólny pien tętniczy, wady porzegród sercowych, niedorozwoje komór. Cieżkośc objawów zależy od współistniejącej wady, samo prawostronne położenie serca nie ma większego znaczenia.