Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 maja 2010, 09:35

Jeśli o mnie chodzi, to niech sobie krzyczą :ico_haha_01: Zresztą, wszystko zależy od szpitala. U nas dzieci są pod opieką mam 24h na dobę, i właściwie położnych nic za bardzo nie obchodzi, byle na obchodzie było czysto w sali, kobietki szły na badanie do gabinetu podmyte (tak tak, tak nas ostatnio pouczono, uśmiałam się nieziemsko- no, ale może faktycznie zdarzają się panie nie podmywające się z krwi przed badaniem?), a dzieci na wizytę pediatry w sali muszą być już rozebrane, żeby szanowna pani doktor nie marnowała swego cennego czasu. Reszta doby- zero ingerencji i wtrącania. I dobrze.

i wiśnia, wtrącaj się ile chcesz :D

A ja stawiam torcik za 35tc :ico_tort:

julchik22
Zrobiłem Magistra z forum!

11 maja 2010, 09:54

Cześć Dziewczyny, widzę, że co szpital, to inne zasady. Zgadzam się zatem z Samantą, że najbezpieczniej to mieć wszystko - najwyzej coś się nie przyda, lae to lepsze niż ma czegoś zabraknąć, a później na wariata trzeba by było wysyłać męża na zakupy, które ostatecznie mogłyby nie spełnić naszych oczekiwań. :ico_noniewiem:

Martalka, :ico_brawa_01: za skończony 35 tydzień, Samanta, :ico_brawa_01: za 34!

mmarta, niezłie sobie wymyśliłaś z tą książką! Nie wiedziałam, że jakimś wolnym czasem będziemy w szpitalu dysponować :ico_oczko: bo generalnie nastawiam się na totalne zmęczenie, niedospanie i zaangarzowanie psycho-fizyczne. Najwyżej jeśli będzie inaczej, to będę pozytywnie zaskoczona :-)

Mój Maluch dzisiaj rozrabia - odnoszę wrazenie, ze mi wpycha nóżki w żebra - ciekwawe doznanie, zwłaszcza, ze jest przecież coraz silniejszy :ico_haha_01: Dobra, trzeba spadać do roboty. Autoreferat sam się nie napisze, a wczoraj za wiele nie natworzyłam :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 maja 2010, 10:14

julchik, jak dobrze pójdzie, taki wymęczony nowy rodek dużo śpi. Więc będzie i czas na drzemkę i czas na książkę. Albo jak ostatnio u mnie, na oglądanie Milionerów z dziewczynami z sali :ico_haha_01: No, ale właśnie wszystko zależy.

U nas z tego co wiem jedno jest zabronione na oddziale- smoczki dla dzieci :ico_olaboga:

[ Dodano: 2010-05-11, 10:17 ]
Samanta za 34 :ico_brawa_01:
o, i Agniecha- za 35 :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
karo-22

11 maja 2010, 11:58

Witam Kochane! :-)

Martalka, :ico_brawa_01: za 35 tydzień!!! :-D

Samanta, :ico_brawa_01: za 34 tydzień!!! :-D

Agniecha, :ico_brawa_01: za 35 tydzień!!! :-D

Oj, jak ten czas leci, dopiero był dwudziesty któryś tydzień, a tu już wszystkie po 30! Ciekawe która następna wyląduje na porodówce :-) Bo takie bliskie terminy, że wszystko się może wymieszać :-)

A propos szpitala, najprościej chyba dowiedzieć się jakie są wymagania i preferencje w tym, w którym się będzie rodzić :ico_oczko: Po co brać dwa razy większą torbę, jak pewne rzeczy się na pewno nie przydadzą... Ja pewnie nie wiedząc, pakowałabym kosmetyki i ciuszki dla Malca, a po co skoro w szpitalu wszystko jest, to niech sobie czekają w pokoiku :-) Jedynie na wyjście Mąż przywiezie ubranka.

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 maja 2010, 12:21

Karo, otóż to.
Bo co szpital to inne wymagania, co kobieta, to inne ma potrzeby :D

No i tak, czas leci... Z jednej strony chciałabym już być po, z drugiej, dopiero teraz zaczyna mnie przerażać potrójne macierzyństwo :ico_oczko:

Swoją drogą, znalazłam fajną stronkę, nie wiem czy wklejałam. Bardzo mądra, choć dopiero w budowie właściwie. Bardzo świadome podejście do rodzicielstwa. A w dziale o lekturach wartych przeczytania, same wartościowe pozycje.
www.przytulmniemamo.pl Trafiłam tam dzięki chustom właściwie. Ale cała strona z chustami niewiele ma wspólnego. Ja się wczytuję w artykuły, szukam tych książek, wsiąkłam, bo to chyba to czego szukałam, a czego nie umiałam nazwać! Oj żałuję, że nie trafiłam na te pozycje jak Bartek był mały albo jeszcze w brzuchu nawet!! Straciłam jego najcenniejsze lata- takie mam poczucie i w zw. z tym wyrzuty sumienia....
z drugiej strony, cieszę się, że moje podejście dość szybko się zmieniło!

Awatar użytkownika
mmarta81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 maja 2010, 13:28

czesc dziewczyny wpadlam sie przywitac :ico_haha_02:
dla Was za tygodnie :ico_tort:

Samanta
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

11 maja 2010, 13:45

Dzień dobry

Ja dzisiaj witam się z Wami z mojej rodzinnej Łodzi, w której to przebywam od rana i goszczę się to tu, to tam.
Oczywiscie stawiam :ico_tort: i :ico_kawa: za 34 tydzień :ico_ciezarowka:
A dla Martalka, i Agniecha :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: rocznice ;)

pogoda co raz piękniejsza i oby juz tak zostało ;)
Tylko patrzeć jak zaczniemy się rozpakowywać :ico_olaboga:
Miłego dzionka

Awatar użytkownika
karo-22

11 maja 2010, 19:39

Martalka, fajniutka ta stronka :-) Poczytałam trochę i Mężulkowi też podetknęłam :ico_oczko: Powiem Ci, że jestem teraz chłonna takich właśnie informacji, w takim wydaniu, wszystko to takie ważne, a zarazem urocze :-) I jak czytam sobie to wszystko to od razu się wzruszam... i tak sobie popłakuję ze szczęścia, że Maluszek np. najbardziej ze wszystkich dźwięków uwielbia głos mamy :-) Wszystko to takie cudowne, że nie mogę się doczekać tulenia Dzieciątka.

A tak jak jestem w temacie wzruszeń, to nie wiem czy czytałyście, ja niedawno, cytat z pierwszej stronki od kwietnióweczek i majóweczek :-) Jest to opis 9 miesięcy oczyma Maluszka :-) Czytając go wyłam jak bóbr i nawet teraz jak wróciłam do niego łezki się pojawiły :-) A to mój ulubiony fragment:

Teraz słuchamy dużo spokojnych, optymistycznych kawałków. Bywa, że nawet sobie tańczymy. Co to musi być za kobieta! Oddałbym kawałek pępowiny za to, żeby choć przez chwilę ją zobaczyć. Czasami mi się śni, że się do niej przytulam. I jest mi wtedy tak dobrze, tak cudownie...

Po prostu cudowny :ico_ciezarowka:

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 maja 2010, 19:53

Karo, fajna ta stronka to fakt. Szczególnie mnie "wspiera" jak przygniata proza życia...
Bo choć to wszystko jest takim cudem, np. ten fragment o którym piszesz, czasami człowiek ma dość i traci z oczu to co ważne... A mnie ta strona stawia do pionu...
Więc ostatnio czytam o
-attachment parenting
-the continuum concept..

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

11 maja 2010, 20:51

karo-22, z tym zabieraniem tylko tego co każą w szpitalu, to też bym przymknęła oko. Mi kazali dla noworodka zabrać Sudocrem (a jak używałam przy przewijaniu, to mnie jeszcze goniły, że w zasadzie, jeśli dziecko nie ma opszczypanej pupy, to ez sensu w ogóle kremować czymkolwiek - posłuchałam idiotka i rano Tobi miał tak ognista pupę, że powiedziałam sobie, że moga gadać co chcą, a ja i tak będę robiła swoje, bo jednak instynkt dobrze mówi!!!) i mokre chusteczki. Nie musiałam zaopatrywać się w ciuszki dla malucha, pomimo tego, że był cały czas ze mną. Jak potem zobaczyłam w co mi dziecko ubrali, to się przeżegnałam!!! Wyglądał jak mały biedny Jezusek! Cieniuteńki kaftanik i pampers! To wszystko!!!!! Raz dwa mój M. leciał z domu do szpitala i mi przywoził siatkę ciuchów dla małego! A jak się upewniałam, to zarzekali się, że nie trzeba.

Martalka, u mnie w szpitalu właśnie też takie zasady były jak u Ciebie. Podmyte to zawsze na obchód plus na ew. wizytę w zabiegowym, świeża koszula na obchodzie, pożądek dokoła łóżka, a na wizytę pediatry, ważenie i kąpanie dziecka już noworodek musiał być rozebrany - ew. w Pampku.

U nas w szpitalu używałyśmy Absorgyn - tak chyba te podkłady szpitalne się nazywały. Polecam o wiele wiele bardziej belli te długaśne. :ico_sorki:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”