poszperałam troszkę w google dzisiaj i znalazłam kilka fajnych przepisów na sałatki więc się podzielę
Sałatka pikantna z ogórków do słoika
składniki
4 kg ogórków świeżych
25 dag cebuli
25 dag marchwi
10 dag pietruszki z natką
* czosnek średniej wielkości
1/2 szkl cukru
1 szkl octu
8 dag soli
1/2 szkl oliwy dobrej jakości
15 ziarenek ziela angielskiego
15 ziarenek pieprzu
8 goździków
Sposób przygotowania
1. Ogórki i cebulę pokroić w plastry. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, natkę i czosnek posiekać.
2. Dodać cukier, ocet, sól, oliwę i ziele angielskie i pieprz.
3. Wszystko starannie wymieszać i odstawić na dwie godziny. Gotową sałatkę włożyć do słoików dobrze zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
Sałatka ogórkowa
8 kg grubych ogórków
1 kg marchwi
1 kg cebuli
pęczek pietruszki z natką
8 ząbków czosnku
Zalewa:
2 szklanki octu
1 szklanka cukru
½ szklanki oliwy
30 ziaren pieprzu
30 ziaren ziela angielskiego
Obrane ogórki kroję w plastry. Solę i odstawiam aż puszczą sok, z którego potem odlewam 1 litr (i wylewam, bo do niczego nie będzie potrzebny). Marchew trę na tarce, cebule kroję w wiórki, pietruszkę w kostkę, a natkę siekam. Wszystko to mieszam. Następnie przygotowuję zalewę – zagotowuję ocet z cukrem i zostawiam do ostygnięcia. Dolewam oliwę. Mieszam z warzywami. Wkładam do słoików po ząbku czosnku, pieprz i ziele angielskie, a na końcu warzywa wymieszane z zalewą. Pasteryzuję kilka minut.
Sałatka z ogórków II
Składniki:
4 kg ogórków
½ kg cebuli
20 dag marchewki
20 dag pietruszki z natką
20 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu
5 goździków
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.
Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut i ........... do spiżarki.
Ogórki w musztardzie
Składniki:
3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie.
Przygotowanie:
ogórki umyć, pokroić na "ósemki", włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.