jak teraz pracujesz to stopa życiowa się tobie podniosła i musisz to zgłosić tzn ująć to we wniosku,wszystko tobie wliczą do dochodu ...jak zataisz ,,że teraz pracujesz to musisz cały czas o tym pamiętać by się nie wygadać o tym ,w przeciwnym wypadku będziesz zwracać nadpłacone ..tak miała moja sąsiadka ,(wtedy zmienili ze rok zaczyna się nie we wrześniu a później ) głupia połakomiła się na 100 (za rozpoczęcia roku szkolnego) i jej taki wniosek przysłali do domu i ona napisała i odesłała ....i napisała tam ze od września poprzedniego roku pracuje więc część zasiłku musiała oddać i nie ma ze boli..zresztą nawet jakby była na bezrobociu to tez musiałaby taki wniosek przedłożyć w gminie..ona miała obowiązek poinformować gmine ze rozpoczęła pracę ,zresztą taki podpunkt jest w tym wniosku i zainteresowana osoba go podpisuje
jest dokładnie tak jak piszesz
ja też po tym jak w czerwcu straciłam prace przyniosłam im pismo że straciłam , potem w lipcu dostałam kuronia i tez dostarczyłam im pismo że dostałam
oni to obliczają i dzięki temu mam teraz te rodzinne bo ineczej mi przekracza dochód , a takto kuronia mam mniej i oni zaznaczyli o utraceniu dochodu , wyliczyli ile i mieszcze sie w granicach dopuszczalnego przekroczenia
i powiem wam że zawsze lepiej jest donieść im świeże zaświadczenie o dochodach a nieżeli za ostatni miesiąc ,
mi tak powiedziała jedna z babeczek , mój m zaczoł swoją obecną prace 4 lata temu dał zaświadczenie za pierwszy przepracowany miesiąc a teraz tylko pytaja czy nadal tam pracuje , odpowiadam że tak , a juz ich nie interesuje że dostał kase za staż pracy , że jakąś podwyżkę co by uwzględnili w ostatnim zaświadzeniu , oni teraz opieraja sie tylko na tym co on ma z urzędu skarbowego , i muj nawet w tym czasie miał zlecenia , ale wykazał to do opadatkowania , oni sie już niczego nie czepili